Genesis Radium 300 XLR – teszt

2021-10-17 14:55:00

Még a nyáron, a Genesis Radium 400 teszt során említettem, hogy a mikrofonok nem állnak túlzottan közel hozzám. Az utóbbi időben azonban kezdek közelebb kerülni a podcasthez, mint műfajhoz, ennek eredményeképp pedig egyre többet beszélgetek én is a telefon helyett PC-n keresztül. Vannak, akik a fejhallgatóba épített mikrofon-megoldásokra esküsznek, és vagyunk mi, akik az önálló konstrukciót részesítjük előnyben. Ez utóbbi kapcsán került a kezembe a lengyelek egy újabb terméke, a Radium 300 XLR.

A Radium 400-hoz hasonlóan a 300 XLR is egy dinamikus, kardioid mikrofon, tehát egyirányú, így a legjobb teljesítmény elérése érdekében célszerű szemben ülni vele. A dobozon feltüntették a „Studio microphone” szöveget is, és ez a kábelezés terén is felüti a fejét: ezúttal XLR-csatlakozással oldották meg a kapcsolatot, melynek másik fele bár gyárilag egy 3,5 mm-es jack, de gond nélkül cserélhető XLR-XLR-re, ha keverőpulthoz szeretnénk használni.

Ami azonban igazán versenyképessé teszi saját árkategóriájában, az a 30-16.000 Hz-ig terjedő frekvenciatartomány, a -38 dB-es érzékenység, és a 2.200 Ohm-os impedancia. Mindezt egy 340 grammos fémszerkezetbe zsúfolták bele.

Na, de mi van még a dobozban? Nyilvánvaló persze, hogy maga a mikrofon, melyhez egy 2,5 méteres XLR-jack kábel dukál, így a távolsággal biztosan nem lesz gondunk. A Radium 400-hoz hasonlóan egy mikrofonzoknit és egy popszűrőt is mellékel a gyártó. Az állvány is maradt a stabil felépítésű, erős rugókkal rendelkező, könnyen állítható darab a gyűrűs tartóval. Ezek mind hozzájárulnak a minőséhez, hiszen a popszűrő a rengeteg P-betű kiejtésekor keletkező zárhangokat szűri ki, az állvány és a tartó pedig a rázkódásból adódó hangokkal bánik el.

De tényleg! E tartozékokkal nem kell aggódnunk, ha hangos, mechanikus billentyűzetünk van, vagy ha szóba kerül az ibafai papi fapipa, mert a zajkapu nem emelkedik, a hangzás továbbra is éles, telt és kellemes.

Korábban említettem, hogy saját árkategóriájában kiemelkedő teljesítményt nyújt, azonban nem írtam le, mennyi az annyi. Nos, a Genesis hivatalos webáruházában mindössze 64,82 euróért szerezhetjük be, az itthoni kínálatban pedig 17- és 39.000 forint között bukkanhatunk rá. Ár/érték arányban tehát tényleg nehéz überelni, de természetesen minden terméknek megvannak az erősségei és gyengeségei, melyeket saját szükségleteinkhez társíthatunk. Esetemben a Radium 300 XLR jól bevált, őszintén szólva le is nyűgözött, bátran ajánlanám bárkinek.

vissza