Destiny 2: Forsaken DLC - amit eddig tudunk

2018-06-13 08:00:00

Az új DLC-vel kapcsolatos első videót egy hete tette közzé a Bungie, melyben rengeteg változásról számoltak be, új helyszínek, új játékmódok, új ellenségtípus, a fegyverrendszer átdolgozása és hosszú még a lista, essünk is neki! (Egy "picit" hosszúra sikeredett, ha nem olvasnátok sokat a cikk végén van egy listás összefoglaló.)

Újítások

Új subclassok

9 új subclasst és ezzel együtt super képességet hoz a kiegészítő, többek közt lesz tüzes késdobálás, lángtornádós pöröly, animés teleportálgatás és  "kamehameha".

Új helyszínek

Tangled Shore és Dreaming City melyekben nem csak maga a helyszín újdonság hanem azok viselkedése is. A Tangled Shore érdekessége a "kábelekkel" összekötött aszteroidákban és a ránk vadászó mesterlövészekben rejlik. A Dreaming City ennél több újítást rejt, ez az awoken faj szülőföldje, ennek megfelelően mágikus és titokzatos, ahová rengeteg rejtett részt ígérnek. Ami ennél is jobban hangzik, hogy a játékosok tartósan befolyásolják majd a helyszínt az ott vívott csatáikkal.

Új tárgyak

A fegyverrendszer átalakításra kerül, a slotok jobb személyre szabhatóságát ígérik, új, változatosabb és jobban modolható fegyverekkel, továbbá újfatja fegyvertípusként megjelenik az íj, amit nagyon halálosra ígérnek és meglehetősen látványos is.

Új exoticok is lesznek, továbbá a tárgyak kollekciókba rendezve láthatóak, így nyomon tudjuk követni milyen tárgyak érhetőek el és mit szereztünk már meg. Remélhetőleg a még meg nem szerzetteknél lesz bővebb infó is a nevénél, hasznos ha külső forrás igénybevétele nélkül el tudjuk dönteni mik azok a tárgyak amikre hajtunk.

Új ellenségtípus

Azon túl, hogy van egy áruló awoken hercegünk, új közelharcos ellenfelek is lesznek, illetve a már említett sniperek.

Új játékmód

Gambit néven egy teljesen új (és izgalmasnak hangzó) játékmód lesz elérhető, erről jelent meg külön videó is a bejelentés óta, elég izmos téma, így lentebb külön kifejtem. Természetesen új raid is lesz, több ellenséggel, továbbá új és hamarabb elérhető challengeket igérnek.

Történet

Na itt jött a játékosok sokkolása...Az első reveal videóból lehetett tudni, hogy börtönlázadás lesz és Cayde-el az lesz a dolgunk, hogy megfékezzük / elfogjuk a szökevényeket, de hiába teljes mértékben logikus lépés, nem sokan gondolták ( vagy csak "tudták, de nem sejtették" ), hogy a Bungie meglépi, hogy megöli Cayde-t.

Tényleg meghal-e Cayde

Röviden igen.

A videóban látható, hogy lelövik a ghostját, illetve őt magát is, mégpedig a saját fegyverével, ami önmagában is külön felháborító, de még vérlázítóbb, ahogy közben önelégülten elmosolyodik Uldren Sov...

Tekintve, hogy vitathatatlanul Cayde a Destiny világának legnépszerűbb karaktere, rengeteg találgatás látott napvilágot, hogy mégis visszahozzák és hogyan. A legnépszerűbb a Cayde-7 elmélet, mely szerint "nem kell aggódni, hiszen ő exo majd rebootolják".

Nope. Az exok rebootolása arra jó, hogy töröljék az emlékezetüket, amire akkor van szükség, amikor az emberi tudat nem képes tovább megemészteni / ráébred a tudatalatti, hogy gép testben van, de ez nem hoz senkit vissza a halálból, azt a ghost intézi. Másik népszerű elmélet, hogy "majd kap másik testet", de az exok nem egyszerű AI-k, így nincs "biztonsági mentés" róluk, ha elpuszul a testük, meghalnak.

Ezen kívül, ha bármilyen más varázslatos módon feltámasztanák, kétlem, hogy bárki komolyan venné a jövőben a kiadót... Az egyetlen, amit el tudok képzelni egy későbbi esetleges játék / történetszál, ami időben korábban játszódik, így ugyan nem hozzák vissza, de szerepeltethetnék. Nagyon esetlegesen pár évvel később lehetne még visszahozni, ha közben sunyiban felépítenének a játék univerzumában egy olyan történetszálat, ami ezt lehetővé teszi, de ez is elég kockázatos lenne.

A trailer megjelenése óta interjúban is megerősítették, hogy valóban meghalt, és megindokolták, hogy miért is történik ez. Sajnos / szerencsére (amiért nem just for fun ölték meg) az indoklás teljes mértékben érthető, azon túl, hogy sötétebb, komolyabb történetet szerettek volna mesélni a következő kulcsmondatok hangoztak el:

We wanted to have consequence in a world filled with immortal heroes and we wanted that consequence to be personal.

