Epic Car Factory – teszt

2021-06-21 19:30:00

Epic Car Factory: a cím, ami bár unalmas, száraz, mégis kíváncsivá teszi az embert, valamely értelemben rejt egy kis izgalmat e néhány szó. Na jó, lehet, hogy csak azért, mert amúgy autószerelő vagyok, mindenesetre futottunk vele néhány kört, és megnéztük, mit tud! Bevezetőnek annyit, hogy végtére is egy gazdaságszimulátorról beszélünk, mely egy autógyár birtoklása és üzemeltetése körül mozog. Célunk a terjeszkedés, az ezáltal elérhető minél nagyobb profit, valamint a fejlesztések élvonalába való bekerülés. Na, nyissuk fel a motorháztetőt!

A játék az első órákban rendkívül nehezen indul, és néhány dolog miatt nehéz is komolyan venni. Van egy „garázsunk”, egy kisebb indító készletünk, egy köteg készpénzünk, és két meglehetősen szerencsétlen alkalmazottunk. Nem túl rokonszenves, rendkívüli módon le van egyszerűsítve, minden sok pénzbe kerül, és szinte nem is termel hasznot. Mindazonáltal a dallamok kellemesek, a grafikák aranyosak, rögtön képes belerántani a hangulatba.

Ha ez idő alatt nem untad meg, szerencsés vagy, mert ekkor nyer értelmet minden! Én személy szerint úgy gondolom, ez a való életben sem működik másképp, hatalmas összegeket áldozunk a vállalat felépítésére, embereket veszünk fel, autókat fejlesztünk, reklámozzuk a céget, tanulmányozzuk a különféle struktúrákat, stb. Majd a számlakivonaton szereplő negatív előjellel ellátott, piros számok helyét szép lassan a feketék veszik át.  

Na, de mi vár ránk a több éves veszteség után? Kérdezhetném: van élet a hitel után? Nos, van, de milyen… A legnagyobb különbség a kezdeti fázishoz képest, hogy megkezdhetjük a csúcskategóriás járművek sorozatgyártását is, és olyan nevetséges reklámkampányokat engedhetünk meg magunknak, hogy ihaj! Besöpörhetünk különféle díjakat, és szép lassan mi uraljuk az egész autóipart. Megjegyezném azonban, hogy a fejlesztés és kutatás végig hatalmas szerepet játszik, ugyanis a különféle szabványok folyamatosan átírják, milyen kritériumoknak kell megfelelnünk nekünk, és a legyártott gépjárműveknek is. Egy bizonyos ponton túl azonban bárki képes lesz uralni e helyzetet, és mindemellett csak a pénzhegyek gereblyézésével kell foglalatoskodnunk…

A tervrajzok elkülönülnek karosszériaelemekre, futóműalkatrészekre, motor-összetevőkre, stb., majd az idő múlásával ezek egyre több változatára. Kiválaszthatjuk, hogy a megtervezni kívánt kocsi, mely területre összpontosítson: inkább a teljesítmény kapja a főszerepet, vagy a megjelenésre kerüljön a hangsúly? Ezek mellett természetesen az árképzési stratégia felállítása is fontos. Embereink hozzáértése a folyamat hosszát nem, de a jármű statisztikáit befolyásolja. Sajnálatos módon az éves pénzügyi értékelés egy összesített lista, nincs lebontva típusokra, hogy például megtudjuk, melyik volt a legnépszerűbb…

Mégis azt mondanám, hogy az Epic Car Factory egy kellemes kikapcsolódás. A kezdeti nehézségek velejárói e műfajnak, ez teszi reálissá a történetet. Bár az arany középút kissé hiányzik, hiszen eleinte csekkről csekkre élünk, később mi uraljuk a piacot. Vagy keményen nyerünk, vagy keményen veszítünk. Azt is mondhatnám, hogy az egész olyan, mintha a teljes játék csak egy részét kaptuk volna meg eddig.

vissza

Epic Car Factory

Platform: PC
Kiadó: Assemble Entertainment
Fejlesztő: Epic Devs LLC
Kiadás dátuma: 2018. április 10.

+ esztétikus
+ minden, ami van, működik

- kevés tartalom
- ismétlődő játékmenet

65 %
Legolvasottabb cikkek