Patriot Viper V770 – hardverkritika

Az egyik legjobb billentyűzet, amit valaha használtam

2020-06-27 17:20:00

Amikor a Patriot 2016 végén kiadta a V760-at szinte mindenkinek tátva maradt tőle a szája. A keret nélküli mechanikus megoldás 104 gombos kiosztást kínál, és beépített csuklótámasszal rendelkezik, de a makrók és az RGB mellett sem mehetünk el szó nélkül. Nem csak megfizethető volt, de a maga idejében kiemelkedő tulajdonságaival nagyon is ajánlott. Mivel e termékkel a gyártó rendkívül magasra tette a lécet, mi sem tudtuk pontosan, mit is tehetnének annak érdekében, hogy valami még jobbat tegyenek le az asztalra. És a következő évben megjelent a V770, mely szinte minden téren hozzáad még valamit elődjének tudásához… Elképesztő!

A gyártó a hivatalos honlapon említést tesz mind a csomagolás, mind pedig a termék fizikai specifikációiról. Eszerint a csomagolás 510x200x72 milliméter, és 2043 grammot nyom, míg maga a billentyűzet 459x229x39 milliméteres méretekkel, és 1398 grammos súllyal rendelkezik. Igen, gondolom, most mindenki feltette magában a kérdést, hogy lehet kisebb a csomagolás, mint maga a termék… A válasz pedig a leszerelhető csuklótámasz, mely egyszerűen, mágneses úton csatolható a főelemhez.

Az itt fel nem sorolt információk listája azonban sokkal hosszabb, úgyhogy vegyük szépen sorra, mit is kínál a V770 a maga 40.000 forintos áráért.

A V770 házának alapja fekete műanyag, és erre vannak erősítve a fegyverszürke alumínium elemek. A gombok piros Kailh kapcsolókat kaptak , ezek mindegyike háttérvilágítással rendelkezik, ráadásul 16,7 millió szín közül válaszhatjuk ki a nekünk tetsző(ke)t. Helyet kapott 5 makró és 5 profilbillentyű is, de a fenti részen további 8, a háttérvilágításért felelős gombot is találunk, nem is beszélve a multimédia vezérlőkről. A világítást és a makrókat tehát gombbal is, de programon keresztül is testre szabhatjuk, de erről majd később…

Ami a csomagolást illeti, tehát egy méretes dobozzal van dolgunk, ami ráadásul a nyilaknál lyukas. Ennek elején egy hatalmas kép a V770-ről, illetve a már említett funkciók felsorolása tárul elénk. E sémát a két szűkebb hosszanti oldal is követi. A jobb, illetve bal oldalon csak a terméknév olvasható, mígnem tovább forgatva a dobozt, elérünk az aljára, ami egy komplett információhalmaz. Itt részletezik a gombkiosztást, a felhasznált anyagokat, valamint a Kailh kapcsolók kiemelkedő tulajdonságait, mint az 50.000.000 leütéses élettartam, a 4mm-es út, vagy a lenyomáshoz szükséges erő.

A dobozon belül először egy újabb, ezúttal teljes egészében piros dobozzal találkozunk, majd ezt kinyitva, habszivacslapok közé szorítva, műanyag tasakba csomagolva tárul elénk a billentyűzet. Itt találhatók összetekerve a kábelek, és a csuklótámasz, mely egyébként szintén RGB színekben tündököl, ezt pedig az 5 pines csatlakozás teszi lehetővé neki. Kapunk még útmutatókat, néhány matricát, egy narancssárga csipeszt, mely a gombok kiszedését teszi nevetségesen egyszerűvé, ha takarításra kerülne a sor, illetve egy 3,5 mm-es jack elosztót, hogy egyszerre használhassunk mikrofont és fejhallgatót a V770 egyetlen audioportjához csatlakozva.

A galériára kattintva még több kép jelenik meg!


A billentyűzeten emellett egy 2.0 USB port is található, és hogy ne csak ennyi díszítse az oldalsó falakat, ide is került egy-egy led csík. A termék angol kiosztással rendelkezik, a szokásos „hetvennégyes” terület azonban most nyolcvanhetes, ugyanis – mint már említettem – vannak makrógombok és a világításért felelős kapcsolók is itt kaptak helyet. A második dolog, ami feltűnhet, hogy a betűk elhelyezése a jobb felső sarkokba került, ami véleményem szerint kellően feldobja a megjelenést.

Bal oldalon függőlegesen fut az 5 makrógomb, mindegyik megszámozva, a szóköz megvilágításához pedig négy vonalat használt a gyártó. A funkcióbillentyűk megkapták a Viper logót, mely az F1-F5-tel együtt használva a testreszabott profilok között váltogat.  A nyilak nyomkodásával a ledek futásának irányával játszhatunk, míg a Page Down, illetve Page Up a sebességet variálja. A jobb felső részen a multimédiagombokat találjuk, melyek igen stílusosra sikerültek. A Print Screen-re és Pause Break-re egy Game Mode és egy Record funkció került.

