Overcooked - teszt

Egy jó szakács a semmiből is tud ebédet főzni, az éhes embernek meg úgyis minden finom.
2016-08-13 15:17:46

A Ghost Town Games játéka első pillantásra elég gagyinak tűnhet fűszerezve azzal, hogy a kint uralkodó kánikula ellenére a monitor előtt is egy forró konyhában való tengődés feelingjét kelti, ha belekezdünk viszont, egy egész jó kis kooperatív mókává növi ki magát.


 

FIGYELEM! A vendéglátóiparban dolgozók számára a játék megrázó, bosszantó képsorokat tartalmazhat!

 

Az étel ég az olajsütőben, de túlságosan el vagy foglalva a koszos tányérok mosogatásával, eközben pedig a köret szerepét betöltő burgonyát senki sem szeleteli. A deréktól lefelé béna mosómedve megcsúszik a tolószékkel egy jégtáblán és a vízbe zuhan, miközben épp a vendégeknek szolgálná fel a kosztot. Eközben már a fél konyha lángokban áll. Egy séf sapkát viselő macska megy a poroltóért, amíg mi még mindig mosogatunk. Mindez egy átlagos nap ismertetése a játékból.

Az effajta katasztrofális élményeket a sztori sem kompenzálja igazán. Attól függetlenül, hogy minden perce tele van pörgéssel, nem éppen nevezhető erősnek (bár ezt egy effajta játéktól nem is várjuk el). Ahogy belépünk, a töltőképernyő után egy lángokban álló város, akarom mondani a Hagymakirályság látványa fogad, ráadásként pedig egy hatalmas, feneketlen gyomrú spagettiszörny. A bestiának folyamatosan tálaljuk a salátákat, ám étvágya fékezhetetlen. A király, annak kutyája, Kenny és a szakácsok visszautaznak az időben és megpróbálnak jobban felkészülni a katasztrófára egy kis gyakorlással.

Feladatunk minden pályán ugyanaz: a rendelkezésünkre álló idő alatt kell a lehető legtöbb, a bal felső sarokban feltüntetett ételt elkészíteni. Egyszerűnek tűnik, ám mégsem az. Találkozunk majd hamburgerrel, pizzával, salátával, levessel és szinte mindennel, mi szem-szájnak ingere. Összegyűjteni a hozzávalókat, felszeletelni, lábosba rakni, megfőzni, tányérra rakni, majd felszolgálni. Ha egy szintet teljesítettünk, jön a térkép, és furgonunkkal A-ból B-be utazva irány a következő. Az elején nem érhető el az egész atlasz, ezt is a pályák teljesítésével érjük el, ahogy más extrákat is.

overcooked

„Sok szakács elsózza a levest”

A Stahl Judit kulináris rémálmait is felülmúló kalandok kommunáját legfeljebb négyen irányíthatjuk egyidejűleg. Már az elején érdemes leszögezni, a játék nem tartalmaz online többjátékos szekciót! Ez első olvasásra lelombozó lehet, ám biztosíthatunk mindenkit, a játék egyedül is szórakoztató… Sőt, könnyebb is! Társ nélkül kevesebb pontra van szükség a két vagy három csillag eléréséhez a szinteken. Továbbá, ha szólóban támad kedvünk főzőcskézni, lehetőségünk van a karakterek közti válogatásra: amíg az egyikkel krumplit szeletelünk, egy másikra átváltva belekezdhetünk a következő tevékenységbe.

Munkahelyi ártalom

Ha úgy döntünk, többen vágnánk bele a mókába, a csapatjátékra nagyon oda kell figyelnünk. Az Overcooked igényli a kommunikációs készséget és a nyugalmat. Bosszantó tud lenni, amikor a konyhát három mozgó teherautó, egy billegő kalózhajó, egy (vagy több) jégtábla esetleg egy lávató közepén elhelyezkedő sziget alkotja. Ha ez önmagában nem nehezítené meg eléggé a mozgást, a random járókelők, néhol patkányok puszta jelenléte is kihívást jelenthet. Borzalmas, amikor mindenki csendben van, mi pedig egymásban botladozunk. Mivel minden karakter fehér sapkát visel, így hirtelen ránézésre néha elég nehéz megtalálni magad köztük borzalmas, amikor mindenki csendben van és egymásban botladozunk.

overcooked

Versenyfutás az idővel

Említettem, hogy az Overcooked egyik főszereplője az idő… Bár a játék irányítása nem bonyolult dolog és igen hamar elsajátítható, főleg, hogy tutorial részt is kapunk, van néhány dolog, amit e fejezetben nem tanítanak meg: a hozzávalók összegyűjtése például sokkal egyszerűbb, ha nem az alkotóelemekkel futkározunk a tányérhoz, hanem a tányért megmarkolva járjuk körbe a nem mindig megszokott alakú pultot és úgy gyűjtjük össze a kellékeket. A másik ilyen dolog egy választási lehetőség is egyben: az előbb említett hozzávalókat a pultra is rakhatjuk (korlátozott hely), de a földre is dobhatjuk (közelebb a vágódeszkához), hogy később onnan szedjük fel.

Összességében tehát az Overcooked remek móka, ha egyedül, vagy lokális kooperatív módban keresünk elfoglaltságot. A nehéz helyzetek sokszor viccbe fulladnak, így a kezdeti idegesség is röhögésbe mehet át. Nem túl hosszú játék, viszont amíg tart, képes lekötni, a pályák változatossága miatt a monotonsága sem feltűnő. Szórakoztató, kihívásokkal teli, ám hiányzik az online szekció. Aki viszont vágyik a néhai mókázásra és nem riad vissza a sütés-főzéstől, annak bátran ajánljuk!

vissza

Overcooked

Kiadó: Team17 Digital Ltd.

Fejlesztő: Ghost Town Games Ltd.


Rövid vélemény

+ megjelenés, felépítés
+ kooperatív mód
+ mókás

- csak lokális többjátékosmód
- idegölő, néhol nehéz

83 %