Jó hírek tömkelegével érkezett meg a Battlefield V előzetese

2018-05-24 18:57:00

Elérkezett május 23. napja is, az Electronic Arts pedig ígéretéhez híven leréntotta a leplet a Battlefield következő epizódjáról, bár hopzzátenném, a nézők nagy része hatalmasat koppant, mikor a tervezett 21:00-ás időpontban az élő közvetítés helyett egy 1 órás visszaszámláló indult el a képernyőn... Engesztelésképpen azonban csupa jó hír közepette érkezett meg az igencsak ütős előzetes!

Első, és legfontosabb dolog talán hogy a Premium Pass nem képezi részét a játéknak, így mindenhez, ami megosztaná a játékosokat, ingyenesen férhetünk hozzá, legyen szó fegyverekről, térképekről, vagy módokról. Bár a különféle kiadások tartalmairól nem esett szó, a loot boxokat nélkülözve kizárólag kozmetikai termékekkel lehetünk gazdagabbak valódi valutát felhasználva (de ezeket játékon belüli pénznemben is megvásárolhatjuk). Akárhogy is, a Battlefront 2 mikrotranzakciós botránya után érhető e lépés.

Ami az egyjátékos módot illeti, a kampány helyett ismét War Story-kat kapunk, melyek különféle karakterek köré épülve vezetnek át egy-egy tartalmas kis történeten. a helyszínek és szereplők egyelőre tisztázatlanok, de a norvég ellenállók immáron biztos részét képezik e szekciónak. 

Kooperatív móddal utoljára a Battlefield 3 során találkozhattunk, ahol egy barátunkkal karöltve küzdhettük át magunkat a hadjáraton. Jó hír az ezt kedvelőknek, hogy a 4 fős együttműködés is jelen lesz a játékban Combined Arms címmel. Céljaink az ellenséges vonalak mögé kerülve igencsak változatos lesz, de az izgalom, és adrenalin garantált. Még ha a lopakodásra nem is leszünk rákényszerülve, mindenféle külső segítséget nélkülözve csak egymásra támaszkodhatunk e kalandok során.

Ha azt gondolnánk, a mai világban már nehéz újat mutatni a játékosoknak, nagyon is tévedünk, melyet átvitt értelemben maga Lars Gustavsson támasztott alá az áttekintés során. Ő maga visszatérésnek nevezte a dolgot, mi több, egy álom valóra váltásaként fogja fel a játékot, elvégre egészen a 16 évvel ezelőtt lefektetett alapokhoz, a második világháborúhoz térnek vissza. Ezen belül olyan területeket is fel kívánnak fedni, melyeket mások még nem mutattak be az idők folyamán.

A DICE a már megszokott Assault, Support, Medic, és Scout osztályon kívül nem jelentett be újakat, nóvumként köszönthetjük azonban az újraélesztést a nem orvosi csapatok körében, bár ezesetben előre meghatározott procedúsán kell átesnünk, nem gombnyomásra megy a dolog. Minden kaszt rendelkezik további archetípusokkal, melyek különféle játékstílusokat hangsúlyoznak. A progresszió nagyrészt az eddig megszokott vonalakat követi, azonban minden megszerezett cuccunk a Company-ben csoportosul, ahol mi oszthatunk majd szét mindent tagonként. Az így összerakott tárgyak kijelöléssel cserélhetők, így nem kell nulláznunk például a fegyverekre rakott kütyüket, ha másik osztályt szeretnénk felszerelni vele.

A katonák megjelenése szintén testre szabható, nemet is vlaszthatunk, illetve itt jönnek képbe a megvásárolható kozmetikumok. A ruházat és arcfestés mellett a fegyverekre szerelhető mechanizmusok körében is széles választék áll majd rendelkezésünkre. ezek megszerzése természetesen különféle, 24 óránként frissítésre kerülő feladatok teljesítésével is lehetséges. Egyszerre maximum 4 speciális megbízást vehetünk fel.

A már megszokott Conquest, Frontlines, Domination, Team Deathmatch, és Breakthrough módok mellé újoncként társul a 64 fős Grand Operations, ahol 3-4 részre osztott küzdelmekben vehetünk részt. Az egyes mérkőzések végkimenetele nagyban befolyásolja majd a következőt. A 4. nap csak egyfajta hiretelen halálként foglal majd helyet a meccs végén Final Stand címre keresztelve. Ennek során nincs respawn, utolsó emberig tart a küzdelem. A DICE kiemelte, hogy a Grand Operations tesztalapként is szolgál majd az új módok számára, melyeket rendszeres rotációval cserélgetnek majd. Kíváncsian várjuk, hogy a Final Stand sikere elég lesz-e ahhoz, hogy önálló összecsapásként is megállja a helyét.

A squadok nagyaobb szerepet kapnak, mint az eddigiekben. A vezetők rádiófunkcióval is fel lesznek szerelkezve, mely leginkább az eddigi parancskiadási funkcióra hajaz. Érdemes leszögezni, hogy csapatként is léphetünk be meccsekbe, azonban a büntetéseket is együtt szenvedjük el. Így például ha mindenkit kilőnek, a térképnézetben találjuk magunkat, ahol mindet újratervezhetünk. Sebesült társainkat immáron fedezékbe is húzhatjuk, elkerülve így az ezzel járó kamikaze-szerepek betöltését tűzharcban.

A bajtársakra való támaszkodásra az ellátmányok terén is hangsúlyt fektettek. Nem fogunk teljesen feltöltött készletekkel meccsbe kerülni, a feltöltésért egy baráthoz kell fordulnunk, vagy a kihelyezett állomásokra látogatnunk. A rombolható környezetet kihasználva kisebb bázisokat is létrehozhatunk (pl. zászlók megvédésére, stb.), ahol szintén hatalmas szerepet kapnak az osztályok. Mindenki előre meghatározott résszel szállhat be az építésbe, így például külön ember kap hozzáférést az előre telepített fegyverek elhelyezésére, és külön figura pakolhatja a homokzsákokat egymásra.

Az EA frissítési terveit Tides of War névre keresztelte. Tudjuk immáron azt is, hogy a Battlefield 5 a Fall of Europe-pal indít, így bár a térképeket egyelőre homály fedi, valószínűleg a hozzánk közelebb eső országok kerülnek fókuszba. Koncepciós terveken láthattunk sivatagot, havas tájat, fjordokat, de hivatalos megerősítést egyikük sem kapott.

A fegyverek kezelése is sokkal realisztikusabbá válik, akár a célzásra, akár a vele való közlekedésre gondolunk. Evidens, hogy a nagyobb kaliberrel bíró karabélyokkal átlőhetjük a falat, illetve nagyobb sebzést oszhatunk ki. Mindezek mellett különféle animációk is szerepet kapnak a játékban, így a csapattárs hívása, az újraélesztés, vagy egyéb kontextusok közben sem tétlenül álldogál majd karakterünk.

A leleplezés folyamán az október 19-i megjelenési dátumra is fény derült. Tekintve, hogy egy mindössze egy héttel a Call of Duty: Black Ops 4 debütálása után van, izgalmasabb ősznek nézhetünk elébe, mint azt gondoltuk. A Deluxe Edition előrendelői már 16-án, az EA-, illetve Origin Acces tagok pedig már 11-én belevethetik magukat a küzdelmekbe. Béta tesztre is sor kerül még a nagy nap előtt, azonban ennek körülményei egyelőre tisztázatlanok. További információkkal valószínűleg a júniusi EA Play-en szolgálnak majd.

A hivatalos közvetítésben nem elhangzott információkért köszönet a PC Gamer-nek.

vissza