Suika Game – teszt

Görögdinnye meghóditani világot

2023-12-09 17:35:00

Nem gyakran fordul elő, hogy egy játék a látszólagos semmiből előbukkan, és hatalmas sikereket ér el a japán eladási listákon, de a Suika Game, azaz a "Görögdinnye Játék" pontosan ezt tette. Ez az egyszerű, japán indie-cím 2021 decemberében jelent meg a Nintendo Switch eShopban, és a megjelenésekor nem sok feltűnést keltett, de nemrég átlépte az egymillió letöltés határát. De miről is van szó?

Ha az ember nem követi aktíván a különféle tartalomgyártókat, akkor bizonyára vakargatta a fejét, hogy mégis mit keres ott a Suika Game a legtöbbet eladott játékok listájának tetején. A játék szeptember eleje óta járja az internetet, kezdve a japán streamerekkel, egészen a hírességekig, majd a fővonalbeli hírportálokig. Október 6-ra az anyacég, az Aladdin X bejelentette, hogy a játék elérte az egymillió letöltést a Switch-en.

Ami a játékot illeti, azt az Aladdin popIn nevű ága fejlesztette. A cég elsősorban a japán piacra gyárt kivetítőket, valamint különféle alkalmazásokat és játékokat a termékeikhez. A Switch-en való megjelenés előtt a Suika Game egy 2021 áprilisában kiadott 3 az 1-ben projektorukhoz készült. Miután pozitív visszajelzéseket kaptak a vásárlóktól, a vállalat úgy döntött, hogy megpróbálkozik a játék Switch-re történő kiadásával. A Suika Game 2021. december 9-én jelent meg a Nintendo platformján.

A Suika Game játékmenete nem is lehetne egyszerűbb. Mindössze annyit kell tennünk, hogy mozgatjuk a gyümölcsöt a képernyő tetején, és az A gomb segítségével bedobni a képernyőn lévő dobozba. A cél itt az, hogy a megfelelő gyümölcsöket egymáshoz illesszük. Ha ez sikerül, akkor átalakulnak egy másik, nagyobb gyümölccsé, a legnagyobb egy görögdinnye lesz. Ha a befőttesüveg megtelt gyümölcsökkel, vége a játéknak. Természetesen a lehető legmagasabb pontszám elérése lesz a végső célünk.
A képernyő jobb alsó sarkában van egy praktikus tárcsa, amivel a gyümölcsök átalakulási sorrendjét tudhatjuk meg. Ennek ismerete, vagy legalábbis a képernyőn megjelenő információkra való odafigyelés elengedhetetlen lesz a magasabb pontszámok eléréséhez vezető úton.
Ha például a beföttesüvegben egy narancs mellett egy szőlő van, és a következő dobáshoz egy szőlő jön, akkor azt közvetlenül a másik szőlőre dobhatjuk, ami így naranccsá alakul át. Ha jól találjuk el a röppályát, akkor ez eltalálja a narancsot, és átalakul. Mivel minden játék során rengeteg gyümölcs kerül a befőttesüvegbe, valószínűleg itt-ott lesz néhány szerencsés átalakulás, ami szó szerint kirobbanó érzés lesz.
Bármennyire is egyszerűek a dolgok a Suika Game-ben, valójában nagyon szórakoztató. A játék rendelkezik helyi valamint online ranglistákkal is, amelyeket ellenőrizhet mindenki aki hozzám hasonlóan kompetitíven áll még a lakás takarításához is.

Ami a megjelenést és hangokat illeti, talán itt tűnik ki leginkább, hogy mi volt az eredeti platform amire készült a játék. Faék egyszerű, az olcsóbb mobiljátékokat idéző grafika fogad minket, ami így fényévekre van mondjuk egy Tetris Effect vizualitásától, ugyanakkor funkcionális és nem igazán lehet neki negatívumként felróni. A zenék szintén nem fognak díjakat bezsebelni és még dúdolni se fogjuk őket, de legalább kellemesek és pihentetőek.

A Suika Game tehát egy rendkívül egyszerű és mégis addiktív alkotás, ami még a pénztárcánkat sem fogja terhelni, hisz 3 euró az ára.
Biztos, hogy nem ő lesz az új Tetris vagy Pac-Man, de út közbeni kikapcsolódásra tökéletesen megfelel, és a Switch ehhez tökéletes talajt biztosít.

 

vissza

Suika Game

Platform: Nintendo Switch
Kiadó: Aladdin X
Fejlesztő: popIn 
Kiadás dátuma: 2023. október 20

+ addiktív
+ könnyen megtanulható
+ ranglisták

- túl egyszerű

75 %