A V770 hátoldalán helyet kapott egy kis fiók is, melybe telefont vagy táblagépet állíthatunk. Ez esetleg olyan játékok esetében jöhet kapóra, melyek mobilalkalmazáson keresztül kínálnak egyes funkciókat. Ha erre nincs szükség, csak visszatoljuk, és nem zavar senkit…

Az egyébként gumi kábel stílusos, piros-fekete szövetborítást kapott, a végén két aranyozott audió csatlakozóval a már említett funkcióhoz, illetve két szintén aranyozott USB konnektor a porthoz és a tápellátáshoz.

A kapcsolók mindegyike Kailh Red, a nagyobb billentyűk esetében viszont emellé egy-egy torziós rúd is társul, melynek hatására e gombok leütéskor kevésbé mechanikusan hatnak. Mivel a sapkák Cherry MX alapúak, az egyedi sapkák felszerelése is lehetséges.

A galériára kattintva még több kép jelenik meg!


És most beszéljünk a már több ízben is említett Viper szoftverről! A letöltés, telepítés és futtatás után egy ablakba sűrítve fogad minden. Kellően letisztult, nincs túlbonyolítva, tetszetős. A baloldali sávban választhatunk effektust, színeket, fényerőt, irányt, sebességet, de a válaszidő és a leütési ráta is itt adható meg. Külön effekteket lőhetünk a billentyűzetre és a csuklótámaszra, de saját, egyedi profilokat is menthetünk, illetve importálhatunk. A színeket az előre beállítottak mellett a spektrumot használva 16,7 millió áll rendelkezésünkre. Beállíthatunk játékmódot, és deaktiválhatjuk a Windows gombok működését is. A makrókhoz is itt rendelhetünk billentyűparancsokat. Az ablak többi részét a billentyűzet képe foglalja el, ahol minden egyes gombot külön konfigurálhatunk.

Személyes tapasztalatként fűzném hozzá, hogy a korábban használt billentyűzetemhez képest a kezdeti órákban hangosnak éreztem, de bizton állíthatom, könnyű megbékélni vele. Amihez nehezebb volt hozzászoknom, az az angol kiosztás, az érzékenység, valamint a magas leütési utak. Ehhez viszont hozzátenném, hogy alacsonyprofilú, magyar kiosztású billentyűzetet használok minden nap a cikkek és tesztek írásához is, így nem feltétlenül lesz furcsa mindenkinek.

Nem sok billentyűzet van a piacon, ami ennyi lehetőséggel kecsegtet, mint a V770, és még kevesebb, ami még őt is felülmúlja. Ennek fényében a 40.000 forintos címkét nem tartom különösen elrettentőnek. Majdnem az összes konfiguráció kéznél van, a legtöbb esetben – mondhatni – szükségtelen a szoftver használata. Sosem voltam híve a háttérvilágításnak és a sok cicomának, a V770-et is folyamatos fehér színnel, alacsony fényerővel használtam, de azt kell, hogy mondjam, lenyűgözött a megjelenése. Emellett szerkezetileg rettentően stabil, a kialakításnak és a csuklótámasznak köszönhetően több órás használat után sem válik kényelmetlenné. A gombokon használt betűtípus is könnyen olvasható, felismerhető.

Ha valaki nagyon mélyen belemerül a szoftverbe, elképesztő dolgokat hozhat ki nem csak a háttérvilágításból, de a profilok funkcionalitásából is. Szinte bármilyen játékstílusnak meg tud felelni. Az egyetlen beállítás, amit hiányolok, a már meglévő makrófunkciók szerkesztése, illetve talán e gombok elhelyezésével tudnék kicsit vitatkozni.

A galériára kattintva még több kép jelenik meg!


Ha egy mondatban kellene összefoglalnom mindent, a gyártó eszméletlenül finom munkát végzett a V770-nel, ráadásul tekintve, hogy a második billentyűzetükként lépett piacra, hatalmas elismerés jár érte!

vissza

Patriot Viper V770

Platform: billentyűzet
Kivitel: mechanikus
Gyártó: Patriot
Kiadás dátuma: 2017. június

+ Kailh Red kapcsolók
+ kényelmes, stabil kialakítás
+ tetszetős dizájn, alumínium elemek
+ makró-, multimédia-, és világításvezérlő gombok
+ 2 év garancia

- 2 USB és 2 jack portot elfoglal
- makrógombok elhelyezése
- meglévő makrók szerkesztésének hiánya

95 %