Sébastien Loeb Rally Evo - teszt

Tetszett a tartalmi része, a többivel viszont nem tudtak megvenni kilóra.
2016-02-11 16:51:57

Bár komolyabb sikereket eddig nem értek el, az olasz illetőségű Milestone stúdió továbbra is kitartóan próbálkozik a versenyjátékok talaján valami igazán maradandót összeütni. A WRC-sorozat hivatalos fejlesztője a korábbi tapasztalatokat felhasználva ezúttal Sébastien Loeb, a rali legenda előtt tiszteleg egy meghajlással, valamint egy névre szóló terepszáguldással.


 

A fiúk hatalmas fába vágták a fejszét, hiszen egy ilyen kaliberű versenypilóta neve maximalizmusra, tökélyre és elhivatottságra kötelez. A srácok bizonyára hatalmas alázattal álltak a munkához, azonban a kezük alatt zenélgető technológia ismét gyengén muzsikálgat. Egy dologban viszont nagyon combos. Méretes adrenalin löketekkel taszítja eufóriába a sportág szerelmeseit, melyhez komoly tartalom is társul. A Milestone csapata több, mint háromszáz kilométernyi terepszakaszt modellezett le a közel hatvan terepverda kerekei alá. Lényegében az összes fontosabb ország raliját érinti a pályakiosztás, így teperhetünk olasz földön, Dániában, vagy a ködös Albionban.

Számokban kifejezve valóban erős tartalmat szolgáltat a Sébastien Loeb Rally Evo, melynek tükrében hatvannégy speciális pályát, nyolc komplett ralit, öt Rallycross karikát, hivatalos Pikes Peak Hill Climb versenyt és több, mint tízféle játékmódot élvezhetünk, ha ügyesen vesszük a futószalagon gyártott, legváltozatosabb kanyarokat. A játék ugyanis nehéz, ezért nem jönnek azonnal a kívánt sikerek. Hiába a nehézségi szintválasztó, a szektorok csak megfeszített koncentrációval hozhatóak zöld színűre. A kezdők leggyakrabban a piros színben lelhetik bosszúságukat, amíg bele nem rázódnak a dolgokba. Alapbeállításokkal az irányítás egyébként valahol félúton az árkád és a szimuláció között foglal helyet, nem szükséges tehát professzionális vezetői szaktudás, hogy pályán maradjunk, a segítségek kikapcsolásával azonban megugrik a nehézségi szint is. A versenyek előtt a verdákat felkészíthetjük az adott pályaszakaszokra a beállítások finomhangolásaival. Hozzányúlhatunk a gumikhoz, megpiszkálhatjuk a felfüggesztéseket, vagy éppen a fékek konfigurálgatásával molyolhatunk a rajtra várva. Ezek a lehetőségek inkább a hozzáértőbbek számára leszek valóban hasznosak, a kezdő szinten mozgolódók nem fogják igazán megbecsülni a számtalan beállítási lehetőséget. Az instant versenyélményre vágyókat a Quick Race opció juttatja azonnali örömökhöz, ahol tét nélkül szerezhetünk gyakorlatot és szokhatjuk az irányítást. Ez a menüpont további Rally, Rallycross, Pikes Peak és Time Trial szekciókra tagolódik.

seb_loeb_2

A Career lehetőség mögött bújik meg egy komplett versenyzői pályafutás felépítése reputációs pontokkal és különféle kritériumok köré felépített versenyeseményekkel. Itt már számít az is, hogy milyen kocsik pihennek a garázskapu mögött, ugyanis bizonyos versenyekre csak adott elvárásoknak megfelelő verdával lehet startvonalra állni. Debut, Vintage, Iconic, Junior, New Era, Open, Master és Extreme események tarkítják a palettát, ahol a sportág születésétől, felcseperedésén át felnőttkoráig kísérhetjük nyomon fejlődését. Egy karrier megalapítása vár tehát ránk különböző korokból származó autókkal, melyet a Loeb Events koronáz meg a széria legvégén. A szingli módozatok sorát a Loeb Experience zárja, melyet kifejezetten a legenda rajongói számára ajánlanak és ahol megannyi szuper tartalom várja a kilencszeres világbajnok pilóta kedvelőit. Végül a Multiplayer lehetőség sorakozik fel, hogy még színesebbé tegye az egyébként is bőven kipárnázott felhozatalt.

