Thermaltake Premium X1 RGB – hardverkritika

Game to your genre

2020-09-14 21:03:00

Amikor a Thermaltake megalapította a TT Premium leányvállalatot, bizonyossá vált, hogy a székek, gépházak és hűtések mellett más terveik is vannak a piacon való feltűnést illetően. Bár korábban láthattunk néhány perifériát tőlük, és a Tt eSportstól is voltak törekvések ilyen irányba, bevallom őszintén, ez az első TT Premium termék, ami a kezeim közé akadt. Ha csak és kizárólag a márkanevet nézzük, itt a gyártó legjobbjainak is a legjobbjait kell, hogy elénk tárja… Valami olyat, amin nem csak hogy megakad az ember szeme, de olyan tulajdonságokkal bír, melyet a középkategóriában nem láthatunk viszont.

A Cherry MX kapcsolók kezdetnek pont jók, az RGB világítás sem engedhető el e vonalon, de az anyaghasználat, a formaterv és a csuklótámasz, mint funkció is remek döntés volt a Thermaltake részéről. Külön érdekességként emelném ki a telefonos applikációt, mely amellett, hogy a színekkel kapcsolatos beállítások kezelését teszi lehetővé mobileszközön keresztül, egy virtuális kontrollert, hangvezérlést, és több más funkciót is felvonultat. Akik ilyen magas elvárásokkal állnak egy billentyűzetvásárlás elé, a TT RGB X1 remek választás lehet. Na, de nézzük, mit tud a gyakorlatban!

Ami a fizikai jellemzőket illeti, a keret és a felső rész is műanyag, bár utóbbi kapott egy kis textúrált megjelenést. A billentyűzet maga egy 104 gombos termék, mely Cherry MX Blue vagy Silver kapcsolókkal van ellátva. Szélessége 464, rövidebb oldala 170 mm, bár a csuklótámasz ezt kissé megnöveli, ha csatoljuk, lábait kinyitva pedig 40 milliméter magas. A fenti táblázat számos funkciót vonultat fel, melyekre a későbbiekben tervezek kitérni, de megemlíteném a hat előre programozott profilt, a szoftvervezérlést, a csuklótámaszt és a multimédia vezérlő gombokat, mint pozitívum, illetve a dedikált makrógombok hiányát, mint negatívum. Az egyéni profilok tárolását egy 32 bites MCU biztosítja, az alapértelmezett polling rate pedig 1.000 Hz. A csatlakozás két aranyozott USB 2.0 konnektorral van megoldva (van egy USB port a billentyűzeten), illetve egy jack csatlakozó gondoskodik az audióportról. E kábel hossza 1,8 méter.

A csomagolásra különösebben nem pazarolnám a szót, a doboz tetején egy hatalmas kép a billentyűzetről, itt megemlítik a típust, az RGB világítást, és a Cherry MX kapcsolókat, az oldalán néhány egyéb specifikációt sorolnak fel, és az alján is egy-két extra funkció kerül megjelenítésre. A billentyűzet egy külön habzsákba csomagolva érkezik, mellette a kábel összetekerve, a csuklótámasz, illetve néhány plusz gomb, és a billentyűk kiszedéséhez használható kis villa. A használati utasítás a szoftveres támogatást, a csatlakozást, és a működést taglalja jó néhány nyelven.

Megjelenését tekintve a két oldalsó rész különösebben nem nyom semmit a latba, ami minket érdekel, az a teteje. A szokásos „hetvennégyes” terület a már megszokott módon tárul elénk, és bár első blikkre ez szegényesnek tűnhet, hiszen pl. a Patriot Viper V770 esetében itt 87 gombunk volt a dedikált makrókkal és egyebekkel együtt, nincs gond az aggodalomra. Az F-billentyűk például jól látható módon kettős funkciót töltenek be, a betűtípus szerethető, könnyen olvasható. Az ESC gomb is kapott egy külön szerepet, ezzel minden beállítást alaphelyzetbe lőhetünk. Az F1 a levélkezelő, az F2 a böngésző kezdőlapját hívja elő, az F3 a Sajátgépbe navigál (Ez a gép), az F4 pedig a számológép. Az F5 a My Music, az F6-tól az F12-ig pedig mindenki az RGB-ért felelős. A jobb oldal is tartogat meglepetéseket: a parancsgombok profilváltásra is használhatók, illetve felül egy új gombcsoport jelenik meg, ahol a multimédiavezérlők, a gaming mód, és a windows lock is helyet kapott.

