Genesis Xenon 800 teszt – pehelysúlyú nehéztüzérség

2021-09-03 18:30:00

A Genesis termékei hatalmas szerepet kaptak az utóbbi időben tesztjeink között, és be kell, hogy valljam, eddig nem igazán fordult meg nálam a lengyelektől olyan cucc, ami ne nyerte volna el a tetszésemet. Szerepelt már irományaimban mikrofon, hátizsák, gépház, billentyűzet, hangszóró, egérpad, és egér is. Jelen felülvizsgálat is utóbbi csoport egy tagját meríti ki, a Xenon 800-at, mely nem csak egy újabb versenyző a piacon, de egy olyan teljes értékű csomag hihetetlenül alacsony áron, hogy mindenképp megérdemli a figyelmet.

Örülök, és köszönöm is a gyártónak, illetve a magyar képviseletnek, hogy korábban kipróbálhattam már a Xenon 770-et, így már házon belüli felhozatalból is van mihez mérni a tudást és teljesítményt. Az ilyen, és ehhez hasonló, méhsejtes kialakítású egerek ritkaságszám mentek, ma azonban szinte minden gyártó alatt találunk legalább egy példányt. A stílus beáramlása természetesen megnehezítette a tömegből való kiemelkedést, így újításra kényszerített mindenkit… És amikor sokan egyedi trükkökhöz folyamodtak, a Genesis fogta magát, visszatért az alapokhoz, és megalkotta a Xenon 800-at. E termék célja az alacsony ár melletti csúcsteljesítmény, valamint a testreszabhatóság volt.

Az első, és talán legfontosabb, amire kitérnék ezen egér esetében, az a súlya: a teljes egészében méhsejt kialakítású Xenon 800 mindössze 58 grammot nyom, így jogosan pályázhat dobogós helyre a legkönnyebbek versenyén. Mérete ennek ellenére szabványos, 120 x 66 x 43 mm. Korábban, az Adata Infarex M20-as ismertetőjében említettem, hogy mivel nagy a kezem, az átlagos méretű egerekkel sokszor meggyűlt már a bajom, ám annak ellenére, hogy „karmos” helyzetben vannak az ujjaim, és a tenyerem jóval hosszabb az egér kiterjedésénél, a magasabb ív miatt abszolút nem kényelmetlen tartósabb használat után sem.

A váz teljes egészében műanyag, és ennek minőségére sem lehet panaszom, csekély súlyának ellenére rendkívül masszív. A könnyed mozgáshoz elengedhetetlen tényezők a kiváló minőségű teflon talpak, melyek szinte minden felületen jól teljesítenek (és cserélhetők, bár kissé nehezen), és a rugalmas, ultrakönnyű szövetkábel mellett sem mehetünk el szó nélkül, mely jelen esetben 180 cm. Szinte egy vezeték nélküli periféria érzését kelti, mégis vezetékes megbízhatósággal bír. Meglátjuk, mennyire lesz tartós.

A Xenon 800 összesen 8 programozható gombbal rendelkezik, ami inkább 6, ha a le- és felfelé görgetést nem számoljuk bele… A két fő klikk Omron kapcsolókkal van szerelve, és akár 20 millió kattintást is kibírnak. Köztük helyezkedik el a gumiborítással ellátott DPI-állító, mely 200-tól egészen 16.000-ig terjedő skálán képes kalibrálni az érzékenységet. Oldalt, hüvelykujj felül, viszonylag kényelmesen elérhető (a hátsó gomb talán kissé túlságosan hátul van) helyen van két makrógombunk is, melyek fényes bevonatukkal kontrasztos megjelenést biztosítanak, bár ezek a Xenon 770-en jobban teljesítettek: itt több erő kell lenyomni őket, és kissé olcsó hatásúak, de dolgukat remekül végzik. Szándékosan hagytam a végére a görgőt, ugyanis itt külön meg kell említenem a remegésmentes gördülést, a kényelmes, puha tapintást, a gyorsaságot, és a halk működést is.

És ha már bizonyos értelemben a testreszabás felé vettük az irányt, megemlíteném, hogy a felső héj könnyedén eltávolítható, és cserélhető egy teljes értékű fedlapra. A DPI gombot is cserélhetjük, piros, és fekete színben is felszerelhetjük. Ja, és ha már leszedtük a felső héjat, találunk is alatta valamit: egy mágnesezett tálca, melyen további 12 darab, egyenként 1,75 grammos súly helyezhető el, így az alap 58-ra még bármikor nyomhatunk 21 grammot.

Az RGB sem maradt le a Xenon 800-ról, ráadásul még nekem is tetsző, visszafogott módon került rá. A görgőn és a héj alatti logón kívül csak a hátsó-alsó ív tündököl a 9 RGB-előbeállítás egyikében.  

És akkor nézzünk bele a motortérbe! A tető alatt egy PMW 3389-es érzékelő kapott helyet, melynek – mint már említettem – 16.000 DPI a maximális felbontása, bár kétlem, hogy ezt bárki is kihasználná… Ezen felül 50G-s gyorsulással bír, és 400 IPS-es (hüvelyk/másodperc) követési sebességre képes, legfeljebb 1.000 Hz-es polling rate-tel. Magyarra lefordítva rendkívül jó a reagálóképessége és a pontossága, használjuk azt bármilyen céllal.

A kiváló teljesítmény tovább növelhető a Xenon 800 saját szoftverével, mely bár rendkívül egyszerű, rengeteg lehetőséget foglal magába. Egyedül az lehet bosszantó, ha elárasztjuk ilyen programokkal a számítógépünket, hiszen minden egér külön felülettel bír. A makrók és RGB-variációk mellett a gombok programozása is itt zajlik, de a DPI finomhangolására is itt adódik lehetőség. Külön érdekességként említeném meg, hogy azt is beállíthatjuk, milyen magasra emelhetjük fel az egeret anélkül, hogy az elveszítse követési képességét. Ja, és fedélzeti memóriával is rendelkezik, így akár másik számítógépre is átvihetjük a beállításokat.

Ha csak egy szóval jellemezhetném a Xenon 800-at, az az élmény lenne. Mindent összevetve tényleg egy remek egérrel van dolgunk, kiemelkedő ergonómiával bír, de a súlya, a talpak, a görgő, a vezeték és az érzékelő mind hozzájárulnak a sikerhez, mindez pedig egy gyönyörű, szintén testre szabható testben valósul meg, ráadásul 64 euróért már be is szerezhető a gyártó hivatalos webshopjában. Kettő lett, maradhat?

vissza

Genesis Xenon 800

Platform: egér
Kivitel: vezetékes, gamer, ultralight
Gyártó: Genesis
Kiadás dátuma: 2020. augusztus

+kényelem, kialakítás
+dizájn
+testreszabhatóság
+teljesítmény
+pontosság
+ár/érték arány

-néhány ponton vonzza az ujjlenyomatokat
-az RGB a fedlap alatt fura hatást kelt
-elrendezése a Xenon 770-hez képest kevésbé átgondolt
-oldalsó gombok