Detective Pikachu Returns – teszt

Old meg hát mind!

2023-10-20 18:01:00

A Detective Pikachu a Pokémon-franchise sokadik spin-offja, amely egy beszélő Pikachut és egy Tim Goodman nevű fiatal fiú kalandjait követi, akik együtt oldanak meg rejtélyeket Ryme Cityben. Az első játék 2016-ban jelent meg Nintendo 3DS-re, most pedig megérkezett a folytatás is, Nintendo Switch-re.
A Detective Pikachu Returns ismét Ryme Cityben játszódik, ahol Pikachu és Tim egyesítik erőiket, hogy újabb rejtélyeket oldjanak meg. Az első játékhoz hasonlóan a folytatás is egyszerű és családbarát cselekményt kínál, már már túl egyszerűt, és nem igazán innovatív módon. Megfelelő elvárásokkal azonban a játék így is élvezetes élményt nyújt, de bizony sokkal többet is ki lehetett volna hozni belőle, "csökkentett" árcimke ide vagy oda.

A Detective Pikachu Returns egy meglehetősen rövid kaland, körülbelül 10 órát tesz ki, és ez idő alatt egy igen egyszerű történetet kaptunk, tele szimpatikus de íztelen karakterrel, de akikre nem igazán fogunk emlékezni a kaland végeztével. Ezen kicsit segít Tim anyja Irene és húga Sophia szereplése, ahogy azt meg is jegyzik a mozifilmből kimaradtak, de itt sok aranyos apró részlet kiderül a velük zajló párbeszédek során.
A duó továbbra is Tim eltűnt édesapja, Harry után kutat, egy olyan dilemmában, amelybe valamilyen módon a legendás pszichikus zsebszörny, Mewtwo is belekeveredik. Sárga rágcsáló barátunk mindig komikus pillanatokba keveredik, például amikor egy Pokémon többször is beledobja egy kis csatornába, vagy nagy magasságból lezuhan.

Alanyunk játékmenete túl könnyű, és nem nyújt kihívást. A játékmenet körforgása arról szól, hogy vagy más emberekkel vagy Pokémonokkal beszélgetünk Ryme City környékén, és nyomokat gyűjtünk az aktuális ügy megoldásához. Vannak nyomozós részek is, de ezek egyszerűen csak kattintgatásból és bizonyítékgyűjtésből állnak. Ez közel sem olyan lebilincselő, mint az Ace Attorney vagy a Danganronpa. Vannak persze kisebb minijátékok is, amik leginkább más Pokémonok képességeire koncentrálnak, például Luxray röntgenlátása, de ezek is végtelenségig le vannak egyszerűsítve.
A mellékküldetések semmi nagyon tudnak újat mutatni, vagy akár csak lekötni. Bár nyújtanak némi betekintést Ryme City polgáraiba, sekélyesek, és nem éri meg időt pazarolni rájuk, hisz az első pár ilyen után mind ugyan az lesz.

Technikai téren a Returns remekül fut, ezerszer jobban, mint a Pokémon Scarlet vagy Violet, viszont ezt egy HD formába öltött 3DS grafikával oldja meg, és ami jól nézett akkoriban, kevésbé néz ki jól most, nagyobb kijelzőn és felbontáson. Ráadásul a stílusvonal sem remekel, az egyszerű kúriáktól az általános romokig a környezetek üresek és ötlettelenek. A fix kameraszögek ellenére kevés a látványos helyszín. A textúrák szinte nem is léteznek, minden túl simának és laposnak tűnik. Pikachu továbbra is rendkívül aranyos marad, de ez édeskevés.

Mindezek alapján a Detective Pikachu Returns egy unalmas, sablonos és drága játéknak tűnhet, amire csak ráhúztak egy szerethető külsőt, és valahol ez így is van, viszont annak ellenére, hogy engem kicsit sem tudott megfogni, a története és a karakterek a kisebbek számára sokkal bájosabb és szerethető lehet.

vissza

Detective Pikachu Returns

Platform: Nintendo Switch
Kiadó: Nintendo, The Pokemon Company
Fejlesztő: Creatures
Kiadás dátuma: 2023 október 6.

+ Hangulatos
+ Fiatal célközönség

- Unalmas
- Felnőtt célközönség

65 %
Legolvasottabb cikkek