Hot Wheels Unleashed 2: Turbocharged – teszt

2023-10-23 21:30:00

Nem tehetek róla, de úgy fest, hogy az idei nálam a versenyjátékok éve, legalábbis ami a teszteket illeti. A Milestone 2023-as felhozatalából már járt nálam a MotoGP 23 és a RIDE 5 is, ezúttal pedig a Hot Wheels Unleashed 2: Turbocharged került be a könyvtáramba.

Autószerelőként és rajongóként nem kis elvárásokat támasztottam e cím elé sem, főleg, hogy egy több, mint 50 éve népszerű brand áll a középpontban. Igen, az első Hot Wheels játék 1984-ben került kiadásra, a 2021-es Unleashed pedig egy remek élmény volt, így kíváncsian vártam, a Turbocharged is tartja-e a lendületet.

A Hot Wheels Unleashed 2: Turbocharged véleményem szerint pont úgy működik, ahogy azt tervezték, hogy működjön. A már-már nevetségesen magas tempó mellett azonban feltűnhet, hogy a Milestone más játékaihoz képest igencsak elnéző a rendszer. Nem kell kétségbe esnünk, ha esetleg kiesünk a ritmusból, vagy épp lezuhanunk a pályáról (legalábbis ami az egyjátékos szekciót illeti), ezzel is arra ösztönözve, hogy minden kitűzött célt teljesítsünk.

Azonban nem csak a sebesség, ami számít. A boost-sáv (vagy ahogy én hívom: buszsáv) egy erőmérő is egyben a HUD-on, melynek az ugráshoz és a kiütéshez is köze van. Vannak versenyek, melyek során erre nem árt odafigyelni, tekintve azonban, hogy az ugrás maga nem ad előnyt senkivel szemben, el is különíthették volna a boosttól.

Ami a módokat illeti, mindent megkapunk, amit egy modern versenyjátéktól várnánk. A standard futamokon felül itt a Time Attack, a Drift Master, az Elimination, és a Waypoint, mely utóbbi talán az egyetlen, aminek több alkalommal is neki kell ugranunk a kívánt célok teljesítése érdekében, ugyanis a távolság számolásakor a függőleges szintkülönbséget nem veszi figyelembe a számláló.

Tőlem külön piros pontot kap a helyszín-kiválasztás is: egy udvar, egy minigolfpálya, egy benzinkút étkezővel, egy árkád és egy múzeum. Külön kiemelném, hogy sok esetben ezek nem csupán vizuálisan vannak jelen, de egyes részletek aktív szerepet töltenek be, melyeket ki is használhatunk. Ennek azonban negatív oldala, hogy nem az egész rendszer ilyen, tehát pl. egy golflabdát kedvünkre lökdöshetünk, de pl. egy sótartó nem mozdítható el a helyéről.

A Hot Wheels Unleashed 2: Turbocharged rendelkezik egy sztori móddal is, mely az előbb felsorolt helyszínek egyvelegén kalauzolja végig a játékosokat, és rengeteg XP, valamint egyéb jutalom gyűjthető ennek során, de másra nem igazán jó, ráadásul egy idő után ismétlődő, unalmas. A képregényszerűen tálalt narratíva sem képes ezen segíteni, így maximum kisebb sorozatokban nyújthat nagyobb élményt e mód. A cselekmény egyébként szörnyek legyőzése körül forog, de tekintve, hogy a bossoknak nincs különösebb befolyása a versenyekbe, csak különféle objektumok elütésével csökkentjük a HP-jukat, nem túl izgalmas ez sem.

Ami mindezt valamilyen szinten ellensúlyozza, az a testreszabás. A játék ugyanis meglehetősen nagy szabadságot nyújt e téren, és itt nem csak az autók tuningolására, de a pályaépítésre is gondolok. Akár a semmiből is felépíthetjük saját pályáinkat, majd ezt másokkal megosztva szinte végtelen a lehetőségek tárháza. Ez egyébként tapasztalataim szerint rengeteg játékost vonz be.

Autók terén egyébként több, mint 100 résztvevős a felhozatal, a menettulajdonságokon felül pedig a festést is egyénileg szabhatjuk testre. Ez ismét egy olyan funkció, amivel sokat lehet pepecselni, és a látottak alapján szinte senki nem is közlekedik gyári fényezéssel. Az online funkcióknak köszönhetően nem csak pályáinkat, de tuningműveinket is megoszthatjuk másokkal.

És ha már itt tartunk… Akik inkább offline szórakoznának, azoknak is érdemes lehet kiemelnem, hogy a HWU 2 rendelkezik osztott képernyős többjátékos móddal is, melynek keretein belül barátainkkal és mesterséges ellenfelekkel egyaránt megmérkőzhetünk a játék összes pályáján és módjában. Aki pedig online élményre vágyik, ugyanerre lehetősége nyílik abban a szekcióban.

A válaszom tehát az a második bekezdésben magamnak feltett kérdésre: Igen, a Hot Wheels Unleashed 2: Turbocharged képes tartani a lendületet, és méltó folytatása elődjének. Úgy gondolom, minden versenyrajongó megtalálja benne a helyét, és játékautó mivolta ellenére sem szabad komolytalanul venni. Több elemet is átemel más híres játékokból (pl. Forza szerencsekerék), és teljes mértékben aszpart… ő… mikrotranzakció-mentes!

vissza

HWU 2: Turbocharged

Platform: PC, PS4/5, Xbox One/Series X|S, Switch
Kiadó: Milestone
Fejlesztő: Milestone
Kiadás dátuma: 2023. október 19.

+ változatos helyszínek, pályák
+ sok autó
+ pályaépítés, szabadság

- sztori mód

90 %