Genesis Thor 660 – teszt

2022-09-11 16:19:00

A legutóbbi, Zircon 550-es tesztemben már említettem, miként viszonyultam mindig is a vezeték nélküli perifériákhoz, de azt is elmondtam, hogy ez szinte már csak a saját „csakazértsem” hozzáállásom miatt van így. Kitértem arra is, hogy az egér mellett egy billentyűzet is érkezett elemzésre, e tesztben pedig őt fogom bemutatni: Köszöntsétek nagy tapssal a Genesis Thor 660-at!

Már szinte nem is kellene említenem, hogy a csomagolás elemzésébe nem bonyolódok bele, de nem is kell kézbe vennünk, elég ránéznünk, hogy kiderüljön, sokkal kisebb, mint egy átlagos billentyűzet. Igen, a Thor 660 egy 60%-os klaviatúra, és erről pár bekezdéssel később részletesen is írok.

A minimalista jelleghez igazodva a dobozban sem érkezik hozzá különösen sok kiegészítő, a kábelen kívül csak egy gombkiszedő és egy használati utasítás. Ezzel önmagában nem is lenne gond, azonban a Thor 660 bluetooth-kapcsolattal is el van látva, ehhez azonban nem kapunk adaptert. Ha tehát nem olyan notebookkal vagy alaplappal rendelkezünk, ami önmagában képes erre, vásárolnunk kell egy adaptert a vezeték nélküli használathoz. A komolyabb játékosoknak azonban, akiknek fontos a késleltetés minimalizálása, bizonyára ez úgysem téma…

A billentyűzet egyébként egyszerre három eszközhöz csatlakoztatható bluetooth-on keresztül, majd a bal Shift, bal Ctrl és bal Alt billentyűkkel váltogathatunk ezek között. E módban a tápellátásról egy 3000 mAh-ás akkumulátor gondoskodik, mely RGB-használattól függően akár többnapos üzemidőt is képes biztosítani. A Zircon 550-hez hasonlóan néhány perc után automatikusan alvó üzemmódba lép a cucc, ezzel még több energiát spórolva meg.

A Thor 660 az eddigi legkisebb billentyűzetem, nem csak a numerikus billentyűk, de az F-funkciósor, illetve a nyilak és az azok feletti vezérlőbillentyűk is hiányoznak. Ez valamilyen szinten korlátozza bizonyos funkciók azonnali elérést, de sokkal hordozhatóbbá teszi a terméket. Az előbbi „hiányoznak” kifejezés talán nem is egészen helytálló, ugyanis más gombok többedik funkciójaként minden elérhető a Thor 660-on, ami egy teljes értékű billentyűzeten.

Összesen 61 gombunk van tehát, és ezek szinte mindegyike több funkciót is ellát. Itt egyértelműen a számsor a legforgalmasabb terület, hiszen ezen kaptak helyet a szimbólumok és az F-funkciók is. A második és harmadik sorban az RGB- és a médiavezérlők találhatók, de a levelezés, a számológép, a fájlkezelő, az alapértelmezett böngésző és egyéb fontosabb dolgok is elérhetők két gombnyomással a legalsó sornak köszönhetően.

A méretnek semmiféle negatív hatása nincs az anyagminőségre, rendkívül kemény műanyagból alkották meg a komplett házat. Méretéhez képest magas, de felénk dől, így abszolút nem kényelmetlen gépelni rajta. A gombok lenyomásához mindössze 45 grammnyi erőre van szükségünk, amik egyébként 2 mm után működésbe is lépnek. A Gateron Red kapcsolóknak köszönhetően nem is túl hangos, mégis kellően stabil minden gomb, ráadásul 50 millió lenyomásra vannak tervezve. E kapcsolók egyébként lineárisak, nincs tapintható ütésük, mint a kékeknek. A PBT anyag tovább növeli a strapabíróságot, a kétrétegű kialakítás pedig az RGB minőségét is javítja.

A Thor 660-hoz egy egyszerű, de minden alapvető igényt kielégítő szoftver társul, mellyel a billentyűzetkiosztáson kívül az RGB-világítást is testre szabhatjuk, de makrókat és profilokat is létrehozhatunk. A Gaming Mode bekapcsolásával inaktiválhatunk olyan funkciókat, mint a Windows gombok, az Alt + Tab vagy az Alt + F4.

A Genesis véleményem szerint elismerést érdemel a Thor 660 megalkotásáért. Tökéletesen helyezi el az ár/érték arány határvonalát, és kiegyensúlyozott gépelési élményt biztosít mind az átlagfelhasználóknak, mind pedig a játékosoknak. Helyigénye nincs, a billentyűk funkcióváltása pedig olyan szabadságot eredményez, mely felülírja a formátum korlátozásait. A hivatalos oldalon 90 eurós áron rendelhető meg, itthon nagyjából 32.000 forintért szerezhető be.

Utóirat: Sajnos a Thor 660 is csak angol kiosztással érhető el, így egyes szimbólumok máshol helyezkednek el, mint ahová fel vannak rajzolva, illetve numerikus pad hiányában a műveleti jelek és a nullás szám használata bonyolultabb lehet, de ez kiküszöbölhető szoftverben fellelhető újrakiosztással.

vissza

Genesis Thor 660

Platform: billentyűzet
Kivitel: vezeték nélküli, mechanikus
Gyártó: Genesis
Kiadás dátuma: 2022. március

Gyártói oldal

+ helytakarékos
+ letisztult
+ kiegyensúlyozott élmény
+ felülírja a formátum korlátozásait

- nem jelez, ha merül
- nem adnak hozzá béuetooth-adaptert
- vezeték nélkül észrevehetően nagyobb késleltetés