Out of Line – teszt

Egyszerű játék, lenyűgöző művészet

2021-07-18 14:26:00

A 2D platformer címek bár nem napjainkban élik reneszánszukat, mindig is jelen voltak, vannak, és lesznek a kínálatban. A 2011-es Limbo megjelenésével vált talán igazán népszerűvé a műfaj, de a fejlesztők még mindig tudnak újat mutatni e téren. Jelen tesztünk alanya a portugál Nerd Monkeys stúdió és a Hatinh Interactive műhelyéből gurult ki nagyjából egy hónappal ezelőtt.

A sztori San köré épül. A fiatal fiú/robot(?) nemrég szökött meg a gyár szorításából, és a szabadság felé igyekszik. A létesítmény azonban nem nézi ezt jó szemmel, és gépezeteit küldi a srác után, aki e fenyegetés közepette másoknak is segítő kezet nyújt. A történet érdekessége, hogy nincs párbeszéd, a cselekmény a háttérben látható festmények formájában kerül elbeszélésre. A bravúr az egészben, hogy ezen elemek úgy vannak ellensúlyozva a játékmenettel, hogy soha semmi ne kerüljön takarásba, és az ötletesen kialakított környezet mindig azt közvetíti, mely elemekkel tudunk interakcióba lépni.

A játék legnagyobb részét az ezekhez az objektumokhoz kapcsolt rejtvények teszik ki, mely bár rengeteg hasonló cím alapját is jelentik, mégis van, amivel különlegessé teszik a fejlesztők az Out of Line-t: a lándzsa. E fénynyaláb a játék elején fellelt kockából került kialakításra, és megjegyezném, nem fegyverként lép színre, hanem az előbb említett interakciókat könnyíti meg. Párkányokat mászhatunk meg vele, kapcsolókat aktiválhatunk, fogaskerekeket állíthatunk meg, kapukat támaszthatunk ki, stb. Kiemelném, nem csak hogy fontos szerepet kap e modul, de remekül integrálódik a játék szinte minden aspektusába.

A projekt fő problémája véleményem szerint a nehézségi fok, ami sokkal inkább könnyedségi, vagy nem is tudom, hogy lehetne kifejezni. Néhány jelenettől eltekintve ez egy kirakós játék, melyen szinte senkinek nem kell különösebben elgondolkodnia ahhoz, hogy minden titkával együtt hamar be is fejezze. Igaz, én jobban szeretem a kihívásokat, így lehet, hogy azok számára, akik tényleg csak kikapcsolódásra vágynak, és szeretnének elmerülni a nyers képzelet világában, jó pont lehet ez. Az Out of Line egyébként minden titkával és eredményével együtt mintegy 4 órás tevékenységet kínál.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem is érdemes nekiállni, sőt, épp ellenkezőleg: remek kikapcsolódás lehet a játék, felfoghatjuk egyfajta művészi galériának is, melyben elrejtettek néhány kirakóst. Közben feltűnnek más, segítségre szoruló karakterek, és speciális rejtvények is. Az Out of Line szinte minden mozdulata szórakoztató, és tökéletes lehet azok számára, akik egy délutáni könnyed kalandra vágynak.

vissza

Out of Line

Platform: PC, PS4, XOne, Switch
Kiadó: Hatinh Interactive
Fejlesztő: Nerd Monkeys
Kiadás dátuma: 2021. június 23.

+ gyönyörű, kézzel festett világ
+ egyszerű kialakítás
+ kirakók, rejtvények

- rövid
- nincs kihívás

70 %