Super Mario Maker - teszt

A hiányosságok ellenére is ajánlott darab, főleg nosztalgiázni vágyó rajongóknak.
2015-11-09 16:37:00

A platformjátékok koronázatlan királya idén ünnepli 30. születésnapját. A Nintendo ennek az évfordulónak az apropóján kiadott egy pályaszerkesztő programot, a Mario Makert-t!


 

Mario 1985-ben látta meg a napvilágot önálló játékban (korábban a Donkey Kong-ban szerepelt) a kis szürke Nintendo konzolon. Mi Magyarországon jóval később, úgy a ’90-es évek elején ismerhettük meg a vízvezeték-szerelő testvéreket Dévényi Tibi bácsi betelefonálós műsorából. Most eljutottunk oda, hogy mi alkossuk meg a legújabb kalandot. Lássuk, hogy mennyire vagyunk kreatívak, és tudjuk-e hozni az elvárt színvonalat!

siwiiusupermariomakerv01

Tesztünk tárgya a Super Nintendo konzolon megjelent Mario Paint folytatása. A kezelőfelület, a hangok, a zenék, sőt még a karakterek is ismerősként köszönnek vissza. Akkoriban rajzokat, zenéket és videókat készíthettünk, most 2 dimenziós Mario játékokat. Korábban erre a célra kiadott egér és egérpad segített a kreálmányok kivitelezésében, most a Wii U Gamepad ad teret művünk megalkotásához. Több fajta játékmód található a lemezen, melyből a pályaszerkesztő a legizgalmasabb természetesen. A program az elején még csak 1, de később 4 fajta grafikai stílust ad választásra, amely a 4 legsikeresebb 2 dimenziós Mario játék (1, 3, World és U) palettáját tartalmazza. Benne vannak az előző részekben hallható zenék, pályák, pályaelemek, és ellenfelek. Ezeket is szépen sorban adagolja a gép, naponta úgy körülbelül fél tucatot. A különböző stílusok között bármikor válthatunk. A pályaszerkesztés nem nehéz. Egyszerűen a ceruzával megrajzolod a pályát, illetve annak segítségével felpakolod a tereptárgyakat a kívánt helyekre. A tárgyak kombinálhatóak! Például fogj egy gombát, majd tedd rá egy „Teki katonára”, és láss csodát, egy óriás teknős a jutalmad! Ha van amiibo figurád, akkor ajánlom, hogy helyezd rá a kontrollerre. Az adott figura meg is jelenik játszható karakterként!  Természetesen időigényes dolog az építkezés, de ha kreatív vagy és rengeteg szabadidővel rendelkezel, ez végtelen szórakozást fog nyújtani. A legjobb, hogy folyamatosan frissül a program, ezzel együtt az elérhető eszközök száma is növekszik. A napokban például a checkpoint jelent meg többek között. Az elkészített pályákat elmentheted, és feltöltheted a világhálóra. Itt rajzokkal is véleményezhetik munkádat a Miiverse segítségével.

A többi játékmódban a Nintendo (Challenge módok, Event Courses, Official Makers), valamint a többi játékos által kreált pályákon próbálhatod ki magadat.  Szerencsére a műveket tudod szűrni akár nehézség szerint, de régiók és értékelések alapján is szemezhetsz a legjobbakból.

WiiU_MarioMaker_illu01_E3

Már az első héten több millió pálya készült el, így mondhatjuk, mára már szinte örök Mariózásra vagy ítélve, ha megveszed. Rengeteg ötletes szint van. Final Fantasy, Contra, illetve még MegaMan világa is újra van gondolva a játékosok által. Persze rengeteg szivatós is van köztük, melyek a kedvünket vehetik. Számos az automata és a zenélő pálya, amik elsőre jópofák, de később szintén frusztrálóak.  Sajnálatos továbbá a világtérkép hiánya, illetve a többjátékos mód nemléte.

 

vissza

Super Mario Maker

Kiadó: Nintendo

Fejlesztő: Nintendo EAD Group No. 4

85 %