Assassin’s Creed: Last Descendants – A New York-i felkelés – kritika

2016. december 17. 2:07 du.
„Add át magad az emlékeknek, haver. Hadd vezessenek az emlékek.”
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

A mai felgyorsult világ nem hagy időt a töprengésre – az embernek egyfolytában naprakésznek és ébernek kell lennie, már amennyiben nem szándékozik idő előtt bedilizni a rengeteg impulzus hatására, mely nap mint nap éri. Annyi dologgal kell egyszerre foglalkozni, hogy egyszerűen nem engedhetünk meg magunknak egy pillanatnyi töprengést sem a hátrahagyott emlékeinken; legyen az egy gyermekkori gondolatfoszlány, vagy akár a tegnapi ebéd keserves agymunkával járó felidézése (kivételesen emlékszem, hogy a tegnapi ebéd lasagna volt… vagy mákos guba?).

Talán ez a pezsgő tempó az oka annak, hogy az időutazás témája ilyen előkelő helyet foglal el történetalkotó zsenijeink műveiben. Azt hihetnénk, hogy a sablonosság ezen ágát már évekkel ezelőtt kimerítették: adott egy vagy (ha a nyájas befogadó teljes megzavarása a tét) több főhős, akik halált megvető bátorsággal, valami szemekbe könnyet csalóan nemes cél érdekében visszautaznak a múltba, véletlenül odébb pöccintenek egy fogpiszkálót, ezzel átírva az egész történelmet. Matthew J. Kirby viszont úgy gondolta – áldassék érte a neve -, hogy csavar egyet a már unalomig ismételt alapelgondoláson.

3498907_5-1A Last Descendants című trilógia első része (A New York-i felkelés) teljesen új oldaláról ragadja meg az időben való ugrándozás témáját. Képzeljük el, hogy felteszünk egy sisakot a fejünkre, mely szimulációt generálva visszaröpít bennünket a múltba valamely felmenőnk testébe. Az emlékeink többé már nem a mi emlékeink, a gondolatainkkal pedig jóvátehetetlen károkat okozhatunk. Mindössze annyit tehetünk, hogy ősünk elméjének hátteréből figyelünk, és sodródunk az eseményekkel. Mégis ki az, aki önként vállalkozna ilyesmire?

 

Owen csak azt akarta bebizonyítani, hogy apját igazságtalanul ítélték el, és hagyták meghalni a börtönben, mielőtt még tisztázhatta volna magát. Éppen ezért a fiú úgy dönt, hogy saját kezébe veszi a dolgok irányítását és feltárja az igazságot. Régi-új barátjával, Javierrel felkeresik iskolájuk különc informatikusát, Monroe-t, aki egy Animus nevezetű szerkezettel múltbeli szimulációt biztosít bárki számára, aki elég bátor hozzá, hogy beszálljon a buliba. Az első időutazás alkalmával azonban világossá válik a fiúk számára, hogy Monroe nem pusztán jó szándékból ajánlott fel nekik egy ilyen lehetőséget.

A Orgyilkos Testvériség és a Templomosok Rendje mára modernebb formát öltött ugyan, de céljuk ugyanaz maradt: rendet teremteni a káosz felett más-más módszerekkel – ezt pedig csakis egy Éden Darabjának birtoklásával vihetik véghez. Így az évezredek óta folyó harc ismét kiélesedik a két frakció között annyi különbséggel, hogy Almák, Ankhok és Koponyák helyett most épp egy Szigony után megy a hajsza; pontosabban szólva annak egy-egy ágáért. A relikvia mindhárom villája eltérő hatalommal bír: egy a húshoz, egy a halhoz, egy pedig a desszerthez (valójában az egyik villa hitet, a másik félelmet, a harmadik odaadást plántál az emberekbe, de mégis ki az, akinek inkább ez a fogalomhármas ugrik be, ha villákról van szó…).

desmond1019-610b

Owen, Javier és négy másik kamasz az Animus segítségével visszautazik 1863-ba, a New York-i felkelés előestéjére. A DNS-ük alapján mind a hat gyerek felmenője kapcsolatba került azon a napon az Édenszigony egy ágával, így az ő emlékeiket végigpörgetve rálelhetnek a relikvia jelenlegi helyére. Az idő fogy, Owen és társai pedig hatalmas kihívással szembesülnek. Azon kívül, hogy két, ősidők óta fennálló csoporttal húznak ujjat, még önmaguktól sem lehetnek biztonságban. Az Animusban fel kell adniuk az elméjük feletti uralmat, az egyetlen dolgot, amelyre soha senkinek nem lehetne befolyása. A szimuláció veszélyes, odabent ugyanis megváltoznak az emberek. Fellángolnak az érzelmek, felborulnak az erőviszonyok, és barát barátnak lesz esküdt ellensége; de mindez nem számít, mert ők csak eszközök a hatalmasok játszmájában. „A tábla készen áll, a bábuk mozognak.”

jacob_frye_in_animus___assassin_s_creed_syndicate_by_juanmawl-d9kig46

(Emlékfolyosó az Animusban)

