Mario & Luigi: Paper Jam Bros. - teszt

Amennyiben most találkozol először a szériával, akkor egy igazán élvezetes, vicces, és lebilincselő játékkal ismerkedhetsz meg.
2015-12-10 15:30:44

A Squaresoft 1996-os Super Mario RPG játéka megmutatta, hogy a Gombakirályság lakóival is lehet kiváló kalandjátékot alkotni.  2000-ben Paper Mario néven folytatódott a koncepció. Ebben az Intelligent Systems fejlesztésben Mario világa papírmasé lett. Az AlphaDream csapata 2003-ban a Mario & Luigi SuperStar Saga-val (japánban szimplán Mario & Luigi RPG néven jelent meg) vitte tovább a megkezdett vonalat. Nagyszerű humorának és élvezetes játékmenetének hála, ez utóbbi széria immáron ötödik alkalommal jelentkezik. A legújabb rész alcíme a Paper Jam Bros.


 

Történetünk elején Luigi egy egeret kergetett egészen a könyvespolc tetején található lyukig. A polc megremegett, megmozdult, és egy varázskönyv esett le róla. A könyv kinyílt, és fényes ragyogás közepette százával zuhantak ki belőle a korábban említett Paper Mario világából ismert papírfigurák. A Papír Goomba seregek és a Papír Toad-ok mellett az örök rosszfiú, Bowser síkbeli alteregója is megjelent világában. A gonoszak szövetkeznek, így immáron nemcsak Peach Hercegnőt rabolják el, hanem annak papír mását is. Kalandunkban a baj forrását okozó Luigi mellett, Mario és Paper Mario próbálja megmenteni a bajbajutott hölgyeket.

Az új rész játékmenetben nem változott a korábban látottakhoz képest. Szerencsére ennek köszönhetően elhagyták a sokat kritizált unalmas, betanítós részeket. Amennyiben új vagy, akkor sem kell elkeseredned, ugyanis a tutorial módban elolvashatsz mindent a kezelésről, illetve itt rövid animáció formájában megmutatják a mozdulatokat is.  A Mario & Luigi RPG játékokban ismert alapok változatlanok, azaz kalandozásainkat harcok és minijátékok színesítik. Az ütközetek körökre osztottak. Élvezeti faktor bennük, hogy minden támadás és védekezés ritmusérzéket és speciális gombkombinációk egymás utáni beadását követeli. A három karakter külön-külön gombbal vezérelhető. Korábban az A (Mario) és B (Luigi), immáron Paper Mario miatt az Y gomb is játékban van. Így leírva talán nem tűnik izgalmasnak, de játszva tényleg nagyszerűen működik. Nincsen csata, ami unalomba fulladna, köszönhetően a folyamatosan bővülő speciális mozdulatoknak.

mario-luigi-1

A helyszínekben semmi újdonság nincsen, ami elég nagy hátrány. Homokdűnés, havas, tengerpartos, erdei – mind már az unalomig ismertek, szóval semmi unikum nincsen bennük. A kalandozásunkat küldetések próbálják feldobni, de ezek is inkább hátrányává válnak a játéknak. Többnyire kimerülnek abban, hogy találjuk meg a Gombakirályság lakóit.  Túl sokszor ismétlődnek ezek a feladatok, és hamar unalomba is fulladnak.

A minijátékok már némileg javítanak az összképen. Az egyik például Bloom Blox szerű, modernkori Jenga, míg a másik egy Papírmasé robotharc. Ez utóbbinál egy óriás Mario figurával kell valósidejű csatában feldöntened az ellenséges papírmasé emelvényeket. Az ütközetekhez energiára van szükséged, amit ritmikus gombnyomogatással tudsz feltölteni.  Ezen felül amiibo támogatás is van. A támogatott figurákkal speciális kártyákat is készíthetsz, amiket harc közben kijátszva ütős támadásokat vethetsz be!

mario-luigi-6

Amennyiben most találkozol először a szériával, akkor egy igazán élvezetes, vicces, és lebilincselő játékkal ismerkedhetsz meg. Ti nyugodtan hozzáadhattok egy egész pontot az értékeléshez! Ellenben ha játszottál a korábbi részekkel, akkor sajnos sok újdonságra nem számíthatsz, így hamar elveszted motivációdat benne. A pontszám nektek szól!

vissza

Mario & Luigi: Paper Jam Bros.

Kiadó: Nintendo

Fejlesztő: AlphaDream

75 %