Adata XPG Summoner – hardverkritika

Jó, jó, de vajon elég is?

2021-01-02 18:03:00

Nehéz manapság a tömegből kiemelkedő mechanikus billentyűzetet gyártani a játélkosok számára. A gépelési kényelem természetesen adott, a testreszabhatóság és a kinézet is alapkövetelmény, a gyorsgombokról nem is beszélve. Néhány vállalat az egyedi kapcsolókat, egyesek a kellemes tapintású, dedikált vezérlőgombokat, mások a párnázott csuklótámaszt választják, hogy magukra vonzzák a tekinteteket.

Idei első tesztünk alanya az utolsó csoport tagjaként foglal helyet a piacon. Az Adata XPG márkájának Summoner billentyűzete az írás pillanatában nagyjából 40.000 forintos áron szerezhető be a boltokban, és első blikkre rendelkezik minden olyan funkcióval, ami a nagyok közé képes emelni őt. Egyébként ez egy standard 104 gombos felület, teljes méretű táblával (numpad is van), 449 x 135 x 44 mm-es mérettel (ehhez jön még a csukótámasz), illetve egy luxusmegjelenést kölcsönző, alumínium felső lemezzel. A tervezés apropóján térnék ki a majd’ 1 kg-os súlyra (csuklótámasszal több is), mely elegendő ahhoz, hogy nem csúszkáljon az asztalon, mégis könnyebb, mint néhány versenytárs.

A gombok alatt Cherry MX kapcsolók kaptak helyet, és válaszhatunk, hogy Silver (gyors válasz, kis út), Red (lineáris nyomás, könnyed tapintás), vagy Blue (klasszikus kattanós) kivitelben szeretnénk megvásárolni. Tesztalanyunk piros kapcsolókkal működik, tehát 1.9 mm-es leütési úttal rendelkezik, és viszonylag csendesnek mondható.

Az első dolog, ami feltűnhet, hogy nincsenek külön médiavezérlő gombok, ezek szerepét az F10-12 billentyűk töltik be, ez negatívum lehet a zeneszeretők számára. Kizárólag egy némítógombot és egy kényelmesen kezelhető hangerőszabályzót kapunk, e görgő pedig sokkal jobb, mint más kezelőszervekkel babrálni.

A Summoner felkínál egy USB 2.0 portot is, mely szintén sok esetben hasznos lehet (egér, fejhallgató, pendrive, stb.), ennek köszönhetően azonban a fonott kábel a szokásosnál kicsit vastagabb, merevebb. Kellemes meglepetés és kiemelt jellemző a már többször említett csuklótámasz is, mely az általam eddig próbáltak közül a legjobb. Műanyagból készült, műbőr borítással rendelkezik, és megfelelő mértékben párnázott, tehát nem csak azért kényelmes, mert megemeli a kezet. Hosszabb használat után sem szűnik meg a komfortérzet, ez valódi érték! Mivel mágneses úton csatlakoztatható, nincs fixen rögzítve, szabadon rakosgathatjuk akár messzebb is a billentyűzettől.

Több oldalon is olvasható, hogy a Summonerhez nem érhető el PC-s konfigurációs szoftver a makrókhoz vagy az RGB világítás testreszabásához, ez azonban nem teljesen igaz. Bár egyelőre csak bétaverzióban, de elérhető az XPG Prime nevezetű program, mely mindezekre lehetőséget nyújt. Mielőtt azonban belevágnék a szoftver elemzésébe, megjegyezném, hogy e funkciók optimalizálása hardveres úton, a billentyűzeten is elvégezhető: Először is ki kell választanunk az öt elérhető profil egyikét (fn + F1-5 billentyűkombináció). Ezt követően nyomjuk le az fn és a jobb Alt billentyűt a felvétel megkezdéséhez, gépeljük be a kívánt makrót (akár 40 gombnyomást), majd nyomjuk le ismét az fn + jobb Alt kombót. Innentől kezdve 20 másodperc áll rendelkezésünkre, hogy megnyomjuk a makró célgombját. Tudomásul vettem, hogy egyes felhasználók ezt részesítik előnyben, és bár a folyamat nem bonyolult, nem is mondanám ideálisnak. A konfigurációs alkalmazások többsége lehehetővé teszi az időzítést is, illetve a sorozatok szerkesztésére is kaphatók. A Summoner esetében 1-1 billentyű is kiesik a makróhasználattal, ami ismét egy negatívum, illetve bár a profilok megkülönböztetése nem nehéz, fejben tartani, hogy mely profilok mely makróknak adnak otthont… nem mindig könnyű. Ráadásul nem tárolhatunk makrót későbbi célokra, és nem is másolhatjuk őket. Azt is kiemelném, hogy szoftver nélkül az RGB világítási kalibrációja is eléggé korlátozott, és bár nem vagyok a nagy cicoma híve, ez zavaró.

Vagyis zavaró lenne, de mint említettem az XPG Prime a megoldás a problémára! Ennek felülete rendkívül könnyen kezelhető, a korábban felsorolt fuknciók mindegyikét képes kezelni, ráadásul sokkal széleskörűbb támogatást nyújt, mint először gondolnánk. Felismeri a csatlakoztatott eszközt, majd külön fülek alatt tárja elénk az elérhető lehetőségeket. A háttérvilágítás apropóján említeném meg, hogy ezáltal a teljes RGB spektrumon böngészhetünk a színek között. Emellett hatféle effekt és öt profil is választható. Tovább haladva elérkezünk a billentyűkhöz. Megjegyezném, minden egyes gomb rendeltetését meghatározhatjuk, ha szeretnénk, a komplett táblát kedvünkre alakíthatjuk. Itt találunk egy Gaming üzemmódot is, melynek keretein belül a Windows gombokat, az Alt+F4, illetve az Alt+Tab kombókat iktathatjuk ki. A makrók beállítását is lehetővé teszi a program, felvehetünk, törölhetünk, szerkeszthetünk, tárolhatunk, időzíthetünk, tehát minden korábban említett problémát kiküszöbölhetünk. Fióklétrehozás és bejelentkezés után a Canvas fül is elérhetővé válik, ez még magasabb szintű testreszabást tesz lehetővé. E profilbeállítások lokálisan és felhőben is tárolódnak, így bármikor könnyen elérhetők, mozgathatók.

Az XPG Summoner tehát sok tekintetben egy szilárd, prémium billentyűzet, vannak azonban funkciói, melyek miatt kissé lemarad vetélytársaitól. A 40.000 forintos keretben akadnak már, akik külön makró és médiavezérlőket is kínálnak a felületen, mint pl. a Patriot Viper V770 vagy a Thermaltake Premium X1, ennek ellenére azonban nem temetném. Vannak praktikus tulajdonságai, mint az USB 2.0 port, a párnázott csuklótámasz, vagy a hangerőgörgő, de jobb alternatíva lehet, ha már kicsit csökken majd az ára.

vissza

Adata XPG Summoner

Platform: billentyűzet
Kivitel: mechanikus
Gyártó: Adata XPG
Kiadás dátuma: 2019. szeptember 15.

Gyártói oldal

+ választható Cherry MX kapcsolók
+ kényelmes, puha csuklótámasz
+ USB port
+ XPG Prime-támogatás

- teljesítményéhez mérten drága
- nincsenek dedikált vezérlők
- nincs külön makró gomb

75 %