Adata SC685P külső SSD meghajtó – hardverkritika

Goes where you go

2020-10-29 19:58:00

Az SSD-k árai rendkívüli mértékben zuhannak… Ami 2-3 évvel ezelőtt 55-60 ezer forintba került, azt ma 22-25 ezer forint körül már beszerezhetjük. Előre leszögezném, hogy sokáig inkább a pendriveok híve voltam. Bár drágább ugyanaz a kapacitás, mint egy külső merevlemez esetében, de ha fontos szempont a fizikai méret, nincs ellenfelük… Aztán jöttek a külső SSD-k, telt az idő, és elérkeztünk egy olyan korba, ahol már mindhárom előbb érintett meghajtótípus kényelmesen elfér egy zsebben.

Ilyen az Adata legújabb, SC685P jelzésű külső SSD-je is, mely nevéből is adódóan alig különbözik a „P” nélküli SC685-től. Méreteit tekintve felszedett néhány tizedmillimétert, így a 84.7 x 54.8 x 9.5 mm helyett most 86.2 x 56.3 x 9.4 mm szabad helyet kell neki találni. Érdekesség, hogy bár elődje műanyag borítást kapott, az új üdvöske pedig fémet, a fiatalabb típus a könnyebb (hiába nagyobb), mindössze 30 grammot nyom.

Bár a termék fizikai terjedelme valóban kicsi, a csomagolásé nem az, esetünkben ráadásul lenyel egy 2,5 hüvelykes belső SSD meghajtót dobozostól. Ennek fő oldalán egyébként a cég logója mellett láthatunk egy grafikát magáról az SC685P-ről, feltüntetik az USB 3.2 Gen 2 Type-C csatlakozást is, mint fő funkciót, a tárolókapacitást, és egy, az Adata feliratnál is nagyobb betűmérettel írt Ultra Slim szöveg is díszeleg itt. A többi oldalt a további jellemzők részletes ismertetése foglalja el. Tartalmát tekintve ugye itt van maga a meghajtó, egy használati utasítás, és két kábel. Egyikük egy átalakító USB Type C-ről A-ra, a másiknak mindkét vége Type C, tehát a régebbi hardverekkel is kompatibilis.

Mint említettem, az új típus fémtokot kapott, mely véleményem szerint nem csak a strapát bírja jobban, de a kinézeten is dob. A korábbi fekete és fehér választék helyett most a szürke, egészen pontosan titanium grey a színünk. A felület matt, tapintása kényelmes, és ujjlenyomatok sem maradnak rajta. Kialakítását tekintve egy szendvicshez tudnám hasonlítani, a két fém lap között egy fekete műanyag keret kapott helyet, mely be kell, hogy valljam, feldobja a megjelenést. Az elején a céglogót tüntették fel, míg a hátulján a főbb jellemzők és szabványok/minősítések kaptak helyet. Itt láthatjuk még a pontos sorozatszámot és a tárolókapacitást is, mely egyébként 250 vagy 500 GB-os, illetve 1 TB-os variáns lehet.

A csatlakozási pont a termék alján kapott helyet. A hivatalosan közölt írási sebesség 460 MB/s, míg az olvasás 530 MB/s, tehát ez sem változott a sima SC685-höz képest. Ami a tényleges teljesítményt illeti, 3 tesztprogramnak vetettük alá a meghajtót, hogy megbizonyosodjunk róla, valóban hozza-e ezt a színvonalat. A Crytal Disk Markon belül lenyűgöző, 532 MB/s-os olvasási, és 502 MB/s-os írási sebességet produkált. Az AS SSD Benchmarknak is alávetettük, itt valamivel alacsonyabb, 499, illetve 472 MB/s az eredmény, de egy TLC alapú SSD-hez mérten ez is igen jónak mondható. Hogy még átfogóbb képet kapjunk, az ATTO Disk Benchmark is segítségünkre volt, ezen belül pedig nagyjából 507 és 483 MB/s végkifejlet. Ahogy láthatjátok, kisebb fájlok esetében a teljesítmény is alacsonyabb, de ahogy nő a méret, nő a sebesség is. 

Az USB Type-C-t előnyként hoznám a felsorolásban, elvégre az A-val ellentétben ez megfordítható, nincs kötött le- illetve felfelé irány. Kompatibilitását tekintve is széleskörű kütyü, Windows-zal, MacOS-sel, Linux-szal, és Androiddal egyaránt, korlátok nélkül kommunikál, ráadásul konzolokhoz is használhatjuk.

Összegzésként annyit mondanék, hogy az Adata az SC685P-vel engem megvett kilóra. A kialakítás 10/10-es, a bankkártyaméret és a 30 grammos súly pedig csak a hab a tortán. Az adatátviteli sebesség is erős (bár 3D NAND memóriával több is lehetne), munkára, illetve hétköznapi használatra bőven elég. Árát tekintve nem sok információval tudok szolgálni, de az SC685 árait tekintve nagyjából egy szintre lőném be vele. Vannak tehát jobbak, de képességeit tekintve ezért az árért egyáltalán nem drága.

vissza