Genesis Thor 420 RGB teszt – nehéz nem beleszeretni

2021-09-15 18:30:00

Járt már nálam billentyűzet megannyi márkából, volt már Adata, Thermaltake, stb. de saját részről is volt már Gigabyte-om, és Roccatem is. Sosem vártam azonban jobban egyetlen termékre sem, mint a Genesis Thor 420-ra. Mikor megláttam egy reklámfelületen, egyből megragadta a tekintetem, most pedig végre kezeim közt tarthatom, melyet ezúton is szeretnék megköszönni a márkának és a magyar képviseletnek is!

A Thor 420 RGB megalkotásakor a Genesisnek nem volt más célja, mint egy billentyűzetbe gyúrni a teljesítményt, a minőséget, a megfizethetőséget, és a dizájnt is. Bár az alacsony profil már viszonylag régóta jelen van a piacon, a mechanikus kapcsolóval történő kombináció tovább emeli a tétet. Az egyetlen probléma az ehhez társított árcímke, mely funkcionalitás szempontjából sok esetben nem tükrözi az értéket.

Bár nekem mindig is tetszett a low-profile kialakítás, a többség szemszögéből inkább azt mondanám, hogy a rengeteg mechanikus billentyűzet közül kitűnve már pusztán a szokatlansága miatt is tetszetős megoldás: minden olyan karcsú és esztétikus.

A legtöbb vetélytárshoz hasonlóan maga a ház műanyagból készült, azonban kapott egy szálcsiszolt alumínium fedlapot, mely nem csak a prémiumérzetet dobja meg, de dizájn szempontjából sem utolsó. A minimalista kivitelezés szinte sehol nem törik meg, a gombokon kívül csak a négy lednek a jobb felső sarokban, és a logónak a nyilak felett van fenntartva hely, amúgy teljes a kihasználtság. Mérete 418 x 113 x 24 mm, mely utóbbi egyébként átlagosan a fele magasság a piacon lévő billentyűzetekhez képest. 104 gombjának ellenére is, mintha kevesebb helyet foglalna az asztalon… E kompaktságból adódóan a Thor 420 súlya is mindössze csak 573 gramm. Mindez a kényelemhez is hozzájárul, hiszen csukló-igénybevétel abszolút nincs, támaszra semmi szükség, ha pedig valakinek túl alacsony lenne, a kihajtható lábakkal kb. 5mm-rel növelhető a hátsó magasság.

Ami az RGB-t illeti, egy rendkívül feltűnő, ám annál gyönyörűbb megjelenést kölcsönöz a Thor 420-nak. Ehhez bizonyára hozzájárul a billentyűk és a fedlap, illetve a billentyűk egymáshoz viszonyított, rendkívül kicsi távolsága. Az alumíniumról visszaverődő ragyogás csak tovább tetézi a dolgokat. A megvilágítási módok közt közvetlenül a billentyűzeten is válthatunk, de a színek, a sebesség, és a fényerő is variálható. Ehhez az FN, az Insert, a Delete, a Print Scren billentyűkre, illetve a nyilakra lesz szükségünk. A médiagombok szerepét sem osztották újra, az F1-F12 látják el e feladatot. Ja, és szükségesnek érzem megemlíteni a bekapcsoláskor lefutó animációt is, ami elképesztően jól sikerült!

A Genesis által használt kék kapcsolók szinte megegyeznek a Kalih low-profile, vagy a Cherry ML kapcsolóival, rendkívül alacsony, 1,2 mm-es működési ponttal, 45 grammos nyomásigénnyel rendelkeznek, és ehhez társul az 1000 Hz-es polling rate. A gépelési élmény rendkívüli, a sapkák nem remegnek, nem lötyögnek, stabilan teszik dolgukat. A kék kapcsolók általában hangos gépelést eredményeznek, esetünkben azonban azt hiszem, ez kicsit más. Bár a hang kifejezetten mechanikus, de határozottan halkabb.

Számomra játékok terén nehezebb volt hozzászokni, mint gépelések alkalmával, ugyanis a sapkák közti rendkívül kis távolság miatt könnyű helytelenül elhelyezni az ujjakat, míg egy nagyobb úttal rendelkező billentyűzet esetében gyerekjáték érzésre is megtalálni a WASD gombokat. Ha azonban sikerül megszokni, hamar rájön az ember, hogy a teljesítmény, amit nyújt, kiváló.

Ahogy már megszokhattuk a gyártó termékeitől, a testreszabáshoz segítségünkre van egy szoftver is. Használata ezesetben sem kötelező, hiszen magán a billentyűzeten is megtalálunk szinte mindent, sőt, alig kínál többet… Beállíthatunk profilokat, makrókat oszthatunk ki, és az előre beállított RGB stílusok között válthatunk, de kb. ennyi. Hozzátenném, nekem maga a kezelőfelület sem nyerte el igazán a tetszésemet, így abszolút nem is használom. Ez az egyik terület, melyen még van hová fejlődnie a csapatnak, én pl. sokkal jobban preferálnék egy összetettebb szoftvert, mely a gyártó összes perifériáját lefedi egyben.

Egy dolog van csak, amiről még nem beszéltem, ez pedig a kábel. Nem a szövetborítás hiánya vagy a vezeték vastagsága, ami bosszant, sokkal inkább annak merevsége, és az, hogy fixen csatlakozik a billentyűzethez. Ha ezt egy oldható, mondjuk USB-C összeköttetéssel kivitelezték volna, az maga volna a tökéletesség, így azonban a negatívumok körét erősíti.

Összefoglalva mindent, az, hogy tetszeni fog-e a Thor 420, a személyes preferenciákon, a korábbi tapasztalatokon, és a használaton múlik. Ha egy nagyobb erőkifejtést igénylő, magas, mechanikus billentyűzetről váltunk, biztosan időbe telik, mire megszokjuk, ha azonban ez sikerül egy rendkívül szerethető társ szerepét tölti be a jövőben. Bár kevesebbet kínál, mint az ismertebb versenytársak, legalábbis ami a szoftvert és a – véleményem szerint – értelmetlen trükköket illeti, de ahol kell, ott odateszi magát! A gyártó hivatalos webáruházában mintegy 98 eurós, itthon pedig nagyjából 31 ezer forintos áron szerezhető be.

vissza