Rosszul nyitott A beavatott: A hűséges - nem tiszta a jövőkép

2016-03-22 12:13:05

Balul sült el a 110 millió dollárból elkészült A beavatott: A hűséges 1. részének premierje. Majdnem fele annyi bevételt hozott az első héten a film, mint tavaly ilyenkor az előző epizód.


 

Az Éhezők Viadalának 3 részes könyvsorozatából készült 4 film utolsó két epizódja a rajongók és tini hősöket keresők szívében is nyomot hagyott, nem véletlen, hogy nem kapkodnak a hasonszőrű adaptációk jegyei után a nézők. A beavatott gyártói szintén megfelezték az utolsó könyvet és a harmadik kötet adaptációjának első része már a mozikban van itthon is, csakhogy a nyitány nem volt olyan biztató, mint a tavalyi epizódé.

Az okokat biztosan nem a költségvetés háza táján kell keresgélni - hiszen 110 millió dollárból hozták össze Tris végső kalandjának bugyuta első részét - sokkal inkább a stúdió és a készítők pénzmániájában. Egyértelműen a Harry Potter, Hobbit, Éhezők Viadala modellből indultak ki, csak elfelejtették, hogy A beavatottnak esélye sincs megcsiklandozni ezeknek a frencsájzoknak egyetlen adottságát sem.

Allegiant-featured

A stúdió bejelentette, hogy a valószínűleg bukással végződő filmjük folytatását elkészítik majd, de megnyirbálják a költségvetést - ami egy ilyen bukta után teljesen ésszerű lépés - bár azt még nem árulták el, hogy mennyi pénzt fognak lecsapolni a projektről.

De akkor térjünk át a számokra.

  • Az első beavatás máris az első héten 54 millióval zárt (dollárban értve)
  • A második rész meglepő módon 52 millióval zárt az első héten
  • A jelenlegi 3 epizód pedig keserves 29 milliós kasszát zárt - ami 44%-os visszaesés

A második film esetében az össz. bevétel 130 millió volt (egyébként annak is 110 milliós volt a büdzséje) ha ezt előrevetítjük a jelen epizódra akkor sanszos, hogy egy deka nyereséget sem generál majd. Persze lehet, hogy megugorja a 110 millás keretet, de nagyon nem kaszálnak rajta, az biztos.

Francis_Lawrence_95427

A miheztartás végett azért nézzük meg az éhezők viadalának eredményeit is:

  • Az első viadal egyből az első héten 150 millióval zárt
  • A tüzes második rész is 150 millióval zárt
  • A harmadik első fele már csak 120 millióhoz volt elég
  • A harmadik második része pedig kicsit több mint 100 millióhoz

Persze a visszaesés látszik itt is, de az össz. átlag bevétele a 4 filmnek 300 millió dollár felett lógatja a lábát.

De, hogy még jobban szemléltessem a szakadékot a két pont között nézzük meg mind két széria első filmjének számait.

  • Az éhezők viadala: 78 millióból készült és 400 milliót hozott össze
  • A beavatott 85 millióból született és 150 milliót gyűjtött a készítőknek

NE12he2uFYZg44_2_b

Már alapból rossz esélyekkel indult és nem is gyűjtött elegendő rajongót, hiába volt egész tűrhető a dolog. De van nekünk még egy példánk, ami Az útvesztő. Ez a trilógia nem felezte volna meg a 3. könyvet, de még kérdéses, hogy sikerül e befejezni a lezáró epizód forgatását, erről bővebben itt olvashatsz.

  • Az első útvesztés 34 millióból készült és 100 millióval zárt

Azért szurkolunk 4-esnek meg Tris-nek a túlélésért és miegymásért, amiért szurkolnunk kell ezeknek az egy kaptafára íródott tinihősöknek.

Te elmentél már A beavatottra?

 

vissza