DiRT Rally 2.0 – teszt

Kilinccsel előre!

2019-03-31 19:02:00

Ha kíváncsi vagy, milyen érzés 160 km/h feletti sebességgel egy nem túl széles útszakasz vizes murváján száguldozni, miközben valaki kódolt utasításokat nyom a füledbe az anyósülésről, akkor a DiRT Rally 2.0 a te játékod! Akármennyire is furán hangzik, sokszor elég absztrakt gondolkodásmód szükségeltetik egy-egy szituáció pontos megítéléséhez, és bár ezesetben nem 320-szal száguldozunk aszfalton egy McLaren volánja mögött ülve, a szimuláció rendkívül hajaz a Project Cars 2-re.

Mit produkál laza talajon egy B csoportos autó, legyen az egy Audi Quattro S1, vagy akár egy Ford RS200…? Nincsenek segédberendezések, csak a sofőr, a navigátor, és az autó. Ezt nem lehet leírni, nem lehet elmondani, és épp ezért létezik a DiRT Rally 2.0.

A korábban még Colin McRae címen futó széria hosszú utat tett meg idáig, a járművek fizikáját, az irányítást, és a kontrollt pedig majdnemhogy tökéletes szintre sikerült ez idő alatt fejleszteni. A Codemasters új üdvöskéje nem kérdez, berak a kormány mögé, és felruház azzal a félelmetes önbizalommal, amire szükség van a versenyek során.

Az időjárási hatásokkal, valamint a napszakok váltakozásával drámaivá varázsolják a természetet, ráadásul a grafikai minőség is emelkedett. A vizes aszfalton a fényszórók visszatükröződésével, a sáros gumik által hagyott nyomokkal, a felkavart porral, és nem utolsó sorban a tájjal Új-Zélandot, Argentínát, Spanyolországot, Lengyelországot, Ausztráliát és az Egyesült Államokat is hihetetlen módon viszi monitorra.

Immáron a Rallycross sem újdonságként köszön a menüből, elvégre már a 2.0 elődjében is lerótta tiszteletét, mégis egy új, sokkal kifinomultabb, de ugyanazon alapokon nyugvó projekt gurult ki a csapat műhelyéből. Az AI mintha sokkal megbocsátóbb lenne, mint a 2015-ös részben, és nem vagyok benne biztos, hogy ez a megfelelő módon működik. Véleményem szerint egy, a játékosok képességeit javító tanulási/gyakorlási lehetőség hasznosabb lett volna.

Természetesen online módban is megmérettethetjük magunkat, de várnak az egyéni bajnokságok, és sok más szekció is. Elődjéhez képest egyértelműen észlelhető a haladás, és bár a DiRT Rally 2.0 az AI-t negatív irányba terelte, a grafikai fejlődéssel, valamint a vezetési élmény átadásával képes bizonyos mértékben kompenzálni ezt.

vissza

DiRT Rally 2.0

Platform: PC, PS4, Xbox One
Kiadó: Codemasters
Fejlesztő: Codemasters
Kiadás dátuma: 2019. február 26.

+ környezeti részletesség
+ vezetési élmény
+ valósághű fizika

- "megbocsátó" AI

75 %
Legolvasottabb cikkek