Century: Age of Ashes – teszt

Ne állj a sárkány és haragja közé!

2021-12-04 16:40:00

Még a tavalyi The Game Awards meglepetései között debütált a Playwing epikus küzdelmeket és pörgős játékmenetet ígérő sárkánycsata-projektje, a Century: Age of Ashes. Mint e gigászi lények rajongója, tűkön ülve vártam, mi sülhet ki egy efajta játékból, majd februárban a korai hozzáférés keretein belül bele is vetettem magamat az amúgy ingyenes móka rejtelmeibe. E fázis után újabb optimista gondolatok lepték el az agyamat, és mosolyogva vártam a megjelenést, mely némi halasztés után december 2-án be is következett.

Aki esetleg nem ismerné a játékot, annak elöljáróban annyit mondanék, hogy egy harmadik személyű nézetes, sárkánylovaglós „lövöldéről” beszélünk, melynek keretein belül három darab hat fős csapat esik egymásnak a győzelem érdekében. Az oktató módban a repülés számos technikai aspektusát, illetve a támadó és védekező manővereket elsajátítva vághatunk bele a csatákba.

Mielőtt azonban ez megesne, osztályválasztáson esünk át, ahol erőt és képességeket mérlegelve a sebzésre összpontosító Marauder, a lopakodásra fókuszáló Phantom, vagy a támogató stílusú Windguard közül választhatunk. Mindegyikük egyedi tálentumokkal bír, de vannak megosztott képességek is több sárkányharcos között. A csata előtt kiválaszthatjuk, mely gyenge, illetve mely erős csapásokkal felszerelve vágunk neki a küzdelmeknek.

A csaták is több módban zajlanak. A Carnage módban hat fős csapatmeccsek bonyolódnak le, a Gates of Fire keretein belül a zászlórablás rejtelmeibe merülhetünk el, a Spoils of War reflektorfényébe pedig az arany kerül, melyet az ellenségtől ellopva kell felhalmoznunk, miközben védjük saját fészkünket. Tekintve, hogy néhány percenként új, kisebb célok jelennek meg a feladatlistában, nagy előny, ha ismerjük a térképet és csapattársainkat, illetve folyamatos kommunikációban vagyunk.

A meccsek folyamán összegyűjtött pénz és tapasztalati pont különféle kozmetikumokra váltható be, nem csak lovasainkra, de sárkányainkra is. A pénzgyűjtés egy másik módja egyébként a napi és heti kihívások teljesítése, melyek még színesebbé varázsolják a játékmenetet. A legérdekesebb dolognak mégis a sárkánytojásokat tartom. Nem csak a megszerzésük folyamata, de a kikeltés és a lények felnevelése is feladataink közé tartozik.

A látványvilág és a zene szintén epikus, az animációk is elég epicre sikerültek. A fejlesztők külön Discord szerverrel és közösségi fórummal segítik a játékosokat, mely számomra szintén nagy jelentőséggel bír. A egyes csomagok megvásárlása bár pontgyűjtés terén eredményez némi előnyt, a fizetős dolgok nem növelik a nyerési esélyeket, tehát nem pay to win a dolog.

Ha tehát szereted a sárkányokat, vagy csak szimplán egy szórakoztató többjátékos projekt után kajtatsz, a Century: Age of Ashes mindenképp megér egy próbát. Külön érdekességként említeném meg, hogy a játék maga ingyenes, egyedül a kozmetikumokért fizethetünk. Az osztályok és képességek szűk kínálata miatt egy idő után unalmassá válhatnak a dolgok, de ha vannak ismerőseink, akikkel közösen munkálkodunk, jó móka a sárkányharc eme módja. A folyamatos kihívásoknak köszönhetően nálam még biztosan jó ideig magasan tartja az érdeklődési szintet.

vissza

Century: Age of Ashes

Platform: PC, PS4/5, Xbox One/Series X|S
Kiadó: Playwing
Fejlesztő: Playwing
Kiadás dátuma: 2021. december 2

+ ingyenes
+ sárkányok
+ zene
+ látványvilág, animációk

- kevés sárkány, osztály és képesség
- egy idő után monotonná válhat

85 %