Adata XPG Infarex M20 – hardverteszt

Alapszintű gamer egér fókuszált funkciókészlettel

2020-07-10 18:17:00

Még 2019-ben robbant be a köztudatba az Adata kifejezetten gaming cuccokra specializálódott márkájától, az XPG-től az Infarex M20, ami jóformán egy teljesen alapszintű egér, mégis fókuszált funkciókészlettel közelíti meg a piacot. Ezzel olyan játékosokat céloznak meg, akik pontosan tudják, mit szeretnének: tudjon mindent, amire szükség van, de ne hordozzon olyan felesleges jellemzőket, melyek bár az árat növelik, a teljesítményt/tudást nem.

A letisztult, fekete megjelenés alatt Omron kapcsolók bujkálnak, melyeket több, mint 20 millió kattintásra terveztek, és bár nem nyomkodtam ennyit, belátható időn belül nem gondolnám, hogy bárkinek is meggyűlne velük a baja. A főbb funkciók közé sorolnám még az 5.000 DPI-s optikai érzékelőt 5 beállítási fokozattal, valamint az 1.000 Hz-es polling rate-et. 160 grammos súlya a nagyfiúk táborába emeli, nem is beszélve a 132x69x43,5 milliméteres méreteiről. Noha a 10.000 forint körüli ár elsőre rémisztő lehet, dobjuk be a mélyvízbe, és nézzük, mit is tud az Infarex M20!

Termékjellemzők:

 • Interfész: USB
 • Kapcsolók: Omron (20 millió kattintás)
 • Felbontás: 400/800/1600/3200/5000 DPI
 • Méretek: 132x69x43.5 mm
 • Súly: 160 g
 • Max. gyorsulás: 20G
 • Polling Rate: 250/500/1000Hz
 • Fény: Full RGB
 • OS követelmény: Windows 10/8/7
 • Feszültség: 5V
 • Áramerősség: 80mA
 • Tanúsítványok: CE/FCC/BSMI/KC/VCCI/RCM/EAC
 • Garancia: 1 év

Csomagolás tekintetében egy egyszerű, de informatív dobozkával van dolgunk, melyen az XPG már megszokott fekete-piros kombója dominál. Az elején a főbb jellemzők feltüntetése mellett egy méretes képet láthatunk magáról a termékről. A hátsó rész folytatja a tulajdonságok felsorolását, illetve néhány linket is tartalmaz, ahol bővebb infóra lelhetünk a gyártóval, valamint az M20-szal kapcsolatban. Tartalmát illetően az egér mellé egy útmutatót mellékeltek, melynek abból a szempontból lehet nagyobb jelentősége, hogy szoftver ezúttal nem áll rendelkezésünkre.

Rátérve magára az egérre, a kialakítás bár nem futurisztikus, abszolút mutatós! A jobb és bal klikk gombja teljesen elkülönül a fő háztól, és egészen előre nyúlik. Ami először feltűnhet, a vezeték, és a vele egyvonalban lévő görgő nem teljesen középen lett elhelyezve. Konkáv alakját figyelembe véve véleményem szerint ez amellett, hogy feldobja a megjelenést, kényelmesebbé is teszi a használatot. Ha már szóba került a görgő, azt is elmondanám, hogy nem egy sík felületű kerékről beszélünk, gumírozott, bordás borítást kapott, amit én személy szerint nem annyira díjazok, de mindenki döntse el maga, neki komfortos-e, illetve tetszik-e…

A bal oldalon lévő gombok is teljes mértékben illenek a képbe, nagyok, és könnyen elérhetők. A jobb oldal nem rendelkezik semmiféle funkcióval, de hogy stílusos legyen, a ház elemeit egy hullámvonal választja el egymástól. A tenyérrészen egy XPG logó kapott helyet, mely a görgő és az alsó rész mellett szintén RGB megvilágítással bír. A DPI kapcsoló a középső részen, a görgő mögött helyezkedik el. Az alsó rész sem üres… Nyilvánvaló, hogy itt az optikai szenzor, de kapunk 3 darab PTFE párnát, egy polling rate- (250/500/1000 Hz), és egy, a LED világítást letiltó kapcsolót is.

Az 1,8 méteres USB kábel végén egy fancy csatlakozó kapott helyet, de ami még meglepőbb, az a szövet bevonat, ami egy ilyen árú egérnél nem megszokott, de annál nagyobb örömmel látjuk.

Most, hogy a kinézetét kiveséztük, (elég hosszan húztam ahhoz képest, hogy azt mondtam az elején, sima, snassz…), nézzük, mit tud a gyakorlatban. Nos, amit először megjegyeznék, a merev kábel kiegyenesítése valószínűleg több időbe fog telni, mint a telepítés, ugyanis szoftver hiányában egy egyszerű plug & play hardverről beszélünk.

Az M20 tényleg a nagyobb kezű felhasználóknak kedvez (mint én)… Mivel enyhén hullámos, lapos kialakítású, sokan megtalálhatják rajta kezük helyét, de akik ujjheggyel nyomkodnák, azoknak egész biztos, hogy csalódást okoz majd.  Egyetlen negatívuma talán, hogy nincs fogása. Hiába kényelmes, több órás használat után, mikor már csúszik az ember keze, nincs mibe kapaszkodni… Ezen 1-2 gumírozott rész biztosan segítene.

Ahogy elkezdtem használni, el is tűnődtem, vajon mi vesz rá valakit arra, hogy egy hasonló kinézetű Razer, Corsair, vagy akár Steelseries egérre 20-30, vagy akár 40 ezer forintot költsön…? Mégse rohanjatok egyből a legközelebbi kereskedésbe az M20-ért, a dolgok nem ilyen egyszerűek. Hátrányként említeném a felbontási lehetőségek közti hatalmas lépéseket, melyek megnehezítik a megfelelő érzékenység kiválasztását, bár a legtöbb játékon belül ez a menüben külön módosítható.

Hétköznapi használat mellett nincs miért hibáztatni az Infarex M20-at, ha azonban valaki professzionálisabb játékra szánja el magát, és a rendkívül pontos headshot killek mindennél fontosabbak, a pixelpontosság nem biztos, hogy kielégítő lesz… Mint említettem, megfelelő egérpaddal, és normál használat mellett semmi negatívumot nem tudnék mondani, de biztosan lesz, aki bele tud kötni egyes tulajdonságokba.

Az XPG Infarex M20 tehát ár-érték arányban meglehetősen jó teljesítményt kínál. A szenzor rendben, a kényelemmel nincs gond, és a kialakítás is megnyerő. A kritika sokkal inkább az anyaghasználatot érinti, ami a 160 grammos súly mellé nem az igazi, illetve a görgő, ami számomra nem fekszik… A szoftver hiányát mindenki döntse el maga, hogy negatívum, vagy pozitívumként éli meg. Az RGB világítás bár mutatós (főleg az alsó rész), valahogy mégsem illik a képbe, de ezt hozzá tartozó kapcsolóval könnyen orvosolható.

vissza