WRC 6 - teszt

Van még hova tovább, de az irány jó!
2016-10-16 14:52:36

Idén sem unatkoznak a rally rajongók, ugyanis megjelent a WRC 6 és szeretne felérni a várakozásokhoz. A kérdés már csak az: sikerült-e fejlődnie a játéknak az 5. részhez képest és elérte-e a sokak által imádott DiRT Rally színvonalát? A tesztünkből kiderül!

 

20161016141809_1

Az előző WRC esetében az volt a fő kérdés, hogy pontosan kiket is akarnak megcélozni a készítők: a hardcore autósokat, vagy azokat, akik egy kontrollerrel szeretnek elszórakozni a gépükön? Ott ez a dolog egyáltalán nem volt tiszta, ugyanis inkább nevezném a WRC 5-öt árkád játéknak, mint szimulátornak. Ezúttal egyértelmű, hogy inkább az előbbi utat választották a Kylotonn Games-nél.

A fizikával még mindig komoly gondok vannak. Az autó sokszor indokolatlanul felborul, máskor viszont pont, hogy túl stabil. Érdekes, hogy a kerítést cölöpöstül egy pillanat alatt kivisszük, de az egyszerűen odaállított kordonnal már nem boldogulunk. Nem tudom, miből van a WRC-ben a kordon, de a death metal koncerteken is bevezethetnék.

20161016142725_1

A javulás viszont tagadhatatlan, már ha teszem azt az irányíthatóságot nézzük. A járművünk jobban csúszik, bevezették a vizet a pályákon, a por hatása is érezhető. Már közel sem olyan könnyű csak elszórakozni a dologgal, hiába lehet bekapcsolni mindenféle rásegítést. Mégis csak kell az a kormány: sajnos, vagy szerencsére, azt döntsétek el ti.

Kibővült a bejárható területek repertoárja is, példának okáért Barcelona utcáin is csapathatjuk, ami egyrészt borzasztóan menő, másrészt a szűk helyek miatt eszméletlenül nehéz is. Azért mindenképpen megéri kipróbálni, mert felejthetetlen élményt nyújt egy kicsit elszakadni a tereptől.

20161016142247_2

A navigátorunk végre jó tempóban sorolja a kanyarokat, sőt, mi dönthetjük el, hogy mennyire részletezze az útvonalat: például a kanyarok nehézségét 10-ig számozza, vagy csak 6-ig, mikor figyelmeztessen az érkező akadályokra. A hangja még mindig olyan, mint egy rossz GPS-é, de legalább valóban érthető és hasznos. Nem utolsó sorban pedig nem bugol, mint a WRC 5-nél, ugyanis ott egy idő után elkezdett recsegni, hiába volt frissítve a hangkártya driver.

Ami viszont a legnagyobb pozitívum volt számomra, az a multiplayer kiterjesztése az osztottképernyős móddal. Manapság a közös szórakozás ezen formájának lehetőségét a legtöbb játék esetében megvonják tőlünk a fejlesztők, a jó ég tudja miért. Kiment a divatból. Pedig borzasztó jó szórakozás egymás mellett versengeni, kiabálni a másiknak, látni, ahogy felborul (ami velem igen gyakran megesik). Szuper ötlet volt, hogy ezt visszahozták a WRC-be, mindenképp próbáljátok ki, hatalmas élmény.

20161016143426_1

Ez mind szép és jó, viszont a fejlődés a látvány terén teljesen elmaradt. Ez a játék ronda. Nem azt mondom, hogy kifejezetten ocsmány, vagy játszhatatlan lenne, de a 2016-os szintnek sajnos nem felel meg, főleg egy teljes árú Denuvós programnál. A felületek elnagyoltak, kidolgozatlanok, a növényzet is néha olyan, mintha vasalóval mentek volna végig rajta. Szerencsére a pályákat legalább benépesítették, jóval több a néző, a szurkoló egyes szakaszokon (az elütésükért pedig súlyos penalty jár, pedig mit tehet róla a mezei versenyző, hogy túl közel állnak meg).

20161016142740_1

Ez a very high setting, úgy nézzétek!

A motor, a lefújó szelep hangja, a törések mind-mind színesítik a játékélményt, próbálják visszaadni az igazi rally hangulatot és ez részben sikerül is. A WRC 6 nem egy rossz játék, de el kell ismernünk, hogy még mindig nem a legjobb a piacon. Hogy miért? A DiRT Rally, mint szimulátor kenterbe veri, hiába indultak el a srácok ezen a vonalon, ugyanakkor teljesen visszavettek az árkádos jellegből is, így a kezdőknek már nem merném bátran ajánlani. Van még hova tovább, de az irány jó! Tőlem megérdemel egy 70 %-ot!

vissza

WRC 6

Kiadó: Bigben Interactive

Fejlesztő: Kylotonn Games


Rövid vélemény

+ Javuló tendencia
+ Több, jobb pálya
+ Osztott képernyő

- Igénytelen grafika
- Szimulátor, vagy árkád?
- Fizika

70 %