Synology DS220j – bemutató

Saját olcsó DIY felhő

2020-06-06 12:20:00

A Synology DS220j-t személyes felhasználásra tervezte a gyártó. Két merevlemez befogadására képes, megfizethető, mindemellett könnyen telepíthető, gyors, és rengeteg alkalmazást kínál.


 

A Synology 2020-at egy frissítéssel kezdte. Két merevlemez befogadására képes, belépő szintű NAS-sal jelentkezett, mely a DS218j szellemi utódjaként lép fel, és annak sikereire épül.

Ami a csomagolást illeti, elég minimalista, de nagyon tetszetős. Egy sima barna dobozt kapunk a gyártó logójával ellátva, valamint egy címkét, amin a termék pontos típusa, és főbb adatai vannak feltüntetve.

Attérve magára a termékre, megjegyezném, hogy szinte semmit nem változott a megjelenés a DS218j-hez képest. Ugyanaz a fényes fehér 6,5x3,9x8,9 hüvelykes ház, a bekapcsológomb ugyanúgy az elején alul, felette a meghajtók, a LAN, valamint a tápellátás állapotjelző ledjei helyezkednek el. Oldalról nézve egy-egy Synology felirat tárul elénk, melynek rácsos kialakítást adtak a hűtés érdekében. Hátulról a hűtőventilátor, a LAN és a hálózati konnektor, valamint két USB 3.0 található. A tárolórekeszek eléréséhez két csavar eltávolítására van szükség, tehát nem „tool-free” megoldásról beszélünk, és ahogy a legtöbb NAS esetében, itt is lemezek nélkül kapjuk a szerkezetet.

Bár külsőleg nem, hardver tekintetében jelentős frissítésen esett át a DS218j-hez képest. Egy 1.4 GHz-es quad-core Realtek processzorral van felszerelve, melyhez 512MB DDR4 memória társul (a DS218j 1.3 GHz-es, kétmagos processzorral, valamint 512MB DDR3-as memóriával volt megáldva). Meghajtók tekintetében a 2,5 és 3,5 hüvelyk is játszik (SSD és HDD is), legfeljebb 16TB-ig, így az összkapacitásunk maximum 32TB. Rengeteg RAID funkciót támogat: RAID 0, RAID 1, JBOD, Basic, valamint SHR, de itt a Synology sajátja, a Hybrid RAID is, melyet gyors kötetlétrehozásra terveztek.

A DS220j a DSM (DiskStation Manager) operációs rendszert használja, mely egy webes NAS OS. A meghajtók beszerelését követően az üzembe helyezés a Synology asszisztens segítségével kezdődik, ezt PC-ről, de akár okostelefonról is elvégezhetjük. Egy admin fiók létrehozása után máris a rendkívül letisztult kezelőfelületen vagyunk, ami ennek ellenére rengeteg lehetőséget kínál. A Windows-szerű asztalon kapunk egy feladatkezelő-féleséget, melyen folyamatosan nyomon követhetjük az eszköz minden alkatrészének állapotát, gondolok itt a meghajtókra (kihasználtság, hőmérséklet, stb.), a processzorra, a memóriára, a létrehozott kötetekre, de a feladatok naplózását is itt találjuk.

Alapesetben összesen 4 ikon díszíti az asztalt: Az első, ami feltűnhet, az egy „Csomagkezelő Központ”-ra keresztelt cucc, ami az alkalmazások kezelését hivatott végezni. Teljeskörű támogatást nyújt az eszközhöz, több, mint 100, saját, és harmadik féltől származó appot kínál: saját office, vírusirtó, felhőszinkronizáló, Wordpress, szövegszerkesztő, Proxyszerver, PDF-megjelenítő, és így tovább.

A második a vezérlőpult, melybe belépve rendszerbeállítások hada tárul elénk. Itt végezhetjük az egyedi felhasználói és csoportos hozzáférési konfigurációt, de van többek között hálózati és biztonsági fül, frissítés, visszaállítási lehetőségek, vezetéknélküli kommunikáció, DHCP protokoll és feladatütemezés is.

A fájlkezelő (File Station) a harmadik ikonunk. Segítségével létrehozhatunk köteteket és tárolókészleteket, de itt monitorozhatjuk a merevlemezek állapotát is.

Ha a kezelés további rejtelmeire is kíváncsiak vagyunk, a negyedik ikon is színre lép, ez a DSM súgó, mely ezen operációs rendszer sajátja, így annak minden csínját-bínját elsajátíthatjuk belőle.

A DS220j remek választás lehet azoknak, akik tényleg csak egy otthoni felhőrendszert szeretnének filmek, fényképek, dokumentumok és egyebek tárolására, valamint az otthoni eszközök közötti megosztására. Kompakt méret, egyszerű telepítés, felhasználóbarát operációs rendszer, mely nem csak a meghajtók kofigurálását könnyíti meg, de a NAS multimédia szerveré való alakítását is. A Synology ezen típusa 2 év garanciával és 60.000 forintos árcímkével került a boltok polcaira.

vissza

Synology DS220j

Platform: NAS
Gyártó: Synology
Kiadás dátuma:
2020. március 12.
Gyártói link

+ költséghatékony
+ könnyű kezelés
+ akár 32 TB tárhely
+ széleskörű támogatás

Legolvasottabb cikkek