Genesis Irid 505 ARGB teszt – A setét torony

2021-06-12 13:15:00

Ahogy már előző tesztemben is említettem, legutóbb egy elég méretes csomaggal állt az ajtó előtt a futárszolgálat. A Xenon 770-es egér mellett egy Irid 505-ös számítógépház is lapult a dobozban, melynek már csak azért is örülök, mert a család egyik gépje, legalábbis annak háza már benne van a korban, és sem az újgenerációs USB-megoldásokat nem támogatja, sem a kábelmenedzsment nem megoldott benne. Igaz, egy mindennapos használatra tartott konfigurációhoz e megjelenés kissé merész, a funkcionalitás sokkal fontosabb szempont volt, e téren pedig remekül teljesít a Genesis terméke.

Noha az acél váz, és a hálós szerkezet ma már megszokott egy gamer gépház esetében, az edzett üveg oldallap mégis kiemeli az Irid 505-öt még saját kategóriájából is. E lap meglehetősen világos, rendkívül éles, sokszor olybá tűnik, nincs is panel ezen a felén… A másik oldalt tekintve üresen kissé aggasztott, hogy milyen vékony lemez fogja tartani a teljes felszerelést, de készre építve a gépet hamar elszállt az aggodalom, jól bírja a terhelést.

Az egész építmény fekete, és tudtommal más színben nem is rendelhető, a gyártó remek esztétikai érzékkel van megáldva, és hiába nem vagyok az RGB világítás rajongója, ez meglepően jó összképet vetít a felhasználó felé. A minden szín minden árnyalatában fénylő, 120mm-es  ventilátorokból négy van előre telepítve, ebből három az előlapon, egy pedig hátul kapott helyet. Az üzemmódok mennyisége több, mint kimerítő, rengeteg féle-fajta világítási lehetőség áll rendelkezésre.  

Annak ellenére, hogy méretét tekintve nem túl nagy, az általam használt Lian Li Lancool II Mesh Performance mellett pedig főleg nem at, a telepítésre nem lehet panaszunk! A teljes merevlemez-tálca hiánya rendkívüli mértékben megkönnyíti a dolgokat, a maximálisan két darab beépíthető HDD pedig a PSU-burkolat mögött helyezhető el. Itt egyedül akkor adódhat egy kis nehézség, ha nem moduláris tápegység kerül beszerelésre. Igen, összesen két 3,5 hüvelykes szlot van a házban, viszont a 2,5-es platformot tekintve ez a szám öt, tehát összesen hét! Több, mint elég.

Alaplapok tekintetében a mini-ITX-től az ATX-ig van lehetőségünk válogatni, és utóbbi esetében sem kell aggódnunk a helyhiány miatt, ráadásul videókártya-téren sem vagyunk 380 mm-ig korlátok közé szorítva. A kábeleknek kialakított rések is remekül vannak elhelyezve, igényes, szép kivitelezés lehetséges e téren is. Tartozékként kapunk egy jó adag kábelkötözőt, a gumiborítással ellátott nyílások pedig prémium érzetet keltenek az emberben.

Szeretem, mikor a különféle kapcsolók és portok nem a gépház elején, hanem felül helyezkednek el… A Genesis Irid 505 is ilyen, a felső panelen összesen két USB 3.0, két USB 2.0 konnektor, egy mikrofon bemenet és egy hangszóró kimenet található, de a két állapotjelző LED, és az újraindításért, illetve az ARGB vezérlésért felelős gombok is itt kaptak helyet.

Mint már említettem, négy darab 120 mm-es ventilátor van előre telepítve az Irid 505-ben, de megjegyezném, hogy akár 140 mm-esből is beszerelhetnénk 5 darabot. Léghűtés esetén maximum 165 mm magas hűtő szerelhető a házba, de a folyadékhűtés is elérhető opció 280 mm-es radiátorméretig.

Bár hangszigetelést nem kapott a gépház, működés közben is csak halk zümmögés hallható a háttérben még akkor is, ha maximális fordulaton pörög a Deepcool Gammaxx S40-es, és az előre telepített négy ventilátor.

Árát tekintve egy kissé el kell rugaszkodnunk az alsó kategóriától, itthon nagyjából 35 ezer forintért, míg a hivatalos webáruházban kb. 130 euróért szerezhető be, ami véleményem szerint ilyen mértékű funkcionalitásért és felépítésért cserébe nem sok.

vissza

Gensis Irid 505 ARGB

Platform: számítógépház
Kivitel: Midi Tower
Gyártó: Genesis
Kiadás dátuma: 2020. április

Gyártói oldal

+ sok hely, sok lehetőség
+ remek dizájn
+ előre telepített ventilátorok

- nincs hangszigetelés

Legolvasottabb cikkek