seb_loeb_plusz

A tartalomról tehát csak emelkedett kedélyállapotban számolhatunk be, hiszen minden belekerült, amire szükség lehet, mégsem aratott osztatlan sikert a Milestone legújabb munkája, ennek magyarázata pedig a technikai oldalon fellelhető bakik és hiányosságok összességében keresendő. A látvány összképe vegyes érzelmeket kelt a szemlélődőkben, ugyanis a motor, amivel dolgoznak a srácok, nem egy korszerű engine. A megütött grafikai szint a kurrens generáció konzoljain már nem tartozik a felső osztályhoz, sőt, kifejezetten középszerű küllemet körít a játék alá. Ezt a középszerűséget viszont kiválóan ellensúlyozzák a festői tájak, így nem is tűnik fel sokszor, hogy valójában semmi extra nincs a felhasznált grafikai elemekben, textúrákban. Rali játék révén a kanyarok olyan sűrűn hasalnak a kerekeink elé, hogy ez a móka aztán végképp nem az, ahol akad időnk megcsodálni a környezetünk domborzatait, látványosságait. Az utak szűkek, az autók gyorsak, akinek pedig nincsenek a macskáéhoz hasonlóan gyors és precíz reflexei, rögtön a fák között találhatja magát. A kocsik sérülnek, plusz defektet is kaphatnak, ezért kifejezetten vigyáznunk kell rájuk, nehogy szikratengert szórva gyök kettővel kényszerüljünk átvánszorogni a célvonalon. Sok esetben egyébként akkor sem garantált a karambol utáni gyors továbbhaladás, ha karcolásokkal megúsztuk a malőrt, ugyanis a kocsi hajlamos beleragadni tereptárgyakba és megfenekleni pitiáner buckákon is. Ilyenkor hiába bőg a motor, a verda egy tapodtat se mozdul. Van egy gyorsgomb, amellyel egy pillanat alatt visszarakhatjuk a járgányt a csapásra, illetve újra nagy örömmel köszönthetjük az idő visszatekerés lehetőségét. Egy-egy elszámított kanyar után csak elég pár másodpercnyit előrébb csavarni és újra nekifuthatunk a problémás íveknek. Persze ebből csak korlátozott mennyiség áll egy verseny alatt rendelkezésre, de így is bőkezűen méri nekünk a rendszer.

seb_loeb_3

Gyűrhetjük a kilométereket murván, betonon, havon és esőben.  A leírtak alapján látható tehát, hogy lényegében mindent megkapott a játék, amire csak vágyhatnak az elhivatott fotelpilóták. Bőséges pályaválaszték, széles autópaletta és egy halom játékmód áll rendelkezésre, ezeket azonban csak a keményvonalas rali fanok fogják igazán értékelni. Mind ahányszor próbáltam lazán elkocsikázgatni a terepen, fától bokorig, gödörtől, hegyoldalig csapongtam és persze pirosan izzott az etap mérőm. A sikerekhez nagy odafigyelés, valamint jól betanult irányítás/pályaismeret szükséges, mert a Sébastien Loeb Rally Evo nem könnyű álomautózgatás, hanem egy keményvonalas terepverseny. Tetszett a tartalmi része, a többivel viszont nem tudtak megvenni kilóra, mert sem az autók fizikája, sem a nehézségi szintje, sem a jelenlegi konzolnemzedékhez képest gyengécske grafikája nem emeli ki ezt a címet sem a sorból, pedig ezúttal most a név valóban kötelezne. Ha eltekintünk a Gran Turismo és a Forza által lefektetett tökéletességtől és nem azokon a szinteken gondolkodunk, akkor egy fain ralizásban lehet részünk, de leginkább csak akkor, ha keményvonalas hódolói vagyunk ennek a sportágnak. A casual játékosok egy-két kanyar után úgyis érzik majd, hogy mennyire (nem) való nekik ez a pálya, a mazsolák meg nyugodtan el is kerülhetik, mert ez a cím többet követel tudásban, mint egy Need for Speed. A Sébastien Loeb Rally Evo PlayStation 4, Xbox One és PC platformokon érhető el, az előző generációs konzolok tehát már sajnos rendszerint kimaradnak a szórásból.

vissza

Sébastien Loeb Rally Evo

Kiadó: Milestone S.r.l.

Fejlesztő: Milestone S.r.l.

75 %