Close to the Sun – teszt

2020-09-16 21:22:00

Mindig is oda voltam a görög mitológáért… Na, de hogy jön ez ide? Alanyunk címe Close to the Sun, melyről először Daidalosz és Ikarosz viasszal és mézzel összeragasztott szárnyainak története ugrott meg, majd mikor szembejött velem Prométheusz májcsipegetős sztorija, tudatosult bennem, hogy az sem áll messze a naptól. Leszögezném, a játéknak ezekhez semmi köze, csak egy kis kalandozásként említettem meg. De ha már a történelemnél tartunk, Nikola Tesla nevét bizonyára mindenki ismeri…

A Close to the Sun alapjait tekintve egy alternatív történelmi thriller, melyben a feltaláló ambiciózus, vad, és gyakran romlott ötletei mind életre kelnek. Néhány ismétlődő próba, és egyes szegmensek hibái kissé következetlenné teszik a projektet, mégis szinte vonz, hogy eltévedjünk a játéktér folyosóin. Főszereplőnk egy kíváncsi újságíró, Rose, aki Tesla hatalmas, Helios nevű (haha, ismét egy görög név) űrhajójára kényszerül, hogy megtalálja, és megmentse húgát Adát. Nem tart soká, hogy a történet más irányba is elinduljon, és a sok mellékút, az elhúzódó kérdések, és a sok furcsa rejtély miatt bár lassan indul, egy izgalmas, kb. 7 órás sztorin vezet végig.

Bár a fejlesztőcsapat még mindig kiáll kijelentése mellett, miszerint a játék nem akar Bioshock lenni, nekem mégis minden percben eszembe jutott róla 2K Games ikonja. Hozzátenném, vannak köztük alapvető különbségek, és jobb kifejezés híján egy art deco stílusú sétaszimulátorként írnám le a Close to the Sun-t, és amikor azt mondom, séta, a szó szoros értelmében gondolok rá. Rose még akkor sem menekül, mikor egy késsel hadonászó mániákus, Ludwig üldözi. A sztorit nem lőném le, de annyit hozzátennék, nagyon történetorientált projektről beszélünk, és hatalmas hangsúly helyeződik mindenre, amire ránézünk. A lassú ütem lehetővé teszi, hogy mindent befogadjunk, és a finomabb, visszafogottabb elemeket is figyelembe véve apró nyomokra is rábukkanjunk. Hozzátenném, a jumpscare-ek is pontosan azon alapulnak, amit éppen csinálunk, vagy ahová épp nézünk.

„Az idő antitestje” – ha ezt így hallod, valószínűleg kissé zavaros a dolog… Mindenki így van ezzel, és bár a játék kisebb következtetéseket von maga után, hatalmas kérdéseket hagy megválaszolatlanul, melyekre a magyarázat minden esetben a tudomány. Hallhatunk az időutazásról, az elektronok elméletéről, a halálsugarakról, melyeknek nagy része nem is nyer különösebb értelmet, még ha érdekes is. A Nap jelentése itt inkább a körültekintés és felfedezés képességére utal, a környezet pedig nem csak hogy remek dizájnnal bír, de rendkívül részletes. A legkisebb tábladarabkák vagy újságcikkek is hozzátesznek valamit a világépítéshez, egy univerzumhoz, ahol Tesla és Edison versengése két megalitikus vállalat közötti konfliktushoz vezet. Ez tényleg egy olyan kozmosz, mely megérdemli a figyelmet.

Kiemelném a rejtvényeket is. Számos ilyennel találkozhatunk a kaland során, és bár legtöbbjük meglehetősen egyszerű, néhányuk megfelelő időzítést és logikus gondolkodást is igényel. Itt ismét megemlíteném a gyűjthető jegyzeteket, hiszen sokszor ezek jelentik a kulcsot a megoldáshoz. E kis történetdarabkák bármily’ jelentéktelenek, véleményem szerint örömet okoznak, ha megkapják a kellő figyelmet. A háttérzajok és csevegések is hozzájárulnak a hangulatteremtéshez.

Több karakterrel is összefutunk utunk során, legyen az Ada, Nikola Tesla, vagy bárki, de a legnagyobb potenciál egy Aubrey nevű figurában rejlik, kinek kijelentései bár humorosak, szomorúság rejlik mögöttük, mikor fény derül háttértörténetére. Mindenesetre az, hogy a legjobb barátja kezét használja hátvakaróként, sokat elárul elmeállapotáról. Egyszerűen zseniális!

Ha egy mondattal kellene jellemeznem a Close to the Sunt, az az lenne, hogy kitölti a légkört. A remekül megalkotott, rendkívül összetett világhoz egy olyan látvány párosul, mely túlmutat rengeteg AAA cím teljesítményén, még ha a költségvetés rendkívüli mértékben el is marad tőlük. A részletekre való összpontosítás zseniális, és bár korábban hét órányi kalandot emlegettem, ez nagyban függ a felfedezési hajlamtól.

Mindent figyelembe véve csak ajánlani tudom a játékot. Fantasztikus világfelépítés, hihetetlenül részletes és hangulatos környezet, érdekes karakterek nagyszerű színészi- és hangjátékkal. Az egyetlen probléma talán hogy az ember nem érez késztetést, hogy újrajátssza… de ha valaki úgy érzi, van még mit felfedeznie, érdemes lehet visszatérni.

vissza

Close to the Sun

Platform: PC, PS4, Xone, Switch
Kiadó: Wired Production
Fejlesztő: Storm in a Teacups
Kiadás dátuma: 2020. május 5.

GOG link

+ fantasztikus világfelépítés
+ részletes, hangulatos környezet
+ érdekes karakterek
+ háttérzajok, hangok
+ magyar felirat

- rengeteg megválaszolatlan kérdés
- üldözési szekvenciák
- korlátozott újrajátszási érték

80 %