Tenda AC7 AC1200 router – teszt

2021-05-28 19:10:00

Bár csak csendesen bújnak meg egy-egy sarokban, napjaink egyik legnélkülözhetetlenebb eszközei vitathatatlanul a routerek. Hiába van szinte mindenkinek mobilinternete, a négy fal között mindenki saját kis magánhálózatára van utalva, az ez iránti kereslet pedig a kialakult járványhelyzet miatt jócskán megnövekedett. A család apraja-nagyja az otthoni WiFin lóg, ez pedig sok esetben a sebesség rovására megy. Jelen tesztünk egy remek alternatívát kínál e probléma megoldására, megnézzük, mit tud a Tenda AC7-es, azon belül is az AC1200-as modellje.

A gyártó elég régóta jelen van a piacon, és megfizethetősége mellett a minőség az, amivel rengeteg vásárlót maga köré vonzott. Bár letöltési sebesség és lefedettség terén nem éri el a csúcskategóriás termékek szintjét, alig észrevehető, elhanyagolható különbséggel helyezkedik el alattuk. Szinte minden megvan benne, ami a magasabb szintre emelt vetélytársaiban is, mindez egy megfizethető eszközbe csomagolva.

Alapfelszereltségként például itt a 802.11ac hullámszabvány ötödik generációja, melynek kettős sávkapacitása eléri az 1167 Mbps-ot (2.4 GHz-en 300, 5 GHz-en pedig 867 Mbps), melyet adatveszteségmentesen képes továbbítani. Kihasználja a sávszélesség mindkét oldalát, így nekünk tényleg csak élveznünk kell a 4K streaminget vagy az online játékot! A Beamforming+ technológiával routerünk a csatlakoztatott eszköz helyének megfelelően igazítja a kapcsolatot, leküzdve ezzel a falak által felállított akadályokat. Ennek kapcsán a robusztus processzor, az 5 darab 5 Dbi antenna, és a MU-MIMO technológia mellett sem mehetünk el szó nélkül! A gyártói közlemény szerint összesen mintegy 20-25 eszközt képes egyidejűleg ellátni, és bár további készülékek hiányában nálam ez 17-nél állt meg, nem tapasztaltam problémát e téren.

Kialakítása már csak az antennáknak köszönhetően is elég robusztus, szerkezetileg sincs vele gond. A külső váz teljes egészében műanyagból készült, színe fekete, megjelenését tekintve pedig elég futurisztikus. A szokásos állapotjelző ledekből 4 darab (SYS, WiFi, WAN, LAN) került elhelyezésre, ezek mindegyike kék, és az előlapot kaptak helyet. Alul távozhat a meleg levegő a szellőzőnyílásokon keresztül, így ezt érdemes szabadon hagyni! A vízszintes elhelyezést 4 gumitalp biztosítja, de az elhelyezett lyukaknak köszönhetően akár falra is rögzíthetjük a routert. Bár az antennák nem visszahúzhatók, a speciális csuklóknak hála, szabadon hajtogathatók. A hátlapra kerültek a különféle csatlakozók: a táp, egy 10/100-as WAN, és három 10/100-as LAN/IPTV konnektor. Az RST/WPS és a WiFi gombok is itt vannak. Mivel a tetején a szó szoros értelmében semmi nincs, kifejezetten letisztult megjelenése van a terméknek.

Újabb pozítívumként említeném meg a telepítés egyszerűségét is. Ezt nem csak a gyártó által kínált alkalmazáson, de szimplán böngészőn keresztül is elvégezhetjük. A PPPoE adatok reprodukálását a régi router WAN portjának az AC7 LAN portjához csatlakoztatva is elintézhetjük, ezzel átugorhatunk néhány konfigurációs lépést.

A 2020-as piacra kerülés óta majdhogynem a felére csökkent az amúgy sem magas, 12 ezer forintos fogyasztói ára, most nagyságrendileg 7 ezerért megvásárolható szinte bárhol, ennyi pénzért pedig tényleg egy remek alternatívát kínál.

vissza

Tenda AC7 AC1200

Platform: router
Gyártó: Tenda
Kiadás dátuma: 2020. március

Gyártói oldal

+ olcsó
+ könnyen beüzemelhető
+ kettős sávkapacitás
+ Beamforming+

- több helyet foglal
- antennák nem visszahúzhatók