Genesis Selen 400 – teszt

Hallgattatja magát

2021-10-23 16:48:00

Egy korábbi tesztemben említettem, mennyi mindent sikerült már tesztelnem a Genesis jóvoltából. Az egerektől kezdve a billentyűzeteken és hangfalakon át egészen a mikrofonokig és hátizsákokig minden megtalálható a palettájukon, ráadásul eddigi tapasztalataim alapján e mennyiség cseppet sem megy a minőség rovására. Arról is beszéltem már, hogy ritkán van rajtam fejhallgató, sokkal inkább hangszórókat preferálom, jelenleg is a nemrég tesztelt Helium 610BT díszíti asztalomat. Nos, most kénytelen voltam váltani kicsit, ugyanis érkezett egy Selen 400-as produktum, és nagyjából két hetes próba után már úgy gondolom, véleményezni is tudom.

Ahogy már megszokhattátok, a csomagolás ismertetésével nem fogom rabolni senki idejét, a gyártó már-már tradicionálissá vált fekete-piros dobozában érkezik, melyen a termékről készült grafika mellett a legfőbb specifikációk is feltüntetésre kerülnek. És itt egyból két pozitívumot is megemlítenék a Selen 400-zal kapcsolatban: vezeték nélküli, és nem csak PC-vel, de PlayStation 4 és Nintendo Switch konzolokkal is kompatibilis. Bár a PS5, mint támogatott platform, nem szerepel a felsorolásban, de kipróbáltam, és működik.

Magán a fejhallgatón kívül egy vezeték nélküli USB vevőegységet is találunk a boxban, ezzel köthetjük össze az adott géppel a Selen 400-ast, és ez az, ami miatt sajnos a telefonnal való párosítás nem lehetséges, legalábbis ami a vezeték nélküli módot illeti… Ugyanis kapunk egy 3,5 mm-es jack kábelt is, így a korlátok megszűnnek. És ha már a csatlakozási lehetőségeknél tartunk, egy micro-USB konnektor is helyet kapott az egységen, melyen keresztül a töltést bonyolíthatjuk le. Napi 2-3 órás használat mellett átlagosan 3 naponta kellett töltenem, úgyhogy az üzemidőt illetően azt mondanám, nagyjából 7-8 órát bír egy szusszal. Ugyanitt, a jobboldali fülrészen helyezkedik el a bekapcsológomb, a hangerőszabályzó, és a mikrofon némításáért felelős gomb is. Bluetooth switchre nincs szükség, a párosítás automatikusan történik.

A hangzásról két darab 50 mm-es hangszóró gondoskodik 20-20.000 Hz-es frekvenciatartományban. Tiszta, és kellően mély hangzás reprodukálására képes, akár játékról, akár filmről vagy zenéről legyen szó. Bár saját árkategóriájában nem kiemelkedő, abszolút korrekt minőséggel és hangerővel bír. Nagyjából ugyanezt tudnám elmondani a mikrofonról is, pofon egyszerű beüzemelni, nem szükséges kalibrálni, és elvégzi, amit kell. Külön hangrögzítéshez már nem ajánlanám nyugodt szívvel, de amire szánták, arra tényleg abszolút eleget nyújt.

Dizájnját illetően ő is fekete-piros köntösbe bújt, és egy túlzásokba nem eső megjelenést kapott, egyedül a fényes részekkel tudnék vitatkozni, azokon minden hamar meglátszik, és az összképbe sem illik. Anyagát tekintve műanyag, maga a fejpánt állító része készült csak alumíniumból, ennek ellenére a minőségre szerintem nem lehet panasz, tartós konstrukciónak tűnik, ennek ellenére mindössze 315 grammot nyom. A kényelmet egy bőrborítású puha párnával növelték a felső részen, és ugyanezt a habszivacsot helyezték a fülrészekre is. A nyomásérzetet és a környezeti hangokat is csökkenti, hosszas használat után sem kellemetlen viselni. Bár a gyártó honlapján on-ear kialakítás van feltüntetve, tapasztalataim szerint simán a füleim köré ül a párna.

Minden tulajdonságát összevetve tehát a Selen 400 egy kifejezetten jó fejhallgató a maga kategóriájában. Széleskörűen kompatibilis, megfelelő minőségű hangzással bír, és kellően kényelmes. Árazása is kedvező, a Genesis hivatalos webshopján keresztül jelenleg valamivel több, mint 89 eurót kérnek érte, míg hazánkban átlagosan 26 ezer forint körül szerezhető be.

vissza