Benq EW3880R - Áttekintés

2022-03-19 10:05:00

Több mint 20 éve dolgozom számítógépekkel és mindig is két monitort használtam. Régen gyakran néztek furcsán az emberek, átlagos felhasználóként az ember nem igazán látja  miért is lehet fontos egynél több megjelenítő. Ahogy az évek teltek lassan már a hétköznapi háztartásokban is egyre gyakrabban láttuk azt, hogy valakinél több monitor is van az asztalon. 

Amikor megjelentek az első ultraszéles monitorok nagyon nagy érdeklődéssel követtem a fejlődés irányát. Nyilván nem vagyok vele egyedül, hogy ha már kettő vagy akár több  monitor van az asztalon akkor az legyen egyforma. Erre mindig is is kényesen figyeltem. Azonban jártam már úgy is, hogy megvettem egy monitort ami kifutó modell volt és hetekig vadásztam, hol tudnék még egyet venni, hogy a lelki békém is megmaradjon :-)

Nos ebbe a némely esetben igen kényes vagy inkább körülményes szituációkra jött nagyon jól az ultraszéles monitorok elterjedése.

Benq EW3880R - Mr.widescreen!

Az EW3880R 21:9-es képaránnyal és 3840x1600-as felbontással rendelkezik. Akik most esetleg felkapják a fejüket és nem tudják hirtelen mihez viszonyítani azok képzeljenek el 4 darab A4-es ablakot egymás mellett. Szerintem mindenki aki egy monitort használ, rendszerszinten úgymond már tudat alatt nyomja az alt+TAB kombinációt, ha mondjuk netezés közben szeretné a letöltött fájlokat rendezgetni. Pontosan az ilyen a hétköznapokban szinte észrevétlen folyamatokat is elhagyhatjuk akkor ha több monitort vagy egy ultraszéles monitort használunk. Az, hogy a használat a lehető legkevésbé terhelje meg a felhasználót az EW3880R ível panellel került forgalomba.

Pozicionálás

Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal a ténnyel, hogy nem véletlenül létezik több fajta monitor. A számítógépet használók köre igen széles spektrumon mozog és ezzel arányosan a felhasználás módja is ugyanilyen széles. Nem véletlenül találkozunk a “gamer” vagy “ entertainment” jelzővel amikor egy webáruházban vagy esetleg egy boltban a monitorokat nézzük. Anélkül, hogy ezt a témát és az ehhez kapcsolódó képfrissítés vagy akár a Freesync/G-sync kérdésekbe belemennénk azt javaslom mindenkinek aki monitort készül vásárolni, hogy mindenképpen legyen tisztában azzal, hogy mi lesz a fő felhasználása a monitornak. Még egy középkategóriás gamer monitor esetében az ember nem találkozik hátránnyal miközben a gépet egyéb dolgokra is használja mint a játék, addig ha valaki megvesz egy irodai célokra vagy esetleg prezentációs célokra javasolt monitor, ott bizony ha játékra kerül a sor nem lesz őszinte a mosolyunk.

Felhasználási lehetőségek

A BenQ az EW3880R monitort otthoni szórakozáshoz javasolja a weben elérhető információk szerint. Itt érzem a szükségét annak, hogy alapvetően is kivesézzük ezt a monitort.

Képernyőméret 37.5 col
Paneltípus IPS
Háttérvilágítási technológia LED háttérvilágítás
Felbontás (max.) 3840x1600
HDR HDR10
Válaszidők (GtG) 4 ms
Frissítési frekvencia (Hz) 60
Képarány 21:9
Beépített hangszóró 2.1 csatorna (3Wx2 + 8W mélysugárzó)
HDMI (v2.0) 2
DisplayPort (v1.4) 1
USB C(PowerDelivery 60W, DisplayPort Alt Mode, Data) 1
USB 3.0 ( Downstream ) 2

Ha valakinek esetleg az lenne az elképzelése, hogy ezen kifejezetten jó lehet játszani, akkor egy kicsit el kell keserítsem, mert gyors tempójú akció játékokhoz nem igazán alkalmas a 60Hz-es frissítési frekvencia miatt. Kompetitív játékok esetén előfordulhat, hogy hátrányban leszünk ha van olyan ellenfelünk aki 120Hz vagy nagyobb képfrissítéssel rendelkezik. Ha kifejezetten játékhoz keresünk monitort akkor érdemes megnézni a gyártó Moboiuz EX2710 vagy EX2780Q típus jelzéssel ellátott eszközeit.

