Onyx Boox Tab Mini C - áttekintés

Mini méret, maximális öröm - Ezt az üzeni az Onyx

2024-01-26 11:09:00

Az elmúlt időszakban azt vettem észre, hogy lassan minden sarok mögül előugrik egy ebook olvasó vagy némely esetben annak látszó tárgy. Persze ehhez nyilván az is hozzájárult, hogy tavaly októberben lehetőségünk volt jobban szemügyre venni az ONYX BOOX POKE 5-öt. 

Biztos vannak páran akik tudják, hogy mi a véleményem a notebookokról. Azt kell mondjam, hogy az ebook olvasók egy újabb olyan eszközkategória ami nem nagyon mozgat meg. Pont emiatt elgondolkoztam azon, hogy másoknak vajon mi a hozzáállása a témához. Természetesen nem indítottam országos közvélemény kutatást azért, hogy a csillapíthatatlan érdeklődésem tengerén kisebbek legyenek a hullámok de megadtam a módját és elmerültem a hazai tech fórumok, esetenként kicsit bulvár és szappanoperákat megszégyenítő fordulatokat tartogató információk áradatában. 

Szerencsére én se most nyitottam meg életem első böngészőjét, így nem Rambóként vetettem rá magam az ártatlan fórumozókra, hanem inkább a mesterlövészek higgadságával távolról szemléltem a véleményeket. Meglepetés nem ért: Vannak hardcoore rajongók akik külön kistáskát is magukra aggatnak azért, hogy a telefon és a tablet mellett azért a kedvenc ebook olvasójuk is kéznél legyen. Őket szorosan követik vagy stílusosan inkább körbeveszik az abszolút keménygalléros #csakapapírszagaszamít emberek. Nyilván ennél azért kicsit összetettebb a helyzet ha szigorúan vesszük a dolgokat, de az igazság az, hogy kólából is csak egy van a piacon és az pedig Coca-Cola.

De, hogy ne szántsak bele senkinek a lelki japán kertjébe, jöjjön a közhangulatot már-már a keleti oldal/nyugati oldal epikus szintjére emelő Boox Tab Mini C. 

Onyx Boox Tab Mini C

A Tab Mini C az Onyx Boox Tab Ultra C kisebb változata. Természetesen ahogy az lenni szokott a méret csökkenésével csökken az elérhető extrák száma is. Amit mindenképpen ki kell emelni, hogy  a Tab Mini C nincs felszerelve kamerával. Onyx megragadt a legújabb E Ink Kaleido 3 képernyőtechnológia mellett, így  a Tab Mini C sem lesz a legszínesebb a társaságban. A gyártó minden újabb eszközén Android 11 fut, szerencsére a Tab Mini C is ezt hozza, így elérhető a Google Play Store is. 

A Tab Mini C tartozékai között megtaláljuk a prémium érzés növelésére hivatott mágneses tollat is. 

Specifikáció

Hardver Képernyő:7,8" Kaleido 3 (4096 szín) AG üvegből készült lapos fedőlencsével
Felbontás: (300 ppi) Szín: 702 x 936 (150 ppi)
Érintés: BOOX érintőceruza (4096 nyomásérzékenységi szint) + kapacitív érintés
CPU: Fejlett okta-core
RAM: 4 GB (LPDDR4X)
ROM: 64GB (UFS2.1)
Csatlakoztathatóság: BT 5.0: Wi-Fi (2,4 GHz + 5 GHz) + BT 5.0
Elülső világítás CTM-mel (meleg és hideg)
Szoftver Operációs rendszer: Android 11
Dokumentumformátumok: PDF, DJVU, CBR, CBZ, EPUB, AZW3, MOBI, TXT, DOC, DOCX, FB2, CHM, RTF, HTML, ZIP, PRC, PPT, PPTX
Képformátumok: PNG, JPG, BMP, TIFF
Hangformátumok: WAV, MP3
Támogatja a 3rd-party alkalmazásokat
Egyéb specifikációk Gomb: Bekapcsológomb
USB-C port (Támogatja az OTG-t vagy hangcsatlakozóként való használatot)
Beépített kettős hangszóró
Beépített mikrofon
G-érzékelő az automatikus elforgatáshoz
Akkumulátor: 5,000mAh Li-ion polimer
Méret: 194 x 136,5 x 8,3 mm
Súly: Kb. 310g
Tanúsítványok CE
ROHS
FCC
TELEC
UKCA
WEEE
NCC
KCC

Kijelzős és kialakítás

Az Onyx megint szállítja az elvártakat:Letisztul, elegáns és modern megjelenés.  A képernyő mérete 7,8 hüvelyk, ami a legtöbb felhasználó számára megfelelő.A teljesen színes kijelző lehetővé teszi, hogy a képregényeket és grafikus regényeket úgy élvezhesd, amilyennek szánták. Azonban a technológia korlátai miatt a színek kissé elmosódottnak tűnnek.  Egyes árnyalatok jól mutatnak, és a képernyő kiváló kontrasztja élvezetessé teszi az olvasást.