Vagyis: Következményt szerettünk volna egy halhatatlan hősökkel teli világban és azt akartuk, hogy ez a következmény személyes legyen.

We wanted to make it, so you really hated them and I don't think there's anything more that we could have done to get the blood boiling than to off Cayde.

Vagyis: Úgy akartuk elkészíteni, hogy nagyon utáld őket (az ellenfeleket) és nem hiszem, hogy tehettünk volna többet azért, hogy mindenkinek forrjon a vére, mint, hogy megöletjük Cayde-t.

Sikerült-e elérni a céljukat?

Határozottan...csak egy hónapja kezdtem Destinyzni, de Cayde már az első jelenetével belopta magát a szívembe, a háttértörténetének utána olvasva pedig esélyem sem volt nem rajongani érte. Azonban az én saját egyetlen véleményemnél nyomósabb érv a tömérdek komment az összes kapcsolódó videó alatt, aminek nagy része az elvárt hüledezés és bosszúvágy körül forog.

Néhány kommentelőnek kifejezetten szélsőséges a reakciója, páran azt ígérik, hogy nem játszanak tovább a játékkal, mert ő volt az egyetlen karakter, aki érdekelte őket, van aki pedig azt írta, hogy ugyan már nem Destinyzik, de meg akarja bosszulni, így megveszi ezt is és az előző DLC-ket is. Voltak, akik még évekkel ezelőtt "megjósolták" régebbi fórumbeszélgetésekben, hogy ilyesmi fog történni...

Természetesen senkit sem szerethet mindenki, így azért van elvétve pár olyan kommentelő is, aki örömét fejezi ki, mert gyűlölte a karakterét.

A story reveal videóról

Ugyan magát a DLC-t nem befolyásolja, hogy milyen a trailer videó, de annyira zseniálisra sikerült, hogy muszáj pár szót ejtenem róla.

Rövid, letisztult, semmi felesleges nincs benne, csak a hátborzongató jelenet, ahogy a saját fegyverével lelövik, valószínűleg fejbe, csak hogy méginkább kivégzés érzése legyen. Az animációból mindenhol pontosan az érződik, ami kell: Cayde megfáradtan várja a halált, Uldron önelégült, a jelenet végén a holttestet otthagyva megállíthatatlanul elmasíroznak, és a zene mellé.....zseniálisan illik hozzá, nehéz elhinni, hogy nem ehhez készült.

A szám címe Go to the Light a Murder by Death-től, azon túl, hogy vadnyugatias hangzása van, ami Cayde gunslinger karakteréhez tökéletes, a szövegrészlet, ami közben szól:

A lonesome star, in a bitter sky,
I hear the hungry ghosts calling out in the night,
Just a couple victims of this brutal reprise,
Am I strong enough to let things just die?

I fight & I fight,
Just to keep the spark alive.
But if there's nothing on the other side,
Why can't I leave well enough alone & go to the light?

Ez nyersfordításban nagyjából:

Magányos csillag a keserű égben,
éhes szellemek szólítanak az éjszakában,
csak néhány áldozata ennek a brutális ismétlésnek,
elég erős vagyok, hogy csak hagyjam a dolgokat meghalni?

Harcolok és harcolok,
csak hogy életben tartsam a szikrát,
de ha semmi sincs a másik oldalon,
miért nem tudom annyiban hagyni és menni a fénybe?

Nehéz eldönteni, hogy Cayde vívódásáról szól, vagy a stúdióéról, hogy megöljék-e a legnépszerűbb karaktert, valószínűleg mindkettő.

A saját fegyverrel megölést említettem már többször, nem véletlenül, azon túl, hogy a legtöbb ember számára ez külön rossz érzést kelt, a fegyveren természetesen Cayde egyik megszokott szimbóluma látható az Ace of Spades (pikk ász).

Erről azt kell tudni, hogy exo lévén Cayde emlékezete meglehetősen hiányos, a fontos dolgokat különböző kártyalapokkal próbálja nem elfelejteni. Saját magára Ace of Spades-ként gondol, így eszerint saját maga okozta a halálát, ami végső soron igaz, a legtöbb elítéltet ő jutatta börtönbe. Továbbá még mielőtt exo lett, született egy fia, akire az első részben "Ace"-ként hivatkozik.

Destinytől függetlenül hagyományosan a pikk ász a "halál kártya", de a II. világháborúban (szerencsehozóként) és a vietnámi háborúban (a vietnámiak megfélemlítésére) is használta a jelképet az amerikai hadsereg, így összességében sok szimbolika van ebben kis részletben.

Új játékmód: gambit

Tömören 4-4 játékosból álló csapatoknak kell megküzdeniük egymással, illetve egyéb ellenfelekkel (4v4 PvPvE = Person v Person v Environment).

A két csapat két különböző arénában harcol, az ott található ellenfelektől kell mote-nak nevezett tárgyakat gyűjteni, amelyeket az arénájukban lévő bank-ban használhatnak fel a játékosok.

A játékot az nyeri, aki előbb győzi le a saját arénája boss-át (prime evil), már ha ez sikerül nekik.

