Genesis Radon 720 – teszt

Tisztességes ajánlat

2021-11-01 19:01:00

Újabb Genesis termék járt a szerkesztőségben, ám a korábban bemutatott Selen 400-al ellentétben ezúttal nem vezeték nélküli, hanem vezetékes fejhallgató képezi a cikk tartalmát. Kollégámmal ellentétben én aktív fejhallgató használó vagyok, a nap nagy részében rajtam van, legyen játék, film vagy zene okán és az immár több éve velem tartó G933 igen jó szolgálatot tesz ebben, viszont kíváncsisággal közeledtem a Radon 720 fantázianevet viselő termékhez.

Csomagolásra nem érdemes túl sok szót fordítani, klasszikus fekete-piros gamer színekben pompázó külső borítás, ami egy igényes karton belső rejt, benne a fejhallgatóval. A csomagolásból kiszedve rögtön két dolgot lehet megállapítani, mégpedig, hogy rendkívül könnyű (alig több mint 300g) de mégis igen stabilnak érződik a fém fejpántnak hála. A fejpánt végén -természetesen- található a két hangszóró, aminek borításában itt sem spóroltak az anyagokkal, és a fém ötvözése a műanyag elemekkel igen megnyerő dizájnt kölcsönöz az egésznek.
Gamer termék lévén természetesen a LED-ek sem maradtak le, amik tűzpiros pompába burkolják az egészet amint rákötjük a használni kívánt eszközre, kisebb negatívum viszont, hogy sehogy sem lehet kikapcsolni a világítást, ez érdemes figyelembe venni, ha valakinek ez gondot okozna.
A fülpárnák műbőr hatásúak és kényelmes viseletet eredményeznek, a fejhallgató könnyű súlyával párosítva észre sem veszi az ember, hogy rajta van több óra használat után sem, ráadásul könnyedén a helyén marad, ami pl. nem mondható el a G933-ról.

A fejhallgató egyébként egy hosszú (2 méteres) és igen vastag fonott kábellel érkezik, USB csatlakozóval a végén, ami nem szép, de legalább strapabírónak tűnik és gond nélkül használható PC mellett konzolon is. Mobilokhoz viszont nem jár jack-adapter. Kihajtható, levehető vagy új általában szembetűnő mikrofon nincs, a bal oldalon található egy apró nyílás, ami a hangunk közvetítésére szolgál.
Mindenképp érdekes megoldás, ami akár a kültéri használatot is elősegíthette volna, ha nem marad le róla a világítás kikapcsolásának lehetősége. Szokatlan kialakítása ellenére teszi a dolgát, nem ezzel fogjuk megkezdeni énekes karrierünket, viszont kommunikációra tökéletesen megfelel, mindvégig érthető voltam az ismerőseim számára és háttérzajról vagy másfajta zúgásról sem érkezett panasz, viszont számomra nagyon nagy negatívum, hogy nincs lehetőség a mikrofon kikapcsolására.
A kábel és a mikrofon mellett jutott még hely egy hangerő szabályzónak, ami szintén a bal oldalon található, a hátsó rész alján. Ez a Windows hangerejétől függetlenül állítja a fülest, így gond nélkül finomhangolható tetszés szerint minden.

A hangzást két 50 mm-es hangszóró szolgáltatja az elvárható 20 - 20000 Hz-es tartományban. A hangzás tiszta, viszont túlságosan előtérbe helyezi a mély hangokat, és ezáltal kicsit elvesznek a magas hangok. Gamer füles lévén ez nyilván nem akkora gond, sőt van, akinek pozitívum is lehet, hisz zenére és filmnézésre továbbra is alkalmas marad, és árkategóriáját tekintve sokkal többet nem is várhatunk a 13-14 ezer forintos ártól. Jár hozzá egyébként saját szoftver is, aminek viszont nem sok hasznát fogjuk venni, funkciói ugyanis igen korlátozottak, van természetesen equalizer ami működik is, viszont az előre beállított lehetőségek közül egyik sem használható érdemben.
Ahogy a doboz is tudatja velünk a Radon 720 képes virtuálisan 7.1-es hangot szolgáltatni, amit a szoftverben tudunk bekapcsolni és tesztre szabni, viszont egy általános hangerő növekedést leszámítva nem igazán ad új élményt a használata. A mellékelt program "leghasznosabb" funkciója tehát a mikrofonnal kapcsolatos, ahol a Magic Voice funkcióval előre megadott hangtorzításokkal szórakozhatunk pár perc erejéig.

Végszóként tehát elmondható, hogy a Genesis Radon 720 tökéletes választás lehet azoknak, akik egy egyszerű, kellemes hangzással megáldott és stabil kialakítású vezetékes fejhallgatót keresnek. Ha viszont olyan extra funkciókat is igénylünk, mint az állítható LED-ek, ki-be kapcsolható mikrofon vagy surround hangzást, akkor a csalódás elkerülhetetlen.

vissza

Genesis Radon 720

Platform: fejhallgató
Kivitel: vezetékes, virtuális 7.1
Gyártó: Genesis
Kiadás dátuma: 2020.

+strapabíró
+könnyű és stabil
+tiszta hangzás

-kikapcsolhatatlan LED
-mikrofon kikapcsolás hiánya
-gyenge szoftver

Legolvasottabb cikkek