FSP Hydro G 750W – bemutató

Power Never Ends No.2

2021-04-10 21:29:00

Ha számítógép építésre kerül, én mindig azt vallottam, az egész rendszernek a tápegység a lelke… Ha vele bármi történik, esetenként minden mást is magával ránt, éppen ezért fontos szempont a márkák mögött megbúvó minőség. Az FSP az egyik legrégebbi gyártó a piacon, számos más cég is az ő alkatrészeit használja fel saját termékei gyártásakor.

Korábban már járt nálunk egy 650W-os egyed a Hydro G Pro szériából, melyről külön videóbemutató is készült, most azonban a Pro jelzés nélküli Hydro G sorozat 750W-os tagját vesszük górcső alá. A PSU 80Plus Gold minősítéssel rendelkezik, bár platina tanúsítványú Aurum PT alkatrészeket tartalmaz, így nem véletlen, hogy a prémium kategóriába sorolja a gyártó e családot.

A csomagolás ismertetésével nem rabolnám senkinek az idejét, szinte teljes mértékben megegyezik a már bemutatott Hydro G Pro szériás egységek masszív dobozával. ebben találjuk magát a tápegységet, a beszereléshez szükséges csavarokat, egy kézikönyvet, egy tápkábelt, illetve a különféle komponensekhez tartozó vezetékeket. Igen, ebből kikövetkeztethető, hogy egy teljesen moduláris PSU-ról beszélünk. A kábelek fekete borítást, és szalagszerű, lapos kialakítást kaptak. Amivel kicsit vitatkoznék, az a csatlakozók elrendezése, pontosabban a kiosztás a SATA és MOLEX formátumok között…

Maga a ház fekete, anyagát tekintve teljes mértékben acél, és bár felülete igen tetszetős, negatívum, hogy az ujjlenyomatok nagyon könnyen nyomot hagynak rajta. Az oldalt elhelyezett kék matricák szükség szerint leválthatók zöld vagy piros logókra, ezeket is mellékelik a csomagolásban. A felső részen az elektromos specifikációk és tanúsítványok kaptak helyet.

Érdekességként emelném ki a ventilátort „takaró” rács egyirányú átlós kialakítását, illetve a hátsó részen található ovális, ún. Cassini oválokat, melyek a gyártó szerint csökkentik az aerodinamikai ellenállást, így a turbulenciát, és a zajszintet is. E formák egyébként a konnektoroknál is megjelennek. És ha már szóba került a ventilátor, esetünkben egy 135 mm-es példány gondoskodik az igények fedezéséről, mely Hydro Dynamic csapágyakon forog, és képes elérni az akár 2000-es percenkénti fordulatszámot is. Ilyenkor egyébként 111,1 CFM légáramlást képes biztosítani.

Megemlíteném azt is, hogy egy új, de egyszerű, rezonáns LCC konverter formációt követ a gyártó, half-bridge primer inverziós fokozattal és 12V-only konverzióval a transzformátor szekunder oldalán. A bemenő részen 4 Y és két X kondenzátor kapott helyet egy túlfeszültség-csillapító varisztorral. Ami még furcsa hatást kelt a belsejében, az a hűtés. A primer és az APFC komponensek méretes hűtőbordával vannak ellátva, de a szekunder-oldali alkatrészek ehhez képes kicsikkel. Kiemelném azonban, hogy a Hydro G hőkonstrukciójában maga a ház is hűtőbordaként jelenik meg, tehát ne tessék megijedni, ha működés közben egy kissé felmelegszik a váz is. A Pro szériával ellentétben egyébként a konform bevonat itt még nincs jelen.

Az FSP nem csak hogy teljes egészében maga tervezi és gyártja ezen egységeket, külön kiemeli, hogy 100%-ban japán kondenzátorokat használnak a gyártás során, ami egyébként a hatékonyságon hagy némi nyomot. Névleges terhelésen átlagosan 90,8%-ot képes leadni viszonylag stabil tartományon belül, kizárólag akkor romlik jelentősen a hatásfok, ha rendkívüli mértékben terheljük a kicsikét, de így is tartja a 80Plus Gold határokat.

A zajszint csökkentése érdekében az FSP az aktív hűtés használatát is minimalizálta, egy ehhez kapcsolható funkció például a ventilátor nélküli működés, mely szobahőmérsékleten kb. 300W-os terhelés alatt érhető el, de kedv szerint be- és kikapcsolható. Magasabb környezeti hőmérséklet esetén természetesen hamarabb elkezd forogni a ventilátor, és a technika a megfelelő hőfokot helyezi előtérbe, mintsem az alacsony zajszintet.

Mindent összevetve tehát kijelenthetjük, hogy az FSP e szériával azon felhasználókat célozza, akik a magas színvonalat tartják szem előtt, de igényük nem terjed ki a túlzottan nagy teljesítményre. A gyártó látható módon a tervezés nagy részét a vizuális megjelenés kivitelezésére fordította, rengeteg felhasználó értékeli a teljesen fekete dizájnt. A mérnöki oldalt nézve ismét nem kellett csalódnunk, a kialakítás tiszta, az anyaghasználat és a komponensek minőségére sem lehet panaszunk, és bár az ötéves garanciaidő nem kiemelkedő, mindenképp megnyugtató. Ja, és a szinte teljes működési tartományban halk üzemről nem is beszélve… Több, mint kielégítő!

vissza

FSP Hydro G 750W

Platform: tápegység
Kivitel: moduláris
Gyártó: FSP
Kiadás dátuma: 2016. január

Gyártói oldal

- zajszint
- hatásfok
- dizájn

- minden meglátszik a felületén

Legolvasottabb cikkek