Thermaltake Tt Esports Nemesis Switch – hardverkritika

2020-10-01 20:50:00

Ha valaki MOBA/MMO címekre való használhatóság alapján keresne egeret, nem lepődnék meg, ha a Thermaltake TT Esports Nemesis Switchére bukkanna rá először. Tisztességes munka áll mögötte, minőségi felépítéssel rendelkezik, rengeteg gombja van, és az ára jelenleg 17 ezer forint körül mozog, ami mind pozitívum, viszont mielőtt áment mondanátok rá, olvassátok el tesztünket, melyben tüzetesebben is górcső alá vesszük a jószágot.

Kezdjük a dizájnnal… Mondhatnátok, hogy „ó, már láttam ilyet”, és valóban ott figyel a piacon a Logitech G600, vagy a Corsair Scimitar RGB Elite, ami igazán megkülönbözteti tőlük a Thermaltake egerét, az egyrészt az oldalpanelen lévő gombok kikapcsolásának lehetősége, másrészt az ára. A makróbank fizikai átrendezéséhez az egér alján lévő kis kioldót kell leszednünk, majd egy számkombinációs zárhoz hasonló módon kedvünk szerint variálhatunk a gombokkal. 12 programozható billentyű áll rendelkezésünkre, melyek közül egyidejűleg csak 8 használható/látható. Mivel az elrejtettek sem kerülnek leválasztásra, annak funkcióit megjegyzi a termék, és a hadba lépéskor ugyanúgy szuperál, mint mielőtt eltettük.

A Nemesis Switch 111x85,5x38,9 mm-es méretekkel rendelkezik, így különösen nagynak nem mondanám (kivéve a magasságot, ez kissé kényelmetlenné is teszi), de mivel elég nagy tenyerem van, nem biztos, hogy mindenkinek ez az optimális méret… Vonalai talán a Razer Deathadderre hajaznak a legjobban, azonban bal alul egy lapos, széles hüvelykujjtámasz is hozzáadásra került, ennek köszönhetően pedig nem csak kényelmesebb, de a gombok elérése is könnyebbé válik ezáltal. A profilváltó gomb jól megszokott módon a görgő alatt helyezkedik el.

Az elsődleges gombok mechanikus Omron kapcsolókkal vannak ellátva, mely sajnos az oldalsókról nem mondható el, ezek enyhén szivacsos hatást keltenek, ennek ellenére kellőképp érzékenyek, bár működésükhöz kicsit nagyobb erőkifejtés szükségeltetik. A véletlen kattintásokat bár kiszűrték ezzel, használatuk hosszútávon egyáltalán nem kielégítő.

Mivel az egér elsősorban MOBA és MMO címekhez lett kifejlesztve, igyekeztem sok időt ilyen típusú címekkel eltölteni. Az oldalsó gombok használata egyértelműen hatékonyabb játékot eredményez, és bár a súllyal nem adódtak gondok, a hosszútávú használat során tényleg kissé nehéznek érződik a már sokat emlegetett 8 billentyű lenyomása. Ezekhez még annyit hozzáfűznék, jobbnak tartanám az összes gomb egyszerre elérésének lehetőségét, minthogy 8 körül kelljen válogatni… Személy szerint az érzékenységet nem váltogatom valami sűrűn, és játék közben nincs is ilyesmire idő, az on-the-fly funkció hasznos lehet, ha valaki különféle stílusokhoz különféle profilokat szeretne létrehozni.

Ha már a profiloknál tartunk, szeretném kiemelni a CPI-gomb hiányát. Bár hozzárendelhetünk minden profilhoz külön CPI-t, és a görgő alatti gombbal váltogathatunk, de ekkor a teljes gombkiosztást manuálisan kell beadnunk mindegyikhez. Működik az import-export megoldás is, bonyolultnak tartom a kivitelezést. Egy másik lehetőség, hogy feláldozunk egy gombot a CPI menet közbeni váltásához, de tekintve, hogy egy MMO tényleg igényli azt a 8 gombot, nem hinném, hogy bárkinek is megérné… Bár a polling rate-et 2.000 Hz-ig tornázhatjuk fel (a megszokott 1.000 helyett), ez tapasztalataim szerint különösebb javulást nem eredményez. A Pixart PMW3360 érzékelő jól vizsgázott, jól követi a mozdulatokat még emelés közben is.

Szoftverünk ezesetben a TT Esports Command Center Pro, melynek használata bár nem kötelező az egér működéséhez, ha teljeskörű támogatást szeretnénk, és mélyebben is belefolynánk egy-két funkcióba, szükségünk lesz rá. A program nélkül egyébként az oldalsó gombok numerikus padként funkcionálnak, és az érzékenységet sem tudjuk állítani. Az alkalmazásban könnyű eligazodni, két fő fül felel mindenért, majd ezek alatt szabhatunk testre mindent, illetve állíthatjuk be a makrókat. Egyszerre 5 profil menthető, és bár a gyártó dicséretet érdemel szoftvereiért, szomorú, hogy az alapfunkciók feloldásához is szükség van rá.

Összességében a Thermaltake TT Esports Nemesis Switch egy szolid, ám szilárd és kényelmes egér, érzékelője pontos, az egyszerű, intuitív szoftver pedig még komfortosabbá teszik a használatát. A makróbank kialakításának hiányosságai miatt bár nem kategóriaelső, hiszen vannak több gombbal, külön CPI buttonnel ellátott vetélytársai is. Ha az elején elpepecselünk minden profil alapos átnyálazásával, később már erre sem lesz gondunk, bár a programban való túl sok áskálódást korábban fekete ponttal illettem. Árát tekintve sem szalad el a ló vele, jelenleg 17 ezer forint körül szerezhető be, ezért cserében viszont tényleg egy kezes, könnyen programozható, többfunkciós egeret kapunk.

vissza

Tt Esports Nemesis Switch

Platform: egér
Gyártó: Thermaltake
Kiadás dátuma: 2017. november 14.

Termékoldal

+ szenzor
+ ár
+ kialakítás
+ szoftver

- CPI-gomb hiánya
- oldalsó gombok minősége
- szoftver szükségessége
- kicsit talán túl magas

80 %