RIDE 5 – teszt

2023-09-20 22:17:00

Több tesztemben is említettem már, hogy (nem csak az én) véleményem szerint a Milestone áll az első helyen, ami a versenyjátékok fejlesztését illeti. Legutóbb az idei MotoGP-t próbálhattam ki tőlük, de ahogy a Monster Energy Supercross is, ő is minden évben megjelenik, mostani alanyunk utolsó epizódjának debütálása óta azonban eltelt már majd’ 3 év. Igen, a RIDE-ról van szó, melynek számozott 5. epizódja nemrég jelent meg, és nem csak továbbfejlesztett irányítással, javított funkciókkal, illetve jobb grafikával, de kiemelkedő karriermóddal is kecsegtet.

Bár a stúdiót rengeteg kritika éri az egyes címeibe beépített elképesztően magas nehézségi fokozatok miatt, én mindig szerettem a kihívásokat, és véleményem szerint annál nagyobb az elégedettség és sikerélmény, mikor sikerül elsajátítani az irányítást és különféle tényezők fortélyait, ezzel feljebb kerülve a ranglistán. A RIDE 5 egyértelműen az elmúlt évek egyik legvalósághűbb irányításával ellátott cím a piacon, és bár főleg PC-n játszom, ezt PS5-ön teszteltem, és elég hihetetlennek tűnik billentyűzettel kontrollálni a dolgokat.

Természetesen a kezdők számára rengeteg asszisztens bekapcsolható, ilyen például az automatikus gyorsítás vagy fékezés, a különféle stabilizátorok, stb. Az AI nehézségi fokozata szintén variálható, és tekintve, hogy a fő kihívást az ellenfelek jelentik, ez hatalmas ajándék.

Megmondom őszintén, amíg nem éreztem, hogy valamilyen szinten belejöttem a játékba, neki sem mertem állni a karrier módnak, pedig higgyétek el, ez a RIDE 5 legkiemelkedőbb szekciója! Rengeteg verseny, sima futamok, bajnokságok, head-to-head, megannyi rivális, stb. A lényeg nem túl bonyolult, elegendő pontot kell szereznünk a továbbjutáshoz. Természetesen a játék előrehaladtával új motorokra is szert tehetünk, melyek mindegyike saját statisztikával rendelkezik, így a kihívás e téren is folyamatos. A paripákat egyébként testre is szabhatjuk, majd az eredményt megoszthatjuk másokkal.

A RIDE 5 egyébként a széria első része a jelenlegi generációs konzolokon, és ez a látványvilágban is megnyilvánul. A pályák és a környezet részletessége lélegzetelállító, a dinamikus időjárás pedig minderre rátesz még néhány lapáttal. Szinte minden helyszínnek és versenynek vannak kiemelkedően gyönyörű pillanatai, melyekbe nehéz nem belefeledkezni. Ha azt mondom, mindenki második screenshot után borultam, lehet, hogy keveset mondok…

Amennyiben szeretnénk kizökkenni a folyamatos pontszerzés okozta stressz alól, létrehozhatjuk saját versenyeinket is. Valódi és fiktív pályákon egyaránt, testre szabva az időjárási viszonyoktól a résztvevőkig szinte mindent. Ennek egyik leglenyűgözőbb része szerintem a 24 órás futam: abroncskopás, üzemanyagkezelés, rengeteg boxkiállás, és természetesen mentési lehetőségek.

Nem túlzás kijelenteni, hogy mindent összevetve a RIDE 5 a Milestone eddigi legjobb motoros játéka. Annak ellenére, hogy mekkora kihívást jelent, rengeteg élményt nyújt, és tennivaló is akad bőven. Ja, és az osztott képernyős versenyzés is visszatért, amiért újabb hatalmas piros pont a fejlesztőknek. Gyönyörű, részletes, realisztikus, gazdag… Mi kell még?!

A RIDE 5-öt PlayStation 5 konzolon teszteltük, a példányért köszönet a Magnew Gamesnek!

vissza

RIDE 5

Platform: PC, PS5, Xbox Series X|S
Kiadó: Milestone
Fejlesztő: Milestone
Kiadás dátuma: 2023. augusztus 21.

+ karrier mód
+ látványvilág, dinamikus időjárás
+ rengeteg opcionális segítség

- AI nehézség
- meredek tanulási görbe

85 %
Legolvasottabb cikkek