FSP Hydro G Pro 650W – bemutató

Power Never Ends

2020-05-16 15:18:00

Az  utóbbi hónapokban rengeteg cég a folyadékcsapágyazás mellett döntött, mely nem csak a zajszint csökkentéséhez, de a hosszú élettartamhoz is hozzájárul. Ha esetleg volna köztetek, aki az FSP-ről még ne hallott volna, érdemes megjegyezni, hogy bár nem örvend akkora népszerűségnek, mint mondjuk a Corsair, de remek úton halad e cél felé. Rengeteg más vállalat köthető termékeikhez, ilyen például az Antec, a Be Quiet!, az OCZ, a Silverstone, a Thermaltake, a Nexus, vagy a Zalman.

Még tavaly decemberben futottak be a piacra az FSP Hydro G Pro szériás tápegységei 650, 750, 850, valamint 1000 W-os kivitelben. Az új PSU-k teljes egészében moduláris kábelezést kaptak a 80 Plus Gold minősítés mellé. A hűtésről egy 120 mm-es folyadékcsapágyas ventilátor gondoskodik, de kapunk ventilátor nélküli hűtési módot, japán kondenzátorokat, és rendkívül hosszú garanciaidőt is.

Mielőtt belekezdenék a 650W-os kivitel elemzésébe, felsorolnám a kulcsfontosságú jellemzőket:

 • ATX12V v2.52 szabvány
 • átlagos terhelésnél 90% feletti hatásfok
 • intelligens ventilátorfordulat-szabályzás
 • csendes, tartós, folyadékcsapágyas ventilátor
 • szalagkábeles kialakítás
 • erős +12V-os single rail kivitel
 • 100%-ig japán elektrolit kondenzátorok
 • teljes védelem: OCP, OVP, SCP, OPP, OTP
 • alakkövető bevonatok a környezeti hatások ellen
 • legújabb Intel processzor támogatás

A Hydro G Pro széria tehát rendelkezik a legszükségesebb tanúsítványokkal, és rengeteg hasznos funkcióval. Csak ráadásként említeném a 95%-os relatív páratartalom mellett való üzemet, melyet a konform bevonat tesz lehetővé. Ennek ellenére persze semmiféle folyadék beöntését nem javaslom a tápegység belsejébe… Az új ATX kompatibilitást is ide sorolnám, mely a legújabb platformokkal való működést segíti elő, de a közel 0W-os alvó terhelést is.

Ami a fizikai jellemzőket illeti,  a hossza és szélessége egyformán 150 mm, míg a magasság a normál ATX szabványhoz, a 86 mm-hez igazodik. A piaci árat tekintve a 35.000 forintos kategóriába tartozik, ahol olyan PSU-kkal veszi fel a versenyt, mint a Seasonic Core, az EVGA SuperNOVA, vagy a Corsair TX-M széria hasonló teljesítményű termékei.

A csomagolást tekintve egy nagyméretű dobozzal van dolgunk, melynek tetején egy letisztult kép tárul elénk magáról a tápegységről színes grafikákkal díszítve, valamint az alapjellemzőkkel. Az alján a PSU belsejét csodálhatjuk meg, mely csupa olyan alkatrésszel van tele, melyről egy átlag felhasználónak talán fogalma sincs, mi az, de a gyártó tisztességes munkát végzett ezek ismertetését illetően. Az elején a kimeneti bontást láthatjuk, melyen a kábelek fajtáit, a teljesítményadatokat, valamint a ventilátor sebesség/zaj, illetve hatékonyságot jellemző grafikonjait tüntették fel.

A galériára kattintva még több kép jelenik meg!

A dobozt kinyitva alkatrészünk két polisztirol lap között helyezkedik el, tőle elválasztva, egy dizájnos szütyőben pedig a mellékelt kábelek találhatók:

 • fő ATX kábel (24 pin)
 • 2 db 4/8 pines CPU EPS konnektor
 • 2 db GPU vezeték, mindegyik 2x 6+2 pines
 • 2 db SATA vezeték, mindegyik 4 csatlakozóval
 • 1 db SATA/Molex vezeték, 2 SATA és 2 Molex csatlakozóval (PATA)
 • 1 db SATA/Molex/Floppy vezeték

Itt található még néhány csavar, egy kézikönyv, valamint piros és zöld matricák, melyekre a tápegység oldalán elhelyezett kék felirat opcionálisan lecserélhető.

A Hydro G Pro felülete letisztult, semmiféle felesleges dolog nincs rajta, mely belerondítana az amúgy visszafogott megjelenésbe. A ventilátor oldalát tekintve az enyhén süllyesztett hűtőrács tárul elénk, oldalról ránézve a már említett, opcionálisan cserélhető címkék helyezkednek el, a tetején pedig a dobozon is feltüntetett kimeneti bontás.

A házból kifelé néző lapon a hálózati csatlakozás, valamint az áramtalanító mellett egy kis ECO mód kapcsoló áll rendelkezésünkre, mely lehetővé teszi a ventilátor nélküli működést, míg a teljesítmény vagy a hőmérséklet meg nem kíván egy bizonyos fordulatszámot.

A kimeneti csatlakozók mindegyike feliratozva van, így még véletlenül sincs lehetőség a kábelek felcserélésére. Még az általában megegyező EPS és GPU csatlakozók is eltérők!

A galériára kattintva még több kép jelenik meg!

Külön elmondanám, hogy a tesztelésbe igencsak bizonytalanul vágtam bele, nem tudtam elképzelni, mit keres „hydro” felirat egy léghűtéses tápegységen. Mélyebben belefolyva a dolgokba azonban elmondanám, hogy a Hydro G Pro felülmúlta minden elvárásomat, és jóval nagyobb energiát ad, mint amekkorát valaha is javasoltam volna egy 650W-os egységhez.

Szokásomhoz híven először mindig a rossz hírrel kezdenék, de jelen esetben nem sok mindent tudnék itt felvonultatni. Az egyetlen dolog talán a kábelkötegelők hiánya, melyek szinte minden tápegység mellé járnak a csomagban. Ezt persze külön szinte bárhol megvásárolhatunk potom pénzért, de a mellékelt tépőzáras szalagok (melyek a dobozban fogták össze a vezetékeket) is remekül helyt állnak.

És most jöjjenek a pozitívumok. Említettem már, hogy a Hydro G Pro a vártnál sokkal nagyobb teljesítményre képes, és ha ehhez hozzáadom a letisztult külsőt, mely ellenáll a pornak és az ujjlenyomatoknak is, a szalagkábeles megoldást, és a széleskörű támogatást, kijelenthetem, hogy beleszerettem. A cserélhető matricák nem az én stílusom jegyében kerültek a csomagba, de biztosan lesz, aki felhasználja majd őket.

Az árat szándékosan nem soroltam egyik csoportba sem. Egyesek bizonyára megrémülnek a 30 ezer forint feletti összegtől, és a terméken nem mondjuk a Seasonic, hanem az FSP logója tátong. Kijelenthetem azonban, hogy aki a minőséget keresi, és nem a PSU árával spórolja meg azt a néhány ezer forintot, e termékben megtalálja, amit keresett. Azt már nem is említem, hogy a gyártó 10 év garanciát vállal, így gondolom, nem sok eséllyel kell szervizbe vinni belátható időn belül.

vissza
Legolvasottabb cikkek