Minden alkalmazáson belül négyféle frissítési sebesség áll rendelkezésre, amelyek mindegyike különböző típusú médiához készült - a HD-től az általános olvasáshoz az Ultrafastig a videók megtekintéséhez -, és ezek az E Ink Centerben érhetők el, amely akkor jelenik meg, amikor a képernyő jobb felső sarkából lefelé húzva a készülék Vezérlőközpontját megnyitja. Az Onyx egy 2 GHz-es processzort és 4 GB RAM-ot használ a Tab Mini C esetében, és ez megmutatkozik abban, hogy a készülék milyen gyorsan reagál az érintésre és a funkciókra. A lapozás gyors, a tollal történő bevitel kiváló, és az alkalmazások is elég gyorsan megnyílnak. Amit mindenképpen megemlítenék a Tab Mini C-n, az a számos alkalmazásban látható szellemkép. A szellemképes megjelenítés előfordulhat színes vagy fekete-fehér olvasáskor, de az előbbinél a legelterjedtebb. Amikor ezzel a jelenséggel találkozunk akkor jön jól egy gombot a képernyő frissítésének kikényszerítésére. Ha egy korábbi képernyőről visszamaradt szellemképet  találsz, egyszerűen csak megnyomod, és a kijelző tisztán újratöltődik. Ez többször jön jól, mint gondolnád, még a frissítési sebességek finomításával együtt is.

A Tab Mini C natív alkalmazásai jól működnek, és a legnépszerűbb médiaformátumok támogatottak. A BOOXDrop lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy zökkenőmentesen cseréljenek fájlokat a PC-ről a Tab Mini C-re.

Kifejezetten  jó dolog a Tab Mini C-vel kapcsolatban, hogy az akkumulátor kapacitása 5000mAh ami megfelelő energiát tud biztosítani hosszab használat esetén is. 

Összegzés

A cikkek ezen szakaszánál ritkán vagyok akkora gondban mint most. Ezen a ponton általában egy pár soros “összegzéssel” zárom a soraimat. Sok olyan kérdés/észrevétel/tény merült fel az eszközzel kapcsolatban ami miatt szerintem nem lehet egyértelműen állást foglalni azzal kapcsolatban, hogy mondjuk kinek ajánlott kinek nem, vagy csak szimplán megállapítani, hogy tetszett-e a termék vagy sem. 

Minőségi anyaghasználat mellett kis kijelzővel rendelkezik és ez az amit a gyártó is előszeretettel kiemel. A helyzet az, hogy nem tudom valóban olyan érdekes-e ez a paraméter. Úgy gondolom, hogy akik rendszeresen ebook segítségével fogyasztanak tartalmakat ott nem biztos, hogy pár centi karcsúsítás akkora pozitívumnak számít-e. A legtöbb ebook olvasó átlagosan 10” körüli kijelzővel rendelkezik, ami persze nem jelenti azt, hogy ez egy kőbevésett paraméter vagy elvárás lenne a vásárlók részéről. Funkciók tekintetében abszolút a gyártó felső kategóriájához sorolnám, viszont ezen a ponton egy nagyon egyszerű kérdést kell csak megválaszolni: Mégpedig azt, hogy mekkora összeget vagyunk hajlandóak kifizetni egy olyan eszközért ami sok tekintetben azt nyújtja mint a komolyabb társai, viszont van egy pár kritikus dolog ami mellett nem lehet csak úgy elmenni ( sd kártya slot hiánya pl ).

Pont azon a határon mozog az eszköz, ahol már nem lehet egyszerű érzelmi alapon dönteni arról, hogy meg szeretném venni vagy sem. A vásárlás folyamatát a legtöbb esetben az igény illetve a kielégítetlen szükséglet indítja el. A megvásárolni kívánt termékkel kapcsolatban viszont sok esetben nem csak az árat vesszük figyelembe, sokkal inkább a hasznát. És ebben az esetben az a fő kérdés, hogy a termék milyen mértékben elégíti ki a szükségleteinket.  

vissza