MotoGP 21 – teszt

Egy ismerős út

2021-04-29 12:00:00

Immáron több, mint 10 éve, hogy a Milestone csapata gyakorlatilag monopolizálta a motorversenyzést, mint alműfajt… Akár MXGP, akár Monster Energy Supercross, RIDE, vagy MotoGP, szinte minden ilyen, és ehhez hasonlóan nagy jelentőséggel bíró projekt az ő irányításuk alatt kerül piacra. Ma az olasz csapat legújabb kreálmánya, a MotoGP 21 kerül terítékre.

Hasonlóan a Codemasters F1 sorozatához, a MotoGP a hivatalosan engedélyezett videojáték-megfelelője az azonos néven futó sportágnak, melyet egyébként a kétkerekű versenyek csúcsaként tartanak számon. Az epizódok megjelenése éve szinten történik, minden felvonás az éppen aktuális, motorkerékpárokat és pályákat tartalmazza.

Számos más játékkal ellentétben a MotoGP széria rendkívül kis mértékben megbocsátó, a tanulási görbéje igen meredek, a vezetési mechanika szinte semmihez nem hasonlítható. Ehhez persze hozzá tartozik, hogy nem vagyok a széria nagy rajongója, de az autóversenyzés nem maradt ki ilyen mértékben az életemből. Az Asetto Corsa vagy a Project Cars néha terítékre kerül, mint szimulátor, de őszintén szólva mindent el lehet felejteni, amit ott tanultam, ha két kerék kerül a fenekem alá. A kanyarokban történő kiegyensúlyozásra is hatalmas figyelmet kell fordítani. Persze, a hagyományos elvek, mint az ajánlott útvonal és a fékezési pontok tartása továbbra is fontos, de a jármű átfonása egyik kanyarból a másikba a súlypont eltolásával… na, azt meg kell tanulni!

Akárhogy is, sokak számára ez lesz a döntő pont, ami a vásárlást illeti… Vagy imádni fogod az új kihívást, vagy utálni az ismeretlent. Bevallom, jó érzéssel tölt el a köridőim folyamatos javulása, de még mindig négykeréken érzem magam jobban otthon, ám gyanítom, akik több energiát fektetnek e tudományágba jobban fogják élvezni, mint én.

Ami a játékmódokat illeti, sok újdonsággal ne tessék számolni! A legtöbben bizonyára a karrier módnak veselkednek neki, de biztos sokan választják majd az online szekciót. Ez utóbbi egyébként egyszeri versenyeket kínál csak fel, sajnálatos módon nincs dedikált bajnokság. Ami a karrier módot illeti, nem sok minden változott a 2020-as felvonás óta: a Moto3-ból indulva kell elérnünk a MotoGP bajnoki címig. Ezt saját csapat létrehozásával, de már meglévővel való szerződéskötéssel is megvalósíthatjuk. Egyfajta másodlagos menedzsment-funkcióként lehetőséget kapunk junior csapatok rajthoz állítására is.

Minden szezon elején választhatunk, hogy a valós, a járvány által „megrövidített” köröket futjuk le, vagy egy teljesebb alternatívát játszunk. A kialakult helyzet miatt ugyebár több pályán is két futamot rendeztek, de egyébként mind a 20 helyszín lefutható, ráadásul 3 történelmi verseny is terítékre került.

A játék optimalizálására nincs panasz, alig tapasztaltam néhány dropot. Magas beállítások mellett, esős időben is egyenletesen fut egy GTX 1060-nal is 1080p felbontáson. Félreértés ne essék, ez nem azt jelenti, hogy rossz megjelenésű a játék! Igaz, hogy a Project Cars 2 és a Forza Horizon 4 mellett elmarad, de nem is gondolnám, hogy valaha is az volt a fejlesztők célja, hogy ilyen téren felülmúljanak másokat. A következő konzolgenerációra érkező frissítések általában jót tesznek a PC-s verziók esetében is, itt azonban egyelőre nem beszélhetünk ilyenről…

Szokás mondani, hogy a következetesség a versenyző legfőbb erénye, azonban a Milestone ezt most talán kissé komolyan vette, a MotoGP 21 alig különbözik elődjétől. A karrier módban fellépő újdonságok és a dedikált online bajnokság hiánya, illetve a hasonló vezetési mechanika mind hozzájárul ehhez. És bár nem egészen egy FIFA szintjére süllyedt a széria, de szívesen láttam volna többet belőle!

vissza

MotoGP 21

Platform: PC, PS 4/5, Xbox One/Series S|X, Switch
Kiadó: Milestone
Fejlesztő: Milestone
Kiadás dátuma: 2021. április 22.

+ tutorial
+ fotó mód
+ stabil működés

- szegényes karrier mód
- nincs dedikált online bajnokság
- kevés újdonság

65 %
Legolvasottabb cikkek