Mario Strikers: Battle League – teszt

Az állás? 0–0, de akár lehetne fordítva is.

2022-06-19 19:05:00

Lassan de biztosan minden Mario-sportág megérkezik a Nintendo jelenlegi konzoljára, hisz a frissen megjelent és tesztünk alanyát képező Mario Strikers: Battle League-el a foci is képviselteti magát, és már csak a baseball és kosárlabda hiányzik a felhozatalból.
A Mario Strikers sorozat egyébként 2007 óta nem kapott új részt, ezt a 15 évnyi csendet töri meg a Battle League. A GameCube-ra és Wii-re kiadott Strikers részek nagy népszerűségnek örvendtek, vajon feltud hozzájuk nőni a Battle League?

Röviden: nem.
Bővebben: Mint az várható volt, a Battle League-ben nem hagyományos focit fogunk játszani, 5v5 elleni meccsekben mérhetjük össze a tudásunkat, viszont a kapusokat nem tudjuk irányítani sem személyre szabni, így lényegében négy fős keretet kell csak összeállítani minden meccs elején. Természetesen Mario-játék lévén itt is fontos szerepet kapnak a power-upok mint a banánhéj vagy bombák.
Ezek rendszere egyébként csak részben véletlenszerű, a felszedhető tárgyakat ugyanis a "szurkolók" dobjak be a teljesítményünk alapján, ha például nagyon rosszul állnánk, akkor gyakrabban és csak a csapatunk által felszedhető tárgyakat fognak nekünk dobálni, ez persze az ellenfél szurkolóira is érvényes.
Az említett power-upok mellett helyett kapott egy Strike Orb nevére keresztelt energiagömb is, és az a csapat, aki megszerzi lehetőséget kap egy darab, szupererős és karakterre szabott lövésre. Ezen lövés meghatározott időnk van, utána elfogy az energiagömb ereje, ennek ellenére viszont nem érdemes túl meggondolatlanul elhasználni, a lövés előkészítése ugyanis időt igényel, és ha közbe cseleznek ki, szintén elvész a töltés, ezért fontos, hogy a power-upok okos használatával kellő helyet teremtsünk magunknak.
Az újítások között szerepel a felszerelés rendszer; minden karakternek előre meghatározott képességei vannak, mint lövés, passzolás, sebesség és cselezés, és az említett rendszerrel ezeket a statisztikákat tudjuk kicsit alakítani, ezzel létrehozva egy szinte áthatolhatatlan védőt vagy a tökéletes csatárt, cserébe súlyos hátrányban lesznek a többi tulajdonságuknál.

Eddig nem rossz igaz? És valóban, játékmenetileg nagyon szórakoztató a Mario Strikers: Battle League, a legnagyobb gondok a tartalommal kezdődnek. Játékmódok tekintetében ugyanis a minimum elvárhatót rakták csak bele a fejlesztők.
Első indításnál kapunk egy részletes és kategóriákra bontott tutoriált, amit persze át is ugorhatunk, de nem ajánlott. Ha ezzel végeztünk akkor elénk tárul az igencsak puritán főmenü, amiben indíthatunk egy gyors meccset, ahol többedmagunkkal játszhatunk helyi vagy online módban, esetleg részt vehetünk a kieséses rendszert használó AI kupákban, melyek megnyerésével pénzt szerezhetünk a bolthoz, ahol aztán új felszerelésre költhetjük zsetonjainkat.
Harmadik lehetőségnek meg ott van a klub opció, mely lényegében a játék online része és lehetőséget ad arra, hogy csatlakozzunk ismerősünk vagy ismeretlen emberek már létrehozott klubjaihoz vagy akár sajátot is létrehozhatunk, egyedi névvel, mezzel és címerrel.
És igazából ennyiben ki is merülnek a játék adta lehetőségek. Hamarosan kezdetét veszi ugyan az első szezon, ahol biztos megszerezhető lesz néhány egyedi tárgy vagy másfajta jutalom, viszont számomra túlságosan sovány egy teljes árú játékhoz képest.

Technikai oldalról a játék egyébként remekül néz ki és a teljesítménnyel sincs gond. A Strike Orb által előhívható egyedi lövések nagyon látványosak ezzel a nyers, kézzel rajzolt hatással, ráadásul változatosak is. Hasonlóan változatos és karakterhű a gólöröm, amit a játékosok bemutatnak, a stadionok száma már nem ennyire változatos, egy kezemen meg tudom számolni őket, de legalább jól néznek ki, bár a két térfél összeolvadása lehetett volna egyedibb. Az online része a játéknak szerencsére nem szenved hibáktól, viszonylag gyorsan talált is játékost a rendszer és közben sem volt érzékelhető késés vagy más zavaró tényező. A zenei aláfestés is remekül sikerült, pörgős és gitárriffben gazdag dalokkal.

Sajnos a Mario Strikers: Battle League egy hatalmas kihagyott ziccer. A korábbi részek remek alapot szolgáltattak, de a fejlesztők túlzottan biztonsági játékra törekedtek, ami 15 évnyi kihagyás után nem tudja ugyan azt az élményt adni.
A játékmenet szórakoztató, de nincs benne az a plusz, ami miatt az ember alig várja a következő meccset. A karakterek kellően változatosak, de az új felszerelési rendszerrel tulajdonképpen bárki lehet bármi, ez persze szubjektív mennyire jó vagy rossz, számomra kicsit visszavett a karakterek egyediségéből.
Mindezt összevetve tehát, a Battle League biztos szórakozás családban vagy bulikban, de ha valaki egyedül szeretne nekivágni, nehezen talál majd benne hosszútávú szórakozást.

vissza

Mario Strikers: Battle League

Platform: Nintendo Switch
Kiadó: Nintendo
Fejlesztő: Next Level Games
Kiadás dátuma: 2022 június 10.

+szórakoztató
+szép

-kevés tartalom

67 %
Legolvasottabb cikkek