Bee Simulator – teszt

Be a Bee!

2019-11-16 18:20:00

A Bee Simulator, mint cím eléggé megtévesztő lehet, ugyanis bármilyen meglepő, nem szigorúan a rovarlétre összpontosító szimuláció, sokkal inkább egy kaland vagy ügyességi játék, és ezzel nincs is baj! Virágok fölé kitűzött aranykarikákon átrepülni a pollengyűjtés apropóján, darazsakkal való harc, időzített utasítások, stb. Nézzük tehát, mit kínál!

E csodálatos, családbarát, kellemes, nyugodt környezet (mely alapján a cím kifejezetten a fiatalabb játékosokat célozza meg) talán legnagyobb erőssége, hogy nem emberként, hanem teljes mértékben a méhek szemszögéből szemléljük.  Állatkert, csónakázó tó, vidámpark, és a legjobb az egészben, hogy nem kell belépőt fizetni. Na, de viccet félretéve tényleg kellemes csalódás volt belépni a játékba. Néhány gyors útmutató Alicetól, megvolt a bemutatkozás a királynőnek, elneveztük méhünket, és irány a pollen!

A képernyőn szinte mindig száz meg száz virág jeleik meg egyszerre, így nincs túl nehéz dolgunk. Gyorsíthatunk a tevékenységen a méhlátás képességével, mely lehetővé teszi, hogy a ritkább növényeket más színnel lássuk. A sprintet ez esetben a „beetro” helyettesíti, melyet nagy cukortartalmú üdítőkre vagy ételekre telepedve tölthetünk fel.

Sokkal több izgalmat nyújtanak majd a „sztori” küldetései. Ezek egy-egy kisebb történeten vezetnek végig, ahol az emberek által fenyegetett kaptárunk helyett kell új helyet találni. Itt a más méhekkel való beszélgetésből tudhatunk meg többet a fajról, illetve kaphatunk útmutatást, mely tevékenységekben lehetünk a segítségükre. Ezen feladatok egyfajta minijátékok: küzdelem rivális méhekkel vagy darazsakkal, előre meghatározott fajtájú virágpor gyűjtése, elveszett méhek keresése és visszavezetése, stb.

Érdekesség, hogy a park hiába van tele emberekkel, kutyákkal, valamint az állatkert lakóival, nemhogy alapjáraton nem foglalkoznak velünk, de még egy csípés után sem vesznek rólunk tudomást. Néhányuk egy-egy legyintést tesz elűzésünk érdekében, de kb. ez minden. Semmi nem hal meg… Még a rivális darazsak is elrepülnek vereségük után. Van azonban néhány misszió, ahol kitör a káosz, mikor arcon csípünk egy épp virágokat szagolgató kisfiút, vagy minden ok nélkül kipukkasztunk léggömböket. A játék talán legjobb pillanatai, mélyen tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A bántalmazás ellensúlyozásaként néhány feladat sokkalta barátságosabbnak bizonyul. Segíthetünk például hangyáknak átjutni némi vízen, ami szívszorító pillanatokat eredményez. Na jó, ez azért kissé túlzás, de tény, hogy aranyos.

Kozmetikai cuccok feloldására is van lehetőségünk, véleményem szerint a legjobb pillanatok, amikor kalózkalapban vagy forgalmi kúppal (VLC ikon) a fejemen röpködtem. Nem ez az egyetlen dolog, ami eltávolodik a valóságtól, elvégre bármekkora örömöt is okoz mások szemközt csípése, a néhány másodperces nevetgélés után hosszú gyötrelmek következnének, és fullánkunk elvesztésébe kínkeserves módon halnánk bele.

Na, morbidságból elég, mint említettem, a Bee Simulatorban senki és semmi nem hal meg! Még egy pókhálóba is belerepültem kíváncsiságból, mi történik… Nem különösebben félelmetes. Hosszú idő áll rendelkezésünkre a szökéshez, mielőtt a pók felküszködi magát a hálón. Kattintgatással kell a zöldben tartanunk egy sávot, majd ezt még kétszer megismételni, és szabadok vagyunk. Ha nem sikerül, nos… ugyanúgy szabadok vagyunk, csak néhány percig szédelgünk majd.

Osztott képernyős módot is kapunk, ami sajátos térképekkel, kooperatív és kompetitív versenyekkel van teletűzdelve. Akár négyen is szórakozhatunk néhány délutánon át.

És ez talán minden, amit el tudok mondani a Bee Simulatorról. Nem túl tartalmas, de telis-tele van hasznos információkkal a méhekről, és bár a fiatalabbakat célozza a projekt, ezek, a töltőképernyőkön feltűnő szövegek sokak számára árulhatnak el újdonságokat. tudtátok például, hogy télen e parányi lények csomókba gyűlnek össze, és hullámoznak szárnyaikkal, ezzel melegítik magukat 18-20 ℃ körüli hőmérsékletre?

Összegezve tehát a Bee Simulator néhány délutánra esetleg le tudja foglalni az embert, és a fiatalabbak számára egyfajta tanulási lehetőséget is biztosít, de különösebben mély nyomot nem hagy maga után. A kooperatív szórakozás kissé meghosszabbítja a számítógépen eltöltött időt, de engem speciel eléggé frusztrált, hogy a zümmögést alig hallani. Itthon, ha kimegyek, és méhek repkednek a közelben, majdnemhogy félelmetesek… Itt pont az ellentétje. Aki szeretné kipróbálni, a játék elérhető az Epic Games Storeban, valamikor a jövő év folyamán pedig a Steamen is elérhetővé válik.

vissza

Bee Simulator

Platform: PC, Xbox One, PS4, Nintendo Switch
Kiadó: Bigben Interactive
Fejlesztő: Varsav Game Studios
Kiadás dátuma: 2019. november 14.

+ érdekes információk
+ méh lét

- halk zümmögés
- rövid szórakozás

75 %