Philips TAW6505/10 vezeték nélküli hangsugárzó – teszt

2021-01-10 16:08:00

A 2020-as esztendőben kialakult helyzet miatt rendkívüli mértékben nőtt a kereslet az otthon használatos cikkek iránt. Természetesen a buliból a számítógép alkatrészek és a televíziók is kiveszik a részüket, és mivel sokkal több időt töltünk ezen termékek társaságában, a minőségük sem hanyagolható el. Mivel a moziba járást sokan a nagy hangerő és magas minőség miatt részesítik (részesítették) előnyben, úgy gondolom, érdemes lehet beszélni egy kicsit az otthoni hangrendszerekről is, melyek most felválthatják a nagyvásznas szórakozást. Ahogy az utóbbi években a kompakt, hordozható hangszórók szerepe nőtt meg a közéletben, úgy a helyhez kötött struktúrák is nagy szerephez juthatnak jelen helyzetben. Mai tesztalanyunk is e körbe tartozik, egy vezeték nélküli kapcsolattal bíró, otthoni hangsugárzót hoztunk a Philipstől.

A hatalmas dobozt már bizakodóan vettem kézbe, és miután kibontottam, csak tovább nőtt a mosoly az arcomon. Minimalista dizájnját tekintve első blikkre beleszerettem, és méretét tekintve sem okozott csalódást: 350 × 132 × 151 mm és 3,5 kg-ot nyom. Színe teljesen szürke, alsó és felső, része teljesen sima, utóbbin találhatók azonban a vezérlőgombok, összesen 4 darab. Egy a világításért, kettő a hangerő le-illetve feltekeréséért, egy pedig a play/pause funkcióért felelős.

A hangszórókkal szerelt oldalakat igényes, szintén szürke szövetbe csomagolták, ez takarja tehát az első és a két oldalsó lapot. Hátul ismét a műanyagé a főszerep, ide helyeztek minden csatlakozót, illetve a kapcsolatvezérlőket. Mivel vezeték nélküli termékről beszélünk, a bluetooth elengedhetetlen részét képezi a dolgoknak, e téren SBC 4.0, A2DP, és AVRCP profilok állnak rendelkezésünkre, de Google Chromecasttel és Apple AirPlay 2-vel is összeegyeztethető. Multiroom hangsugárzó révén a DTS Play-Fi kompatibilitás is opció, ennek segítségével egyszerűen csatlakoztathatjuk akár több készülékhez, de szinkronizálhatjuk más Play-Fi kompatibilis hangsugárzókkal is.

A megfelelő hanghatásért két mélynyomó, két passzív sugárzó, és két magashangszóró felel, ezek összteljesítménye 80W. A jelminőség a Wi-Fi streamingnek köszönhető, de ő gondoskodik a helyiségek közötti szinkronról is. Zenehallgatáshoz is tökéletes társ, de nem csak Play-Fi alkalmazáson keresztül vezérelhető, hanem közvetlenül a Spotifyról, Tidalról, Deezerről, és több egyéb felületről is. Az élmények fokozása érdekében Ambilighttal is használható.

Hátul a bluetooth- és Wi-Fi vezérlő mellett találunk egy 3,5 mmű-es jack csatlakozót is, tehát a vezetékes kapcsolat sem akadály. Ide tűntette fel a gyártó egy matricát a Play-Fi alkalmazáshoz vezető QR kódot és a beüzemeléssel kapcsolatos információkat is, bár egy külön füzet formájában is kézhez kapjuk ezeket.

A Philips Sound app gyorsan végigvezet a beüzemelés rejtelmein, nem egy bonyolult művelet, és kezdődhet is a szórakozás! Több platformot is kipróbáltam: a Spotify a főként használt felület, de a Deezer, a Tidal, a Pandora és az Amazon Music is szépen muzsikál, engem személy szerint meg is döbbentett, mennyi hangerőt és basszust tud kipumpálni a Philips egy ekkora házból, így a panelban, társasházban, vagy vájtfülű szomszédokkal körülvett felhasználók számára önmagában elég is lehet e hangsugárzó. Szépen lekerekített magas frekvenciák, remek mély tartomány, és erőteljes középtónus, talán így tudnám a legjobban jellemezni. Akár a keményebb, metál számok, akár a diszkrétebb elektronikus zenék kerültek előtérbe, nem okozott csalódást, és filmek esetében is élveztem az előadást.

Erőben és megszólalásban felülmúlta elvárásaimat, akár dübörgő akciójelenetekről, akár párbeszédről, vagy betétdalokról van szó, élvezetes, erős, tiszta, telt hangzást varázsolt a szobába. Talán az élesebb csattanások és fegyverhangok esetében nem teljesít annyira masszívan, de figyelembe véve a piaci értékét, ezért nem hibáztathatjuk. Ára nagyjából 110.000 forint környékére tehető, és bár nem mondom, hogy nincsenek jobban teljesítő vetélytársai, nem tudok rosszat elkönyvelni róla. Apró negatívumként talán annyit tudok felhozni, hogy nincs kikapcsolási lehetőség rajta, tehát ha áram alatt van, maximum pihenő üzemmódba kerül néhány percnyi inaktivitás után.

vissza

Philips TAW6505/10

Platform: hangsugárzó
Gyártó: Philips
Kiadás dátuma: 2020. október 23.

Gyártói oldal

+ dinamikus hangzás
+ bővíthető további hangsugárzókkal
+ széleskörű támogatás

- nincs kikapcsolási lehetőség
- csatlakozók mennyisége