BenQ EX2780Q áttekintés

2021-08-31 12:49:00

A BenQ EX2780Q elsősorban a játékra tervezték-144 Hz-es frissítési gyakorisággal és az AMD FreeSync technológiájának támogatásával-, de ez a 27 hüvelykes monitor szokatlan funkciókkal rendelkezik, amelyek kiemelik a szokványos gamer monitorok közül. Ezek közé tartozik a távirányító és - a legfigyelemreméltóbb - egy meglepően jó hangszórórendszer, amelyet egy mélynyomó erősít, hogy kellemes basszust biztosítson. Jól kezeli a HDR -tartalmakat, és a BenQ további élménytt kínál saját HDRi -technológiáján keresztül.

EX2780Q

Egy kicsit a HDRi -ről, mivel ez egy új kifejezés: a HDRi a BenQ saját technológiája, amely a HDR -tartalom jobb megjelenítésére irányul. (A cég szerint az "i" az intelligenciát jelenti.) Míg a HDR javítja a jelenet kontrasztját és dinamikus tartományát (a fény vagy árnyék finom fokozatának visszaadásának képességét), a HDRi tovább javítani a HDR képeket. Hardveres és szoftveres összetevőket is tartalmaz.

A monitor alsó előlapján található érzékelő méri a környezeti fényt, és lehetővé teszi, hogy az EX2780Q a változó körülményeknek megfelelően állítsa be képernyő fényerejét. Ezenkívül a HDRi általában világosabbá teszi a sötét területeket anélkül, hogy túlexponálná a világos területeket, ami kiegyensúlyozottabb képet eredményez. Ezenkívül automatikusan módosítja a színegyensúlyt és a telítettséget, a megjelenített tartalomtól függően.

Az EX2780Q két különböző HDRi módot kínál: Cinema HDRi és Gaming HDRi. A tesztelés során azt tapasztaltam, hogy általában a HDRi módok (és különösen a Cinema HDRi) jobb kontrasztot biztosítanak, mint amikor a monitort DisplayHDR -re (módosítatlan HDR) állították be.

Az EX2780Q külseje az új technológiára támaszkodva egyszerű de határozott vonásokat hordoz, matt fekete borítássall, bronz színű alsó előlappal és talppal. A felső és az oldalsó keret szinte láthatatlan.

Az EX2780Q viszonylag szerény portválasztéka két HDMI 2.0 portot, egy DisplayPort bemenetet, egy USB-C portot és egy hangkimeneti aljzatot tartalmaz. Az USB-C port támogatja az adatátvitelt és a videobemenetet, valamint az akár 60 wattos áramellátást, ami elegendő ahhoz, hogy gyorsan fel lehessen tölteni egy laptopot, még akkor is, ha a kapcsolaton keresztül tartalmat jelenít meg.

Az (OSD) menüt a monitor hátulján található miniatűr joystick vezérlővel vezérelheti, a jobb alsó sarok közelében. A menük könnyebben navigálhatók a joystick-kal, mint a sok monitoron található gomb-alapú vezérlőrendszerekkel. Ha a joystick nem elég kényelmes, akkor az EX2780Q OSD -jét is kezelheti a mellékelt kézi távirányítóval, amellyel elérheti az OSD menüket, engedélyezheti a HDRi funkciót, és egyetlen gombnyomással szabályozhatja a hangerőt.

Az OSD hét főmenüpontot kínál: Bevitel, Kép, Szín, Hang, Szemkontroll, Egyéni kulcs és Rendszer. A Bemenet menüpontban a HDMI, DisplayPort és USB-C bemenetek között válthat. A Kép menü segítségével szabályozhatja a fényerőt, a kontrasztot, az élességet és hasonlókat. A Szín menüből 11 színmód közül választhatsz, köztük a Standard, az Alacsony kék fény, három játékmód, két Egyéni mód és az M-book (a MacBook számára készült mód. A HDR üzemmódok között is válthatsz.

A Hang menüből nemcsak a hangerőt szabályozhatja vagy a hangot némíthatja, hanem öt hangmód között is válthat: Live/Pop, Mozi, Párbeszéd/Vokál, Játék és Rock/Buli. A Szemvédelem hozzáférést biztosít az Alacsony kék fény beállításhoz (ismét) és számos hasonló finomhangoláshoz. Az Egyéni kulcs segítségével két testreszabható színmódot állíthatsz be, végül pedig a Rendszer menü következik, amelyen a FreeSync, az USB-C konfiguráció, az OSD beállítások (például a nyelv) és hasonlók vezérelhetők.

Audio

A BenQ az EX2780Q hangminőségét ahogy azt előzetesen is kiemeltem, nagyon komolyan vette ebben a monitorban. A legtöbb (játékorientált vagy egyéb) kijelző esetében a hang a legjobb esetben is csak utólagos szempont. Ha egyáltalán beépített hangszórókkal rendelkeznek, akkor azok általában ónos hangzást adnak, gyenge mélyfrekvenciás (basszus) hangvisszhanggal, és nagyobb hangerőn torzítással, ha egyáltalán el tudják érni azt - sok esetben a hang kifejezetten halk.

Játékos szemszögből

Mint sok BenQ gaming monitor, az EX2780Q sincs túlterhelve gaming funkciókkal (például LED háttérvilágítással/környezeti megvilágítással vagy számos gaming-specifikus menüvel), de az a kevés, ami van,az számít valójában. Az AMD FreeSync és 144 Hz-es frissítési frekvencia.

A monitor jól kezelte a játékokat és a benchmark-futtatást a Final Fantasy XV, a Shadow of the Tomb Raider és a Far Cry 5 címekkel.. A Game HDRi, Cinema HDRi, DisplayHDR és SDR módok között váltogattam, és a Cinema HDRi mutatta a legjobb kontrasztot.

Összegzés

De a BenQ egy szuper hangrendszert biztosít és úgy kezeli a HDR-t (mind a DisplayHDR-t, mind a BenQ HDRi-javítását), mint a nagyok. Mivel a BenQ EX2780Q képes kezelni a játékokat, videókat és fényképeket, miközben kiváló hangzást biztosít - a legjobbat, amit az elmúlt években számítógépes monitoron hallottam - és olyan extrákat, mint a távirányító, a BenQ EX2780Q kiérdemelte a kifejezetten ajánlott kategóriát. 

vissza