A monitor alapvető tulajdonsága (21:9 képarány) ellenére a gyártó fő szempontnak az otthoni szórakozást emelte ki, azon belül is a filmezést. Azonban az 1000:1 kontrasztarány és a 300 nit fényerő egy kissé középszerű. A BenQ ezt a problémát a HDRi ( szimulált HDR ) technológiával kompenzálja. És itt kapcsolódunk vissza a monitor alapvető tulajdonságához. Ha mondjuk valamelyik streaming szolgáltató platformjáról válogatunk magunknak nézni valót akkor elég gyakran találkozunk majd azzal a jelenséggel, hogy alul felül egy fekete sáv lesz, mivel még a natív 21:9 arányú tartalmak sem töltik ki mindig az egész képernyőt.   

Brightness Intelligence Plus technológia

A Brightness Intelligence Plus technológia tökéletesen érzékeli a környező fény erősségét, valamint színhőmérsékletét, majd a megtekintés kényelmének tökéletesítésére automatikusan állítja be a fényerőt és a színhőmérsékletet. A megjelenített tartalom világos részletei nem kerülnek túlexponálásra, valamint a sötét területek tisztán láthatóak maradnak.

Hang

A képernyőbe épített Trevolo hangszórók ( 3Wx2 + 8W mélynyomó ) viszont figyelemre méltó hangzást biztosítanak. Ez a leosztás kiemeli az EW3880R-t a multimédiás monitorok szegmenséből. A hang mindig tiszta, a basszus erős és közben a magas hangok is tiszták maradnak.

Magasabb frissítési frekvenciával és esetleg Freesync vagy G-sync támogatással a monitor már már a felső kategóriába tartozna és fantasztikus lenne. Alapvetően egy olyan munkához ajánlott de általánosságban minden egyéb feladatot ellátó monitor az EW3880R amit sok pénztárcabarát alkalmi számítógép-felhasználó fog szeretni.

Jellemzők

A BenQ nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a HDRi és a technológia által nyújtott előnyők mindenki számára ismertek legyenek. A HDRi vagy az OSD-n keresztül aktiválható vagy a monitor mellé adott távirányító segítségével. Három üzemmód érhető el: 

  • Cinema HDRi
  • Game HDRi
  • HDR

Mindenképpen érdemes megnézni, hogy Windows esetén aktív-e az operációs rendszer HDR funkciója, mert ilyenkor bizonyos jeleneteknél nagyon érdekes/illetve hiányos képpel is találkozhatunk. 

Mindenképpen érdemes megemlíteni a KVM funkciót is melynek segítségével a billentyűzet és az egér a monitorba is csatlakoztatható. Ez a funkció illetve inkább szolgáltatás az ami felteszi az “i”-re a pontot. Az EW3880R gyakorlatilag egy dokkoló állomás szerepét tölti be, elég ha type-c kábelen keresztül csatlakoztatjuk a laptopunkat és már kezdődhet is a munka. 

Összegzés

Kivételesen jó volt dolgozni  BenQ EW3880R monitorral. Hatékonyság szempontjából felbecsülhetetlen egy megjelenítőn több különböző munkafolyamat kezelése. Az Ultra HD 3840x1600-as felbontás minden tekintetben kristálytiszta, egyenletes megvilágítással párosulva valóban nem fáradt el a szemem a szokásos munkák elvégzése alatt. A további hatékony munkavégzés érdekében a monitor rendelkezik Flicker-Free villogásmentes technológiával,ePaper üzemmóddal, színtévesztők számára kifejlesztett színjavító üzemmóddal és emellett alacsony-kékfény kibocsátással. 

Otthoni szórakozás szempontjából mindenképpen kiemelkedő hangélményre számíthatunk, ami egy kicsit feledteti a pillarboxokat. 

Kiknek ajánlott:

  • Akiket a munkavégzés egész nap a monitor elé köt
  • Akik szeretnek a gép előtt filmezni ( Egyre több tartalmat kínál a Netflix és az Amazon is 21:9 képaránnyal.)
  • Akinek fontos a tiszta hangzás és nem szeretnének ezért extra hangrendszert alkalmazni.

Kiknek nem ajánlott:

  • Ha játékos vagy
  • Ha valós HDR megjelenítést szeretnél

További érdekes információk a termékkel kapcsolatban:

vissza