Synology DS220J áttekintés: NAS azoknak akik még csak most ismerkednek a technológiával

2021-08-09 12:13:00

Mielőtt leírnám a tapasztalataimat a Synology DS220J NAS-ról, talán az lenne a legjobb ha azt is leírnám, hogy pontosan mi is az a NAS. Nyilván aki ezzel a fogalommal tisztában van, nyugodtan görgessen lejjebb a teszt elejéig. 

Pontosan mi az a hálózati adattároló vagy hálózathoz csatlakoztatott adattároló, röviden: NAS

A NAS rövidítés a szó jelentésének angol változatából áll össze: Network-attached storage. Magyar rövidítés nincsen, nemzetközileg elfogadott mindenhol a NAS kifejezés használata. 

A NAS minden esetben szolgáltatások sokaságát biztosítja felhasználók számára 

A NAS egy olyan informatikai eszköz ami mindenki számára elérhetővé teszi az olyan szolgáltatások elérését és használatát, mint például: nagyméretű fileok interneten keresztül történő megosztása (mint pl a WeTransfer), vagy a NAS-on tárolt filmek lejátszása vezeték nélkül de a hálózathoz csatlakoztatott DLNA támogatással rendelkező TV-ken. A NAS egy biztonságos központi adattárolási megoldás aminek segítségével a Google photos szolgáltatását is ki tudjuk váltani de akkor is a segítségünkre lehet ha éppen házibulit tartanánk, mert multimédiás szolgáltatások sokasága biztosítja a felhőtlen zenehallgatást vagy ha éppen merészek vagyunk akkor a karaoke rendszert is találunk egyes gyártók eszközein. 

Lesarkítva egy otthoni multimédia és szórakoztatórendszer megfűszerezve minden olyan jó szolgáltatással amit jelenleg csak a legnagyobb szolgáltatók kínálatában tudnánk megtenni.

Aki már legalább egyszer veszített el fontos adatokat vagy akár pótolhatatlan digitális tartalmakat az már tisztában van azzal az egyszerű ténnyel, hogy a “biztonsági másolat” vagy “archiválás” vagy akár a “felhőbe szinkronizálás” kifejezések nem csak a technológia világában dobált szitokszavak. 

Akik a mai világban már egy kicsit rutinosabban használnak mobileszközt illetve emelett esetleg egy otthoni számítógépet vagy irodait azok már nagy valószínűséggel találkoztak a piacon jelenleg is elérhető felhő szolgáltatások egyikével. A felhő szolgáltatásokkal kapcsolatban, szigorúan a teljesség igénye nélkül egy dolgot érdemes kiemelni: kényelmes.

Itt jegyezném meg és persze csak finoman, hogy aki most az gondolja, hogy a fiók mélyén lapuló pendrive tökéletes erre a célra az téved. Nyilván a hozzáférhetőség szempont még meg is állhatja a helyét de biztonsági szempontból már több problémával is számolni kell. 

Miért?

Mielőtt az ember NAS-t vásárolna mindenképpen sok dolgot kell átgondolni. Az egyik legfontosabb terület amit tudnunk kell, hogy pontosan mire is akarjuk a NAS-t használni. A másik nem elhanyagolható szempont, hogy otthoni vagy esetleg irodai használatra szeretnék egy nas-t, mivel mindkét környezetbe eltérő specifikációval rendelkező eszközt kell vásárolnunk. 

“Kulcsszó a biztonság és az elérhetőség meg a kényelem”

Synology DS220J Hálózati adattároló

A DS220j belépő szintű kétlemezes NAS eszköz otthoni és személyes használatra fényképek, videók és dokumentumok tárolásához és megosztásához. A magánfelhő-megoldás a díjnyertes DiskStation Manager (DSM) operációs rendszerrel működik, amely intuitív felhasználói felületet és biztonságos adatvédelmet nyújt a digitális eszközök egyszerű biztonsági mentéséhez a számítógépekről és a mobil eszközökről további költség nélkül.

Külső

A belépő szintű nasok anyaghasználat terén is egyszerűbb anyagokból készülnek, nyilván érthető okokból. Egy belépő szintű nasnak árban is tükröznie kell az elérhetőséget. A nas elején diszkrét led-ek helyezkednek el, melyeken az eszköz és a hálózat állapotát valamint az elhelyezhető 2 tároló lemez állapotát követhetjük nyomon. Az eszköz mindkét oldalán egy méretes Synology logo helyezkedik el, ami a szellőzést is segíti. Hátul egy 80mm-es ventilátor, két usb 3-as port és a LAN csatlakozó kapott helyet. 

Belső

A régebbi DS218j -hez hasonlóan a Synology úgy döntött, hogy 512 MB RAM -mal és két meghajtó hellyel kerül forgalomba az eszköz. Ez egy megfizethető, belépő szintű modell, ezért nem szabad elvárni a legmagasabb szintű teljesítményt. A processzor egy négymagos Realtek RTD1296-ra.

Mivel a DS220J 2 meghajtó csatlakozására alkalmas így akár aki az adatbiztonságot tartja szem előtt annak a RAID funkció is elérhető. 

Hálózatra csatlakoztatás

Miután csatlakoztatta a NAS -t a hálózathoz, mindössze annyit kell tennie, hogy egy böngészőben IP cím alapján próbálja elérni a NAS-t, vagy  letöltheti a Synology Assistant alkalmazást . A DiskStation Manager (DSM) operációs rendszer kezdeti beállítási varázslója mindenki számára érthető lépéseken keresztül minden fontos beállítást elvégez. 

Összegzés

A Synology DS220j tökéletesen alkalmas NAS kezdők számára. Akár egy kis egységre van szüksége a fájlok tárolásához, akár a biztonsági mentési feladatok elvégzéséhez, vagy otthoni médiaszerverre a zene továbbításához. Ha a fejlettebb funkciókról van szó, mint például a filmek átkódolása és a több fiókhoz való hozzáférés, akkor a kis mennyiségű RAM és a CPU problémát okozhat.

vissza