Genesis Radium 400 teszt – egy remek "mindenegyben" mikrofon

2021-07-14 21:40:00

Mielőtt beleugranék e tesztbe, leszögezném, nem volt túl sok mikrofonos élményem életem során, a videószerkesztés jó ideje nem képezi napjaim részét, ahogy az online játékok sem, így – mondhatni – kimaradtak az életemből. Tesztpéldányok közt sem találkoztam sűrűn velük, de ki tudja, talán pont a Genesis Radium 400-asa lesz, aki megbontja a rendet…

Már a dobozát kinyitva is elképedtem, a remek elrendezés, a sok szivacs, a táska, mind-mind azt sugallják, egy igen kifinomult eszköz rejlik itt: igen, valóban az, egy kondenzátor mikrofon. A Radium 400 hihetetlenül jó megjelenéssel bír, kialakítása tiszta, kézbe véve viszont meglepődtem a súlyán. Körbe forgatva az is feltűnt, hogy semmiféle opcionális kiegészítőt nem kapott, nincs hangerőszabályzás, mélyhang-beállítás, semmi. Viszont nem csak állványt, de szivacskupakot, és popszűrőt is adnak hozzá, ami igen szép gesztus!

Az állvánnyal kezdve a dolgokat, megemlíteném, volt már hasonlóval dolgom, azt még az ebayen rendeltem, de ez merőben más, már tapintásra is. A rugók strapabíróbbak, felépítése stabilabb, beállítása egyszerű, egyetlen gondom vele, hogy széles az asztalom, így mindenképp a lap felém fekvő élére kell felhelyeznem, és akárhova próbálom, hétköznapi tevékenységeim során folyamatosan útban van, és az alsó szorítótányér fém mivoltából kifolyólag nem szeretném sokszor le-fel szerelgetni az asztal épsége érdekében.

A mikrofon tartásának feladatát nem egy szimpla kapocs, hanem egy gyűrű látja el, mely szintén stabil, és az internetet böngészve arra jutottam, kondenzátoros egyedek esetén megszokottabb e megoldás. A dobozban található többi kiegészítő nagyjából megegyezik a piacon megtalálható termékek többségével, leszámítva talán a szűrőn látható Genesis-logót. Minőségben, mint már említettem, nem igazán tudom ezeket hová tenni, de így, hogy egy csomagban van minden, nem kell külön keresgélni a dolgokat, úgy gondolom, nem lehet panasz.

Nem csak a felállítás egyszerű, a beüzemelés is, ugyanis nincs szoftver, nincs külön illesztőprogram, semmi. Egy „mezei” plug & play mikrofon, mely rengeteg különféle felhasználási lehetőséggel bír: streamelés, videókonferencia, Discord-beszélgetés, podcastek, gépről indított telefonhívások, és ez csak néhány azok közül, ahol kipróbáltam. Egyedül a talán a hangrögzítés, ahol bajlódni kell utólag a keveréssel és mélyhangbeállítással, de ez is nagyrészt csak az érzékenyfülűeket érinti, mint én.

A technikai oldaláról megközelítve a dolgokat, 192 kHz-es mintavétellel bír 24 biten, ami úgy gondolom, hétköznapi használatra több is, mint elég. Frekvenciatartománya 30-16.000 Hz-ig terjed, ami szintén nem rossz, de lehetne jobb is, a -38 dB-es érzékenység viszont tényleg háttérbe szoríthatja kicsit a riválisokkal szemben ezen árkategóriában. Kardioid karakterisztikájából (is) kifolyólag érdemes közvetlen belecsacsogni az elejébe, másként nem igazán fogja normálisan közvetíteni hangunkat.

A Genesis Radium 400 tudomásom szerint a valaha volt legdrágább mikrofonom, jelenleg mintegy 27.000 forint környékére rúg fel az ára, a gyártó hivatalos webáruházában pedig 92.25 euróért kínálják. Egyáltalán nem mondanám azonban, hogy nem ér ennyit, a negatívumok listája rövid, azok nagy része is talán csak az én érzékenyfülűségemnek köszönhetően ékesíti e felsorolást… Dizájnja megnyerő, az anyaghasználatra sem lehet panaszunk, ráadásul tényleg csak ki kell venni a dobozból, és használni, amire ráadásul széleskörben van lehetőségünk!

A tesztelési lehetőséget ezúton is szeretnénk megköszönni a Genesis magyarországi képviseletének!

vissza

Genesis Radium 400

Platform: mikrofon
Kivitel: kondenzátoros
Gyártó: Genesis
Kiadás dátuma: 2019. október

+ hangminőség
+ mellékelt tartozékok
+ egyszerű szerelés és beüzemelés

- állvány kialakítása
- érzékenység

Legolvasottabb cikkek