Gran Turismo Sport teszt, bemutató (PlayStation 4)

2017-10-22 23:06:47

A Gran Turismo a PlayStation egyik legnevesebb sorozata, ami idén lett 20 éves. Az 1997-ben (a nyugaton pedig 1998-ban) megjelenő első rész ámulatba ejtően modern volt az akkori korhoz és a konkurens autós játékokhoz képest, amit egyébként a második epizód hasonlóan nagy sikerekkel követett. Még emlékszem, amikor egy 24 órás Endurance futamot teljesítettem - nem volt egyszerű. A széria rajongótábora azóta csak nőtt - nem véletlen, hogy az öt éves kihagyás után már mindenki várta az új epizód, a Gran Turismo Sport eljövetelét.

gran-turismo-sport-1

A Gran Turismo Sportról már itt az elején el lehet mondani, hogy egy veszettül jó szimulátor, ami az autózás művészetét mutatja meg a játékosnak. A sorozat már többször megújult. Nem féltek folyamatosan optimalizálni, módosítani főleg a vezetési élményen - más kérdés, hogy azért nem mindig volt minden a legjobb, hiába próbáltak apait-anyait beleadni. A játékban most az ellenfelek mesterséges intelligenciáján fejlesztettek a legtöbbet, mivel az végre megértette, mégis hogyan kell igazán agresszívnek lenni. Régen ez nem volt így, mindenki ment a szokásos íven és ennyi, nem volt nagy kaland.

gran-turismo-sport-6

Ez az, amit a Project CARS 2-nél még egy fokkal jobban megoldottak: ott tényleg szinte már tökéletes minden, de ne legyünk telhetetlenek, a Gran Turismo Sport egy óriási előrelépés a GT korábbi kiadásaihoz képest. Nem minden papsajt viszont, hiszen már az első bekapcsoláskor látszik, a grafika nem lett annyira ütős, mint amit 2017-ben egy hardcore racing játékos elvárna, persze azért földbe döngölni sem kell egy játékot. A visszajátszás vizualitásába sem fektettek túl sok energiát, de azért még így is látványos felvételeket lehet megtekinteni

gran-turismo-sport-5

A grafika nyilván nem egy olyan téma, ami egy szimulátornál a legfontosabb kritérium lenne, de azért érdemes kimondani: nagyon sok órán át fog a képernyő előtt ülni az, aki a GT Sportra vágyik és megvásárolja. A lényeg a korábban ecsetelt vezetésen van, ami már sokkal jobb, mint magának a játéknak a külseje. Minden autó másképpen viselkedik, a legapróbb részletekig ki lett dolgozva a verdák viselkedése erőtől, aerodinamikától függően.

gran-turismo-sport-2

Ez tényleg dicséretes és nagyon szeretett tulajdonság, csak egy bibi van; nagyon kevés versenyautó közül lehet választani, főleg abból az aspektusból nézve, hogy mit tudnak a konkurens fejlesztések. Nem véletlen fogjuk azt érezni, hogy itt bizony a minőség rovására ment a mennyiség, mondjuk ez az a tipikus félig tele vagy félig üres a pohár esete. Csak hát azért azt is figyelembe kellett volna venni, hogy a Project CARS 2 vagy éppen a Forza Motorsport 7 mekkora közönséget mozgat meg.

gran-turismo-sport-3

Ha valakinek választania kell, akkor igazából a tálalás alapján teheti ezt meg. Őszintén szólva a Polyphonynál azt lehet érezni, hogy a GT új része nem volt priorizálva, inkább csak egy szükség, egy muszáj faktor volt. Ez megmagyarázhatja a kevés autót, módot, pályát, még akkor is, ha igazából mindegyik elég, sőt, nagyon korrekt a maga módján. Az egyjátékos mód tökéletesen demonstrálja az ügyet, hiszen jóval rövidebb, jóval egyszerűbb, mint a Gran Turismo 6-nál. Négy kategóriát különíthetünk el: Driving School, Circuit Experience, Racing Etiquette és Mission Challenge.

gran-turismo-sport-4

Ezen módok mindegyike számos almenüvel rendelkezik, tehát azt nem lehet mondani, hogy a Polyphony nem foglalkozott volna sokat a GT Sporttal, de azért nincs olyan szinten ez a rész, mint a korábbiak, még ha fájó is ezt kimondani. Kihívások azért bőven akadnak. Folyamatosan figyelni kell a gumikra, az üzemanyagfogyasztásra, az autó jó beállításaira, valamint a technikai problémákra is, amik azért előbb-utóbbi elérnek minden versenyzőt. Tényleg vannak azért jó módok, tehát csalódni senki nem fog, aki belevág a nagy küzdelmekbe, félreértés ne essék, teljesen rendben van a Sport, csak amikor az ember még többhöz szokik, akkor nehéz a visszalépés.

Az egyik oldalról tehát a Gran Turismo Sport egy fantasztikus versenyszimulátor, ami tényleg megdolgoztatja a játékosokat, a másik álláspont szerint viszont egy kihagyott ziccernek mondható. A GT Sport tehát méltó kihívója a többi autós játéknak, de még azért jöhetne sok frissítés hozzá, hogy igazából tökéletes legyen.

vissza

Gran Turismo Sport

78 %