Genesis Helium 610BT teszt – a jobb, a bal és a basszus

2021-08-21 16:23:00

Aki olvasott már tőlem hangeszközökkel kapcsolatosan tesztet, bizonyára tudja, hogy a hangszórókat jobban preferálom, mint a fejhallgatókat, legyen szó akár játékról, zenehallgatásról, esetleg videó- vagy filmnézésről. Hozzátenném azt is, elég érzékeny a fülem az ilyesmire, és évek óta egy Sony minihifi rendszert nyúztam a számítógépem mellett, melynek hangzásával bár abszolút meg voltam elégedve, úgy gondoltam, jobbat is találhatok, persze relatíve olcsón. Így került hozzám áprilisban egy Helium 300 BT ARGB hangfalpár a Genesistől, mely bizonyos értelemben előrelépés volt az előző eszközeimhez képest, voltak pontjai azonban, ahol lemaradt tőlük. Az utóbbi hetekben a gyártó magyarországi képviseletének köszönhetően ismét lehetőségem nyílt tesztelni egy rendszert, mely ezúttal egy Helium 610 BT, most róla írnék néhány bekezdést.

A termék első, és talán legfontosabb ismertető jele, hogy három részből (pontosabban négyből, de erről kicsit később), két magas- és egy mélysugárzóból áll. A második, amire kitérnék, az a külseje, mely bár a Helium 600-hoz képest nem sokat változott, szembetűnő, hogy ezúttal egy érdesebb, matt felületet kapott a rendszer. Tetszik a kialakítása, visszafogott, mégsem teljesen hétköznapi, RGB abszolút nincs, és a 60W RMS-hez képest meglehetősen kompakt méretekkel bír. Ja, és plusz pont, hogy fatesttel rendelkezik.

 A beüzemelés – akárcsak korábban a Helium 300 esetében – rendkívül egyszerű, szoftver sem szükségeltetik hozzá, akinek mégis meggyűlne vele a baja, a gyártó mellékelt egy útmutatót a termékhez. Korábban említettem, hogy négy részből áll a Helium 610… Igen, ugyanis kapunk mellé egy vezetékes távirányítóként funkcionáló panelt is, melynek köszönhetően közvetlenül magunk előtt is szabályozhatjuk a hangerőt, ráadásul van rajta egy AUX bemenet és egy fejhallgató kimenet is, így plusz eszközöket is csatlakoztathatunk. Természetesen a mélysugárzó oldaláról sem tűnt el a vezérlőfelület, itt is megtalálható a hangerőszabályzó, de a basszus potmétere, a hangszóróbemenetek, és az ECO mód, valamint a bluetooth kapcsolója is itt kapott helyet. Igen, a Helium 610 egyik legnagyobb újdonsága, hogy vezeték nélküli kapcsolattal is rendelkezik, a párosítás pedig szintén rendkívül egyszerű.

A két szatellit 120 x 185 x 120 mm-es, míg a mélysugárzó 260 x 250 x 255 mm-es méretekkel bír. A technikai paramétereket tekintve van 2 x 15W-unk, illetve 1x 30W-unk, ami 60W RMS-t jelent 40-20.000 Hz-es frekvenciatartománnyal. Ez egyébként minden szempontból megegyezik a Helium 600-zal. Na, de mit jelent mindez a valóságban? A hangzás szilárd, a magasok rendkívül tiszták, a basszus nagyszerű, nem torzít, mégis, ha valakinek sok lenne, kedvére szabályozhatja. Játékok, zenék, és filmek esetében is azt a választ kaptam tőle, amit szerettem volna, egy mindenre kiterjedő élményt, bár a végletekig tekert hangerő mellett még a második szomszédok sem tűntek túlságosan boldognak (pedig nem panelban lakok). E téren kissé túlméretezett.

Összegezve tehát elmondható, hogy a Genesis Helium 610 BT egy igazán korrekt hangszóró, mely játékra, zenehallgatásra, és filmezésre is egyaránt jó választás. A hangzás minősége és ereje is tökéletesen kielégíti a mindennapi igényeket, de talán még rájuk is tesz egy lapáttal. A vezeték nélküli kapcsolat jóval nagyobb szabadságot biztosít, ezt figyelembe véve pedig egyáltalán nem sokallom érte a nagyjából 32.000 forintos árat (főleg, hogy a Helium 600 sem sokkal olcsóbb). A terméket amúgy a Genesis hivatalos webáruházában is megvásárolhatjátok!

vissza

Genesis Helium 610BT

Platform: hangszóró
Kivitel: 2.1
Gyártó: Genesis
Kiadás dátuma: 2020. február

+ tiszta hangzás
+ erőteljes basszus
+ bluetooth 4.2
+ kompakt méret
+ fatest
+ távirányító

- kissé rövid kábelek (1,3m), így ha nagyobb asztalod van, a mélysugárzó helye korlátolt