A moteok felhasználása

Az arénában előforduló ellenfeleknél erősebb lényt lehet küldeni a másik csapat arénájába, akit amíg nem győznek le, nem használhatják a bankot.

 • 5db-ért small blockert (kis blokkoló)
 • 10db-ért medium blockert (közepes blokkoló)
 • 15db-ért large blockert (nagy blokkoló) küldhetünk játékostársaink nyakára.

25 mote-ért pedig az egyik saját csapattagunk mehet át a másik arénába, hogy rendet tegyen a másik csapat köreiben.

75 mote-ért lehet előhívni a prime evilt, innentől időre megy a játék (nem fejtik ki szóban, csak a videóban látszik számláló onnantól, hogy boss fight van), de még itt se kell a véletlenre bízni, hogy az ellenfél csapat le tudja-e győzni a főellenséget, ugyanis továbbra is lehetősége van egy-egy csapattagunknak átmenni a másik arénába, hogy feltartsa őket.

Az időveszteségen kívül a guardiannál lévő mote-ok is elvesznek, amennyiben meghal.

Megjelenési dátum, ár és egyéb információk

Az új DLC szeptember 4-én érkezik, a kezdő ár €39.99 (~12.800 Ft).

Három elérhető csomag van jelenleg, mindegyikhez kell az alapjáték és az előző két DLC:

 • Standard Edition (Forsaken)
  • €39.99 (~12.800 Ft)
 • Forsaken + Annual Pass
  • €69.99 (~22.400 Ft)
  • a jövőre tervezett további három DLC-t is tartalmazza (ezek kiadásának tervezett dátumai: 2018 tél, 2019 tavasz, 2019 nyár)
 • Digital Deluxe
  • €79.99 (~25.600 Ft)
  • tartalmazza a Forsakent, az Annual Pass-t, továbbá a The Awoken Legend Set-et (Wrath Majestic Legendary Bow Ornament, Dirge Paladin Emblem, Vestian Ghost Shell)

Előrendelés esetén Cayde exotic tárgyait kapjuk meg ( Ace of Spades, Last Hand Exotic Ornament, Queen of Hearts Exotic Ship, Standoff Exotic Emote, Shades of Cayde-6 Armor Shaders).

 A battle.net oldala szerint augusztusban terveznek open bétát (limitált mennyiségű béta kóddal) és early accesst, ezzel kapcsolatban a játék oldalára hivatkoznak, de ez az aloldal még nem él.

Amennyiben felkeltette az érdeklődéseteket a Forsaken, de még nem rendelkeztek az idei DLC-kkel, most akciósan megvehetitek még két napig €34.99 (~11.200 Ft) helyett €19.99-ért (~6.400 Ft) Humble Bundle-on.

 

Rövid összefoglaló


Megjelenés és ár

 • szeptember 4-én érkezik
 • akik előrendelik azok Cayde exotic cuccait kapják (hajó, fegyver, ornament, shader)
 • 3 csomag van jelenleg:
  • Standard Edition (Forsaken) €39.99 (~12.800 Ft)
  • Forsaken + Annual Pass €69.99 (~22.400 Ft)
  • Digital Deluxe €79.99 (~25.600 Ft)

 

Történet

 • lázadás a börtönben -> kiszabadulnak -> le kell őket vadászni
 • Cayde meghal és valószínűleg nem támasztják fel
 • Cayde-t Uldren Sov, az awoken herceg öli meg

 

Újdonságok

 • új helyszínek Tangled Shore és Dreaming City (ez utóbbi folyamatosan változni fog)
 • új ellenségtípusok: mesterlövészek illetve új közelharcos ellenfelek
 • új fegyverrendszer és újfajta fegyvertípus (modern íj)
 • új fegyverek és exoticok
 • 9 új super képesség (pl. késdobálás, pöröly tűztornádóval, kamehameha)
 • kollekciók (rendszerezve listázza az elérhető és már megszerzett tárgyakat)
 • új raid, több ellenféllel
 • új játékmód: gambit

 

Új játékmód: gambit

 • 4v4 PvPvE (két 4 fős csapat egymás és a környezet ellen)
 • a két csapat két külön arénában harcol
 • aki előbb győzi le a bosst (prime evil) az nyer

 

A játék elemei

 • fight: főleg a megszokott ellenfelekkel és a prime evillel, opcionálisan a másik csapattal
 • collect: a megszokott ellenfelek mote-okat dobnak
 • bank: itt lehet felhasználni a mote-okat
 • invade: egy csapattag átmehet a másik csapat arénájába rájuk vadászni

Blockereker lehet küldeni a másik csapatra a motekoért, amiket le kell ölniük, addig nem használhatják a saját bankjukat.

A moteok értéke
 • 5db: small blocker
 • 10db: medium blocker
 • 15db: large blocker
 • 25db: a csapat egyik tagja megy át levadászni a másik csapatot
 • 75db: jön a prime evil -> időlimites

Ha a guardian meghal akkor a nála lévő moteok elvesznek, az invade lehetőség a boss fight alatt is fennáll.

Szükség van az összes előző DLC-re is, ezek jelenleg akciósak (-43%) még két napig Humble Bundle-on.

vissza