TT Isle of Man: Ride on the Edge 3 – teszt

2023-06-12 17:43:00

Az Isle of Man Tourist Trophy minden idők egyik leghíresebb, de egyben legveszélyesebb motorversenye is, melyet már 1907 óta megrendeznek. Jó ideig a MotoGP versenynaptárának részét képezte, de ami még érdekesebb és durvább statisztika, hogy az immáron majdnem 120 éves történelme során mintegy 265 versenyző vesztette életét ennek keretein belül, nem beleszámolva ebbe a nézőket ért tragédiákat. A rengeteg haláleset miatt 1977-ben megfosztották világbajnoksági státuszától, azóta az emberek nem címszerzés céljából, hanem saját akaratból állnak rajthoz.

E versenyt hivatott feldolgozni a TT Isle of Man: Ride on the Edge 3 is, mely a MotoGP 23 után egy egészen más élmény, és melyet játszva számunkra is világossá vált a rengeteg tragédia miértje.

Bár a motorok kezelhetősége kiváló, az irányítás tanulási görbéje itt is rendkívül meredek. A motorok nehezek, így minden kanyar nagymértékű pontosságot igényel. Az egyenesekben a sebesség kezelése nem tűnik nehéz feladatnak, de tekintve, hogy már-már klausztofóbikusan szűk, fákkal, sziklákkal és más tereptárgyakkal körülölelt utakon száguldozunk, a gombóc végig a torkunkban van. Ja, és erre még egy lapáttal rátesznek az esésekről visszajátszott animációk.

Még a MotoGP után is beletelt 1-2 órába, mire nagyjából egyensúlyba tudtam hozni a motor súlyát, erejét és sebességét, de ha egyszer sikerül ezt kiismerni, és tudatában vagyunk a veszélynek, mégis sikerül keréken maradni, hihetetlenül izgalmas és kifizetődő az élmény.

A játék egyébként rengeteg szabadságot kínál, ami a sziget felfedezését illeti. Amikor nem versenyzünk, szabadon kóvályoghatunk, hogy megismerjük az egyes útszakaszokat, bár a táj kidolgozottságába a fejlesztők nem fektettek kifejezetten sok energiát, elvégre ilyen sebesség mellett nemigen van időnk gyönyörködni benne. Ezzel ellentétben a karakterkidolgozások szépek, a többi versenyző remekül fest a képernyőn.

Ahogy áthaladunk a szigeten, különféle ikonok tűnnek fel a térképen. Részt vehetünk a 2022-es Supersport vagy Superbike szezonban, illetve különféle kihívásokban is. A Face-Offok egyetlen ellenféllel állítanak szembe, a Time Attack keretein belül egy-egy adott idő alatti teljesítmény a cél, a Temporary Challenge, azaz ideiglenes kihívások pedig többféle feladattal is kecsegtetnek, de általában itt is az idővel való „versenyfutás” a cél. Ezeken felül a mi- vagy mások által létrehozott egyedi eseményeken is részt vehetünk, ráadásul nem hivatalos selejtezők és versenyesemények is részét képezik az adott szezonnak. Ja, és Discovery Point-ok, azaz felfedezőpontok is helyet kaptak a térképen, itt a verseny híresebb helyszíneit tekinthetjük meg, ünnepelve ezzel az esemény gazdag történelmét.

Rengeteg tehát a tennivaló a játékban, de vigasztaljon a tudat, hogy a győzelmeinkért járó jutalom nem marad el. Az eredményekért járó pontok lehetővé teszik kétkerekűnk alkatrészeinek fejlesztését. A motoron túlmenően a felfüggesztés, a futómű, az üzemanyagtartály kapacitása is opció, de természetesen újabb, jobb jármű vásárlására is van lehetőség.

A TT Isle of Man: Ride on the Edge 3 egy pokoli versenyélmény. Egyszerre brutális és izgalmas. Nehéz elkezdeni, és az irányítás elsajátítása után sem szűnik meg a frusztráció, és minden elem a verseny veszélyeire világít rá. Teljesen más élmény, mint egy MotoGP, aki szeret babrálni az adrenalinbombával, annak mindenképp ajánlott!

vissza

TT Isles of Man: Ride on the Edge 3

Platform: PC, PS4/5, Xbox One/Series X|S, Switch
Kiadó: Nacon
Fejlesztő: Nacon
Kiadás dátuma: 2023. május 11.

+ jól megtervezett környezet
+ izgalmas játékélmény
+ rengeteg versenyfajta

- látványvilág
- meredek tanulási görbe
- érzékeny kezelhetőség

80 %
Legolvasottabb cikkek