Crysis Remastered Trilogy – teszt

2021-10-18 19:20:00

Nem is olyan rég, néhány nappal a steames megjelenés után írtam meg tesztemet a Crysis első részének újrakiadásáról, mely többségében pozitív benyomásokat keltett bennem, bár vannak szempontok, melyek felől tudnék vele kötekedni. A teszt írásakor ugyebár maga a projekt már első születésnapját ünnepelte, hiszen egy évig Epic-exkluzív címként volt jelen a piacon, nemrég azonban a trilógia másik két epizódja is megkapta saját kis ráncfelvarrt változatát, melynek véleményezésére szintén lehetőséget kaptunk. Érdekességként említeném meg, hogy ezúttal (pályafutásom során először) konzolos verzió került kezeim alá, PlayStation 5-ön próbáltam ki a játékot.

A próba alatt tényleg csak próbát értek, irigylem, akinek van ideje egy trilógia mindhárom részét végigjátszani, mielőtt megír egy tesztet, de leszögezném, az eredeti kiadások mindegyikét rongyosra toltam annak idején, úgyhogy nem laikusként futok neki a dolognak.

A játékok már első megjelenéskor is lélegzetelállítóan néztek ki, és az első epizódról írt tesztemben is írtam róla, mennyire le tudja nyűgözni az embert még mai szemmel is. És valóban… a harmadik epizód is nyolc(!!!) éve, hogy megjelent már, remélem, a nyugdíjkorhatár is ilyen hamar eljön! Na, de viccet félre téve, természetesen egy ma, külön PC-re és újgenerációs konzolokra fejlesztett projekt bizonyára szebbet, jobbat, többet nyújtana, de így is teljesen élhető minden rész. A megjelenés központjában bizonyára a PC-s verzió állt, hiszen konzolokon a sugárkövetés például abszolút nem játszik, és kifejezetten PS5-re, illetve Xbox Series X/S-re készült kiadvány nem is került kiadásra.

Az első epizód ismertetésével korábbiakból adódóan nem is rabolnám senki idejét, mindenki tudja, hogy térdre kényszerített szinte bármilyen PC-t, és néhány extra moddal egész jól tartja magát, ami miatt azonban igazi közönségkedvenc lett, az a nyitottság. A másik két felvonás ugyanis egy sokkal zártabb környezetre korlátozódik.

A második rész megjelenése nehezebben is indult, melyhez nagyban hozzájárult az akkori konzolokon való csekély teljesítmény, amivel kezdetben be kellett érni, de 2021-ben újra elővenni igazi megváltás… Aztán jött a harmadik felvonás, mely véleményem szerint az első két epizód fúziója szinte minden téren, vizuálisan azonban messze a legjobb!

És elérkeztünk 2021-be, mikor egy nagyszerű csomagban mindhárom epizódot kézbe vehetjük kevesebbért, mint általában egy önálló címet. Kiemelném azonban, hogy a Crysis Warhead hiánya szíven ütött, akkoriban nagyon élveztem. A trió viszont így is bő 25-30 óra szórakozást kínál, ami egy FPS-től akkoriban kiemelkedő teljesítmény volt. A történet megunhatatlan, a lendület a régi, csak kikapcsolsz, és magával ragad a játékmenet.

Vizuális hibák vannak, legalább is a konzolos verziót illeti, van néhány elem, melynek megjelenítése nem az igazi, de ha kapna egy frissítést a jelenlegi generációra, bizonyára az megoldana minden ilyen apró bökkenőt. Ettől eltekintve mindenkit biztosíthatok róla, hogy ami évekkel ezelőtt, az eredeti epizódok megjelenésekor ámulatba ejtett, az most is meg fogja tenni!  

Különösebb ismertetőt nem tudok írni róluk, hiszen „szimpla” újrakiadásról van szó, nincs bővítés, nincs plusz tartalom az eredetiekhez képest, de bátran ajánlom mindenkinek, aki akkoriban szerette a szériát, és annak is, akinek valamilyen oknál fogva kimaradt. A csomag ára verhetetlen, és bármilyen platformon is játszol, nincsenek határok, hiszen PC-re, PlayStation-re, Xboxra, és Nintendo Switchre is megjelent.

vissza

Crysis Remastered Trilogy

Platform: PC, PS4, Xbox One, NS Switch
Kiadó: Crytek
Fejlesztő: Crytek
Kiadás dátuma: 2021. október 15.

+ minden, ami Crysis
+ csomag ára

- néhány kisebb vizuális baki
- nincs bővítés

85 %