Genesis Zircon 550 – teszt

2022-09-04 12:25:00

Az az igazság, mindig is ódzkodtam a vezeték nélküli kiegészítőktől… Ennek okát nem tudom különösebben megmagyarázni, egyszerűen mindig is úgy éreztem, nincs annyira kiforrva e technológia, hogy megfeleljen az elvárásaimnak. Akkoriban volt valami olcsó wireless egerem, ami bár menő volt, hogy nincs kábelhez kötve, szinte csak a gond volt vele… Mindennek már több éve, így mikor nemrég lehetőségem nyílt jelentkezni vezeték nélküli perifériák tesztelésére, úgy gondoltam, miért ne ugorhatnék bele…

Egy egér és egy billentyűzet is felkerült a listára, e tesztünkben pedig előbit, a Genesis Zircon 550-et vesszük górcső alá. Egy esztétikusan kialakított, RGB-vel, kettős kapcsolódási lehetőséggel, és rengeteg funkcióval ellátott egérről beszélünk, mely kompromisszumok nélküli élményt hirdet az alsóbb árszegmensben. Lássuk, tényleg így van-e!

A termék csomagolásának elemzésébe továbbra sem bonyolódnék bele, azt tudjuk ugyebár, hogy nem is oly’ rég a gyártó új dizájnnal látta el perifériáinak dobozát, mely alól a Zircon 550 sem képez kivételt. Tartalmát illetően sem kirívó, az egéren kívül egy fonott USB-A / USC-C kábelt, egy 2,4 GHz-es vezeték nélküli adaptert és tartalék talpakat kapunk.

Dizájnját illetően semmi újdonságot nem vezetett be a piacra, de meg kell hagyni, hogy a Genesis továbbra is ért a külső tervezéshez. Az egér nem csak hogy jól néz ki, megkapta a sokak által dicsért méhsejtes kialakítást, és nem utolsó sorban ergonómiai szempontból is kiváló, tökéletesen illeszkedik a kézbe. Az oldalsó részek bár nem lyukasak, a méhsejteket szintén megkapták, ennek köszönhetően stabilabban tartható az egér.

RGB világítást ezúttal az alsó él, a logó, valamint a görgő kapott. Ezt egyébként az egér alján elhelyezett kapcsolón aktiválhatjuk. A görgő és a logó a beállított DPI szintet és az akku töltöttségét is jelzik, erre később kitérek.

A Zircon 550 90 grammot nyom, mely bár jóval nehezebb, mint a már tesztelt Xenon 800 (58g), majdnem 50 grammal könnyebb, mint a Krypton 770 (138g). Méreteit tekintve 128 x 68 x 42 mm, mely kiterjedés szintén középtájra lőhető be. E termetbe 7 darab programozható gombot sűrítettek bele, ezek funkciói a gyártói oldalról letölthető szoftveren belül szabhatók testre, de erről kicsit később.

Egyik legkirívóbb tulajdonsága az egérnek a vezeték nélküliség, pontosabban a kettős csatlakozási lehetőség. A Zircon 550 aljába egy remek kis 2,4 GHz-es USB-A kulcs van elrejtve, töltéshez pedig egy fonott USB-A / USB-C kábelt kapunk. Természetesen töltés közben is használható az egér, nincs korlátozás e tekintetben. Az akkumulátor egy beépített, 600 mAh-ás egység, mely a gyártó állítása szerint akár 80 órányi üzemidőt is lehetővé tesz, tapasztalataim szerint azonban 2 naponta fel kell tölteni. Ez vélhetően függ a használat módjától, az RGB világítástól, stb. A töltöttségi szintet a szoftveren kívül a görgő és a logó színe is jelzi, kábeles csatlakozáskor a kiválasztott effekt helyett ezek két színben pompáznak: pirosan, ha tölt, zölden, ha tele van.

A Zircon 550 alatt egy PixArt PMW3325 szenzor dolgozik, mely a korábbi adatokhoz hasonlóan még mindig a középmezőnybe tehető. Jobb nyomkövetéssel rendelkezik, mint a 3310, és akár 130 IPS-t is képes érzékelni, tehát casual játékra bőven kielégítő.

Néhány szó erejéig kitérnék a kapcsolókra is, melyek ezúttal mechanikus megvalósításban kerültek beépítésre, és mintegy 20 millió kattintásra vannak tervezve. Egy újabb funkció, ami említésre méltó, az a beépített memória: a szoftveresen testreszabott funkciók mindegyikét tárolja az egér, így beállítás után a szoftver futtatására vagy egyáltalán a meglétére nincs szükség, ráadásul másik géphez csatlakoztatva is megtartja tulajdonságait.

Szoftver szempontjából a Genesis ismét egyszerűsített kicsit, a különböző fülek nem a komplett ablakot, csak annak alját görgetik tovább, így a fő adatok mindig láthatók maradnak. Itt egyébként a világítás mellett a programozható gombok, a DPI-szintek (800-8000), az érzékenység, görgetési sebesség és a duplaklikk gyorsasága, a makrók, valamint polling rate, illetve az ezekhez rendelt profilok szabhatók testre. Ezen kívül természetesen látjuk az akkumulátor töltöttségi szintjét, és a csatlakozási módot.

Összefoglalva azt tudnám mondani, hogy a Genesis Zircon 550 a te egered, ha olyat keresel, mely megfizethető áron elvégzi a neki rendelt feladatot. Hétköznapi használatra, casual gamingre tökéletes, és nem utolsó sorban asztalunk dizájnjához is könnyen igazítható. Kinézete nem kirívó, vezeték nélkül pedig még letisztultabb látványt nyújt a setupban. Használata kényelmes, érzékelője kellően pontos. Az itthoni boltok polcain 19 ezer forinttól érhető el, a gyártói oldalon 50 euróért kínálják.

vissza