4 érdekesség, amiért mind szeretjük Ian McKellent

2016-08-29 13:35:46

Az Oscar-díjra jelölt Ian McKellen jogosan lett sokak kedvence. A Dumbledore szerepét visszautasító tehetség nemrég állt be a Sherlock Holmest megformáló színészek hosszas sorába. A Mr. Holmes DVD-s megjelenése kapcsán szedtünk össze néhány érdekességet, ami nemcsak szakmailag, de magánemberként is naggyá teszi a színészt.

Ian McKellen munkáját és tagadhatatlan tehetségét nem csak a szakma ismeri el, de hazája is mélyen tiszteli. 1979-ben kapta meg a Brit Birodalom Parancsnoki érdemrendjét, 1991-ben pedig lovagi címet kapott az előadóművészetekben tett munkájáért. 2008-ban a Brit Becsületrend kitüntetését vehette át az egyenlőség és a dráma területén tett szolgáltatásaiért. Munkáiban azonban nem szereti használni a „sir” jelzőt, ezért szerepel Sir Ian helyett a legtöbb helyen Ian McKellenként.

 

 

08_MrHolmes_DVD

A színészóriás 2008-ban esélyes volt a PETA „a világ legszexibb vegetáriánusa” címre. McKellen az 1980-as évek alatt váltott a húsmentes étrendre, ám ő is azon vegetáriánusok sorát erősíti, akik halat azért még fogyasztanak. 70 éves korára az alkoholtól is megszabadult, és annyira ellenzi a fogyasztását, hogy még a vendégeit se szokta itallal kínálni. Úgyhogy, ha véletlen szembejönne az utcán, nehogy valaki lelkesedésében egy Gyűrűk Ura ivójátékra invitálja! Elég lesz egy közös kép is…

Ian McKellen 2006-ban vette át Elton John helyét a The Independent on Sunday napilap Szivárvány listáján, amely akkoriban még Rózsaszín lista néven futott. Ez a lista 2000 óta évente gyűjti össze az Egyesült Királyság ötven legbefolyásosabb, publikusan LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális vagy transznemű) személyiségét. McKellen 1988-ban, 49 évesen jelentette ki nyíltan, hogy meleg. Éppen egy rádiós adásában lobbizott az akkori belügyminiszter melegeket diszkrimináló törvényjavaslata ellen. A színész állítása szerint azért tudott ennyire kapcsolódni az X-Men filmekhez, mert ezek központi témája a másság elfogadása, hiszen a történet szerint a mutánsokat az emberek kirekesztik. A legújabb X-Men film, az Apokalipszis még idén ősszel érkezik DVD-n és BD-n a Bontonfilm Magyarország forgalmazásában.

Ian McKellen a Mr. Holmes címszerepét elvállalva a legidősebb színész lett, aki valaha Sherlock Holmes szerepébe bújt. Az évről-évre fiatalabbnak tűnő brit detektív Peter Cushing, Christopher Lee vagy Basil Rathbone alakításaiban egy tweedben pipázó remek szakember volt, de mára egy hiperaktív, szédületesen szexi akcióhőssé avanzsált Robert Downey Jr., Johnny Lee Miller és Benedict Cumberbatch alakításaiban. Bár, míg a Berlini Film Fesztiválon bemutatott Mr. Holmesnak is megvan a mai hősökhöz hasonló szellemessége, Conan Doyle történeteinek kifinomultsága is vissza-visszaköszön. A 93 éves, visszavonult Sherlock utolsó kalandjait Mitch McCullin nagysikerű regénye nyomán Bill Condon rendezte.

08_MrHolmes

 

A 15 különböző díjra jelölt dráma augusztustól kapható DVD-n a Bontonfilm Magyarország forgalmazásában.

vissza