A galériára kattintva még több kép jelenik meg!

Az első percekben feltűnhet, hogy az X1 szokatlanul megdönti a gombokat, így hosszabb távon talán nem is annyira volna kényelmes a használat, azonban itt jön képbe a termék alja, ahol a támasztólábaktól két méret is rendelkezésünkre áll, ezekkel variálva pedig mindjárt más a helyzet. Órákon átívelő gépelés és játék után sem múlik el a komfortérzet, a nagy leütési utak sem kellemetlenek, és a csuklótámasz is segít jobbá tenni a dolgokat. A hétoldalon helyezkedik el a fonott borítással ellátott kábel, tőle balra pedig az USB és az audió portok.

Bár a billentyűzet belsejébe nem kívánok belemenni, a kapcsolókig lebontottam néhány gombot, melyet a képeken megnézhettek. A LED-eket is belül helyezték el, a jobb fényátadás érdekében pedig minden billentyű alapszíne a fehér, majd úgy kerül rá a fekete, vagy az opcionális piros (Q, W, E, R, A, S, D, F) festés.

Mielőtt végleges véleményt alkotnék és levonnám a következtetéseket, röviden bemutatnám a szoftvert is. A program meglehetősen egyszerű, ennek ellenére igen tartalmas. A Keyboard fülre kattintva a hat előre beállított profilt szabhatjuk testre. Nem csak a világításon van a hangsúly, elvehetünk és hozzáadhatunk billentyűket, megváltoztathatjuk a 104-es kiosztást, stb. Az újratérképezéssel kapcsolatban további beállítások is elérhetők, a makrók mellett hozzárendelhetünk adathordozókat, kulcsfunkciókat és alkalmazásokat is egyes gombokhoz. A makrószerkesztőt nem gondolnám, hogy különösebben részleteznem kellene, importálhatunk, exportálhatunk, késleltetést állíthatunk, stb. Egy szóval minden itt van, amire szükségünk lehet.

Ami a használatot illeti, engem lenyűgöztek. Bár köztudott tény, hogy a Cherry MX kapcsolók a leglágyabbak közé tartoznak, eszméletlen, mennyire könnyen megszokható a gombokon való kézpihentetés, és hasonló praktikák. Nálam a nem kívánt leütések elhagyása vette igénybe a legtöbb időt, sokszor több szomszédos gombot is leütöttem. A profilok egyszerű cseréje is piros pontot érdemel, mellyel ugyebár az RGB is variálható, így attól függően, milyen stílusban játszunk, a fontos billentyűket kiemelhetjük. A hanghiány lehet a második, ami szembetűnő… Megszokásból erősebben nyomkodtam a gombokat, de miután hozzászoktam a lágyabb kialakításhoz, abszolút nem volt zavaró a leütések hangja. Hasznosnak találtam az F-ekhez rendelt funkciókat is, mint a böngésző, a levél- vagy fájlkezelő megnyitása, és a makrókkal is rengeteget egyszerűsíthetünk a dolgok menetén.

A galériára kattintva még több kép jelenik meg!

Összességében azt mondanám, le vagyok nyűgözve. Még ha ez első blikkre nem is úgy tűnik az X1 telis-tele van funkciókkal, ráadásul teljesen testreszabható. A mobil applikációt nem vettem igénybe, de a mellékelt szoftver is mindenre kiterjed, így éreztem szükségességét. Az anyaghasználat bár nem a legjobb, és a keret igen merev, nem különösebben éreztem rezgéseket használat közben. A makrók megkönnyítik a hétköznapokat, az RGB bár nem az én világom, kiemel néhány fontosabb gombot, ha úgy akarjuk… Árát tekintve sem különösebben szalad el vele a ló, és úgy gondolom, ha valamiért érdemes többet fizetni, az X1 egy ilyen termék.

vissza

TT Premium X1 RGB

Platform: billentyűzet
Kivitel: mechanikus
Gyártó: Thermaltake
Kiadás dátuma: 2018. február 5.

Gyártói oldal

+ testraszabhatóság, funkcionalitás
+ kialakítás, dizájn
+ Cherry MX
+ kétszintes magasságállítás
+ szoftver
+ USB-, és audióport

- dedikált makrógombok hiánya
- teljes mértékben műanyag
- túl vastag kábel

90 %