Mindazzal együtt, hogy az olvasó tisztában van a főszereplő kilétével, és azzal, hogy az egész történet miatta robban ki, bepillantást nyerhetünk a többi kulcsfigura gondolataiba is, ez pedig igazán személyessé varázsolja a sztorit. Talán attól, hogy Matthew J. Kirby eddig leginkább gyermekkönyvek írásával foglalatoskodott, az Assassin’s Creed új trilógiája is lágyabb formát ölt. A legszebb az egészben, hogy ez a hirtelen jött hangulatváltás egyáltalán nem vesz el a mű értékéből. Sőt! Bár a lassú kezdés után némi visszaesés tapasztalható, az események egyik pillanatról a másikra beindulnak és a végén akkorát robbannak, mint egy atombomba. Időtlen idők óta nem olvastam olyan könyvsorozatot, amelynek ennyire „izgisen nyitottra” hagyták volna a végét. Komolyan, az utolsó húsz oldalon, minden igyekezetem ellenére, lerágtam a körmöm; ezzel pedig fuccs a tervemnek, mely szerint karácsonyra hibátlanul pingált karmokat alkotok magamnak, de a Grincs vigye már el, megérte.

bannerac

Nyerd meg a könyvet és mellé értékes ajándékokat itt!

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Faragó Noémi
@Faragó Noémi
 • Henrik Vatai

  Az egyik barátom nagyon szívesen elolvasná :3

 • Morton

  Változott az író. Bowden után lehet ,hogy jól jönne egy kis változás 😀

 • Gergő Váradi

  Számomra érdekesnek tűnik. Lehet el is olvasom.

 • Gábor Lesku

  Most is is épp egy AC könyv közepében vagyok de szívesen olvasnék egy új szerzőtől egy új könyvet.:)

 • Gábor Bálint

  Számomra kissé unalmas lett az Éden darabok keresése…

 • Tamás Tóth

  Jo lenne ket unnep kozt kiolvasni ezt az AC konyvet. 🙂

  • Faragó Noémi

   Lassan hozzá is kezdhetsz, nyakunkon a szilveszter! ^^

 • Tamás Jenei

  Igazából nekem az összes Ezio-s rész és az AC 4 a kedvenceim, olvastam az összes könyvet is az Egységgel bezárólag, számomra Ezio a legszimpatikusabb és legkidolgozottab karakter az AC-ben. Firenze és Velence hangulata nagyon ott van.A második kedvencem pedig Edward Kenway, na meg az a karibi környezet, és basszus ki ne akarna egy jót kalózkodni? 😀

  Ezio for President 😀

 • Alex Konczik

  Gratula!Szépen össze lett szedve!

 • raksasasz

  Azt mondták kommenteljek a cikk alapján
  Na ez egy komment (FB: Kovács Balázs)

 • Levente Kormos

  Mindenképpen el kell olvasni!!!

 • Bató Mátyás

  Nem szeretek könyvet olvasni de ez elég igényesnek és izgalmasnak tűnik!!!!

  • Faragó Noémi

   Légyszilégyszi, ezzel tegyél kivételt. :3
   Szinte biztos, hogy tetszene. 🙂

   • Bató Mátyás

    Hááát.
    Talán

 • Hőgye Áddám

  Még szerencse, hogy feljöttem! Napokkal ezelőtt hozzászóltam mobilról és most valamiért úgy tűnik, nincs itt. Mindenesetre leírom még egyszer: A lényeg, hogy én AC-val kapcsolatban kissé konzervatív vagyok, már eleve a tény, hogy ez a könyv más író keze alatt van, meglepett kicsit, illetve azon is csodálkoztam, hogy nem valamelyik játék történetét veszi alapul. Amint elolvastam a cikket, nem aggódtam tovább – sosem szerettem, ha valakinek az Assassin’s Creed-ről csak a történelmi eseményekben való ugrándozás és gyilkolászás ugrik be, számomra a jelenkori, modern szál, az édendarabok és az Animus nyújtják a játék történetében a legnagyobb varázst, és nem volt még olyan könyv, ami ezt a hozzám közel álló vonalat ily módon közelítette volna meg. Sikerült meggyőznötök! A cikk hiteles és könnyen olvasható, elérte, hogy jómagam is be akarjam szerezni a könyvet.

 • LACI B

  szívesen elolvasnám a könyvet! 😀 nagyon szeretem a játékot és kíváncsi lennék hogy mennyire hasonlít egy jó könyvhöz! 😀

 • M4rK Karaba

  Nagyon érdekes lehet.

  • Faragó Noémi

   Fején találtad a szöget, tényleg izgi. ^^ Ha időd engedi, javaslom, hogy olvass bele. 🙂

 • Marcell Pilkovics

  menőn hangzik

 • Dávidddd

  Nagyon érdekelne az a könyv 😀

 • András Barát

  bartánőmnek szeretném megnyerni mert iszonyat nagy ac fan ^^

 • Bálint

  Érdekesnem tűnik! Szívesen elolvasnám.

 • Dancs András

  Az biztos hogy veszem is meg fele 😀

80%
Faragó Noémi
Kiadó: Fumax